Tudorel Toader nu dă nici doi bani pe Raportul GRECO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în faţa senatorilor din Parlamentul României, că Raportul GRECO, prin care erau aduse critici faţă de cele trei legi ale Justiţiei şi primele propuneri de modificarea a Codurilor Penale,  este unul facultativ şi orientativ, iar subiectul a fost transformat într-o temă politică prea mediatizată şi cu opinii care conţin inexactităţi.

Din start, Toader a menţionat că raportul se află şi pe site-ul Ministerului Justiţiei, cu toate că urcarea variantei în limba română a fost tergiversată timp de mai multe zile. Apoi, fostul judecător CCR le-a spus celor din Opoziţie că experţii GRECO cu care a stat de vorbă nu s-au ridicat la nivelul conţinutului raportului. „Exprim speranţa faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experţilor GRECO, realizate pe baza unei documentări. Eu personal am stat de vorbă cu experţii GRECO. Nu mi-au creat convingerea că, profesional, se ridică la nivelul conţinutului respectivului raport. Să ne păstrăm libertatea şi demnitata de a legifera în acord cu interesul naţional şi limitele constituţionale, şi nu cu exigenţele europene“, a afirmat ministrul Justiţiei.  

Toader a sugerat şi faptul că experţii nu ar fi trebuit să se pronunţe pe problematica schimbării procurorului-şef al DNA, din moment ce azi CCR ar putea lua o decizie asupra conflictului de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie exact pe tema revocării. În atacarea Raportului GRECO l-a ajutat şi senatorul Titus Corlăţean, fost ministru al Justiţiei. „GRECO face nişte recomandări care pe mine m-au stupefiat în egală măsură pe baza a «se pare că», «am fi fost informaţi că». Când foloseşti tu GRECO aşa-zişi experţi independenţi, precum Laura Ştefan, atunci te poţi aştepta să nu fie de fapt imparţiali, tu GRECO începi să ai o problemă de credibilitate. Vă propun să dăm la o parte aura acestor instituţii“, a tunat Corlăţean, cel care a fost mandat de PSD să împiedice la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Veneţia pe tema legilor Justiţiei, dar nu a reuşit.

Criticile din „Raportul GRECO“

GRECO a întocmit un raport extrem de critic faţă de Legile Justiţiei, organismul din cadrul Consiliului Europei cerând mai multe lucruri. În primul rând, în raport e precizat faptul că aplicarea legilor ar duce la reducerea drastică a numărului magistraţilor şi la reducerea criterilor de meritocraţie. În al doilea rând, organismul cere renunţarea la Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Apoi,  Raportul GRECO cere proceduri transparente de numire pe funcţiile înalte, în special numirea procurorului-şef DNA , dar şi faptul ca viitoarele modificări să nu aducă atingere independenţei magistraţilor.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite