Turcan: „Am majorat suma care poate fi obținută prin programul Student Invest”. Câți bani pot primi tinerii
0Deputatul PNL Sibiu Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a declarat vineri că a fost modificat programul Student Invest, iar tinerii pot obține acum 75.000 de lei, în loc de 50.000. Momentan, legea se află încă în dezbatere.
„Nu în ultimul rând, am eliminat risipa din bani publici – dacă legea va trece în forma votată de comisie nu se vor mai acorda credite garantate de stat pentru nunţi şi cumetrii. Prin acest proiect ne asigurăm că banii vor ajunge la familiile şi tinerii care sunt la început de drum şi au cea mai mare nevoie de un astfel de sprijin”, a spus ea într-o conferință de presă.
Potrivit Ralucăi Turcan, „Sumele vor putea fi înapoiate în 10 ani la o dobândă foarte avantajoasă. Statul garantează 80% din întreaga sumă contractată pentru tinerii care nu ar putea să acceseze un credit în lipsa unui salariu sau a unor garanţii solide”. De asemenea, aceasta a anunțat că „am crescut vârsta persoanelor eligibile de la 31 la 40 de ani”.
Programul a fost lansat în luna noiembrie 2022 şi până la sfârşitul anului trecut au fost contractate deja aproape 500 de credite. „Fondul Român de Contragarantare a acordat garanţii în numele şi contul statului de aproximativ 18 milioane lei pentru Student Invest”, a mai zis ea.
Cheltuieli eligibile în programul Student Invest
- „Taxe de studii, inclusiv licența, master, doctorat;
- Plata cărților, rechizitelor;
- Costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
- Taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
- Achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, aplicații informatice de specialitate;
- Plata chiriei, in limita a maximum 300 euro/luna, la cursul BNR din ziua plății;
- Plata locurilor de cazare în căminele studențești;
- Parte/avans din achiziția unei locuințe;
- Cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, in baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
- Decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele ”școala după școala”, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica si programare, artă și alte cursuri de dezvoltare personală;
- Costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
- Investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare până la 10.000 de lei”.
Dobânzile și comisioanele suportate de stat
Costul total al creditelor acordate în cadrul programelor, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din, potrivit Hotnews:
- rata dobânzii IRCC trimestrial plus o marjă de 4% pe an; marja include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării (subvenție 100% din dobânda totala pentru programul „StudentInvest”, respectiv 75% din dobânda totală în cazul programului „FamilyStart”);
- comisionul de analiză perceput de către finanţatori este de 0,2% la acordare, calculat la valoarea creditului și este subvenționat de stat, prin bugetul Ministerului Familiei;
- comisionul de gestiune a garanţiilor de stat perceput de către FRC, în valoare de 0,4% anual calculat la valoarea/soldul garanției.
Pentru creditele acordate în cadrul acestor programe nu se percepe comision de rambursare anticipată. În plus, contractul de credit nu poate conține clauze care să permită modificarea unilaterală a acestuia de către finanțatori.