Toate modificările la legea pensiilor speciale. Care sunt eliminate și care rămân, dar sunt ajustate

0
Publicat:

Cinci luni i-a luat Coaliției să vină cu noi modificări de substanță la legea pensiilor speciale, fiind decisă eliminarea doar unor subcategorii, în timp ce la majoritatea s-a umblat la baza de calcul și la vârsta de pensionare, care a fost crescută.

Pensiile speciale ajung pe masa deputaților FOTO Inquam
Pensiile speciale ajung pe masa deputaților FOTO Inquam

„Adevărul” a consultat cele 119 pagini de amendamente depuse de Coaliție la proiectul privind pensiile speciale, inițiativa urmând să fie discutată la comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Prima lege amendată e cea privind judecătorii şi procurorii.

Magistrații se pot pensiona din ianuarie 2024 dacă au cel puțin 25 de ani vechime și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării. Vârsta minimă de pensionare este de 50 de ani și crește, etapizat, până la 60 până în 2035. Așadar, dacă la 1 ianuarie 2024, vârsta minimă pentru pensionare ar fi 50 de ani, cu vechime minimă de procuror, judecător sau magistrat-asistent de 20 de ani, iar o perioadă asimilată de maxim 5 ani, în 2035 vârsta de pensionare ajunge la 60 de ani, cu 25 de ani vechime și zero ani permiști ca perioadă asimilată.

De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul”, mai arată un amendament.

Perioada permisă ca asimilată (adică având o vechime în altă profesie juridică - notar, avocat etc) scade treptat până în 2029, când nu va mai fi permisă.

Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor se va pensiona și el la 65 de ani, cu o pensie de serviciu „în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare perioadei de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr.1, în funcție de data acordării pensiei de serviciu.”.

Rămân pensiile de la Curtea de Conturi

Deși în plan era să fie eliminate pensiile speciale de la Curtea de Conturi, până la urmă acestea rămân, dar e crescută vârsta de pensionare și cea de raportare a vechimii.

Persoanele care au îndeplinit funcţia de auditor public extern cu o vechime de cel puţin 25 ani în cadrul Curţii de Conturi beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzătoare perioadei de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare conform eșalonării prevăzută în anexa nr. 1, în funcție de data acordării pensiei de serviciu. Veniturile care constituie baza de calcul al pensiei de serviciu nu includ sporul de risc şi suprasolicitarea neuropsihică de 50% şi nici majorarea de până la 75% din salariul de bază, câştigate în instanţă.”, prevede amendamentul. Așadar, vechime de 25 de ani, nu 15 ani, iar raportare la întreaga activitate, nu doar 12 luni. Atingerea vechimii de 25 de ani se va face gradual. De asemenea, baza de calcul scade de la 80% la 65%.

Membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 25 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum și personalul încadrat pe funcții de execuție specifice de consilier relații, referent relații, cancelarist relații și curier relații pot beneficia, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu. Pensia de serviciu reprezintă 65% din media salariilor de bază brute lunare în lei corespunzătoare încadrării în funcţia de execuţie deţinută în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe și a tuturor indemnizațiilor şi sporurilor permanente, stabilite în favoarea beneficiarului pentru ultimele luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, înainte de data pensionării, conform eșalonării prevăzută în anexa nr.1, în funcție de data acordării pensiei de serviciu” e principala prevedere la personalul diplomatic și consular. Așadar, e crescută vechimea de la 15 ani la 25 de ani și raportarea este la o perioadă mai lungă de activitate. Și procentul bazei de calcul scade de la 80% la 65%. În schimb sunt eliminate anumite categorii, cum sunt cei de pe funcții de execuție.

Și în cazul foștilor piloți diminuată baza de calcul și modificată perioada de raportare. „Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 421 alin. (1) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 65% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform eșalonării prevăzută în anexa la prezenta lege, în funcție de data acordării pensiei de serviciu.”, prevede amendamentul.

În cazul funcționarilor publici parlamentari crește stagiul de cotizare de la minim 15 ani la 25 de ani în structurile Parlamentului, pensia de serviciu fiind „cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele luni înainte de data pensionării, conform eșalonării prevăzută în anexa nr. 3, în funcție de data acordării pensiei de serviciu. Pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile corespunzătoare funcţiei deţinute sau funcţiei asimilate, după caz, din ultimele luni anterioare datei pensionării, conform eșalonării prevăzută în anexa nr. 3, în funcție de data acordării pensiei de serviciu”.

Militarii, pensionați și ei la 65 de ani

„Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit.a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare conform eşalonării prevăzute în anexa nr.1 la prezenta lege”, arată amendamentul la pensiile militare de stat.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eșalonării din anexa nr.2, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar, la data deschiderii drepturilor de pensie”, arată un alt amendament, fiind eliminate acele 12 luni consevutive, din ultimii 5 ani de activitate, la alegere. De exemplu, cei născuți în 1971 care corespund criteriului de vechime sunt pensionați în 2031.

Fără cumul de pensii speciale

Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea”, arată un amendament.

În ceea ce privește calcularea acestor pensii, noua formulă prevede: „pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 30%.”

Așadar, în ceea ce privește eliminarea de pensii speciale, Coliția a decis să rămână fără acestea o serie de categorii cum ar fi personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari.

De asemenea, guvernanții nu se ating de pensiile foștilor parlamentari, dar nici de cele ale aleșilor locali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite