Toni Greblă (PSD): „Băsescu introduce un element de discordie în discuţiile privind revizuirea Constituţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Toni Greblă FOTO Arhiva Adevărul
Senatorul PSD Toni Greblă FOTO Arhiva Adevărul

Senatorul PSD Toni Greblă îl acuză pe şeful statului că introduce un element de discordie în discuţiile privind Constituţia, aluzie la declaraţia de joi a preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia revizuirea legii fundamentale trebuie să ai aibă ca punct de plecare referendumul din anul 2009.

„Preşedintele Traian Băsescu recidivează. A mai avut o tentativă de modificare a Constituţiei acum vreo patru ani, trei ani şi jumătate, când a impus nişte condiţii: Parlament unicameral şi încă vreo două condiţii, care au fost de neacceptat pentru toate partidele politice. Vine acum şi din nou introduce un element de discordie“, a declarat Toni Greblă, precizând că, în interiorul PDL-ului, singurul partid care îl mai susţine în funcţia de preşedinte, există o majoritate, care consideră că România trebuie să aibă în continuare un Parlament bicameral şi toată clasa politică este de acord că acest Parlament bicameral trebuie să nu aibă mai mult de 300-320 de parlamentari, două sute şi, plus în jur de o sută la Senat.

Senatorul PSD a mai spus că ar dori ca această Constituţie să intre în vigoare până la sfârşitul acestui an, luna noiembrie fiind o lună în care un referendum ar putea fi organizat. „Depinde însă de mai mulţi factori, astfel încât nu este un calendar care să spună: dacă nu e adoptată până în luna noiembrie, nu mai poate fi adoptată în luna februarie anul viitor. Eu nu sunt adeptul acestei soluţii (referendum anul viitor-n.r.), însă dacă vor interveni complicaţii, dacă vom trece în Constituţie problema regionalizării, populaţia fiind insuficient informată pentru problema regionalizării (...), va trebui să vedem pas cu pas şi cum percepe populaţia dorinţele noastre de a reforma statul din temelii“, mai spune Greblă, citat de RFI.

Senatorul nu exclude însă amânarea cu două luni a referendumului de validare a Constituţiei, însă este convins că nu va fi cazul.

Preşedintele Traian Băsescu a reproşat joi faptul că deşi s-au constituit comisii care să se ocupe de revizuirea legii fundamentale, încă nu se ştie ce trebuie modificat. „Cert este că niciuna din entităţile deja anunţate ca fiind viitorii părinţi ai Constituţiei nu porneşte de la referendumul din 2009“, a spus şeful statului.

Fără niciun dubiu, a continuat preşedintele, începerea procesului de revizuire de pe alte baze ar fi nedemocratică şi i-ar situa pe legiuitori deasupra voinţei poporului, întrucât s-ar ignora articolul 1 din Constituţia României. El a amintit că, deşi excepţională pe principii, actuala Constituţie are o serie de neclarităţi de funcţionare între instituţii care persistă şi astăzi. În context, şeful statului a adus în prim-plan faptul că proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat de Guvernul Emil Boc în anul 2010 şi susţinut de preşedinte se află „blocat“ în Parlament. Acel proiect a vizat Legislativ unicameral cu 300 de locuri şi clarificarea raporturilor constituţionale dintre Preşedinte, Guvern şi Parlament.

„Abordările au fost extrem de fine, nu am vrut să tulburăm substanţa Constituţiei decât prin uşoare modificări, dar importante pentru a elimina discuţiile dintre instituţiile statului“, a afirmat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite