Geografia politică dă bătăi de cap PNL și PSD în pregătirea Guvernului Ciolacu

0
Publicat:

PNL și PSD încearcă să împace toate taberele din interiorul formațiunilor, pentru ca în Cabinetul Ciolacu să fie reprezentate toate regiunile geografice, astfel încât să fie evitate apariția, din start, a unor tensiuni care să destabilizeze guvernarea.

PSD și PNL trebuie să mulțumescă un număr mare de lideri la împărțirea ministerelor FOTO Inquam
PSD și PNL trebuie să mulțumescă un număr mare de lideri la împărțirea ministerelor FOTO Inquam

În spatele ușilor închise, liderii din principalele partide trag sforile pentru ca în viitorul Executiv să aibă cel puțin un reprezentant. Cele mai intense negocieri sunt în interiorul PNL, unde demisia premierului e văzută și ca o oportunitate de schimbare a unor miniștri. Potrivit informațiilor „Adevărul”, liberalii nici nu concep să nu primească Ministerul Mediului (depinde dacă va fi doar componenta de Mediu sau și de Ape și Păduri). Iar pentru acesta sunt vehiculate două nume din organizații din Moldova. Mai precis, Mircea Fechet (PNL Bacău) și George Stângă (PNL Galați). Primul ar fi mai apropiat de oameni din echipa lui Ciucă (cu susținere puternică în PNL Iași), în timp ce al doilea are sprijinul lui Iulian Dumitrescu (prim-vicepreședinte PNL).

Pentru rotativă, încă se poartă negocieri și pentru Finanțe, unde favorit ar fi în prezent Sebastian Burduja (acum ministru la Digitalizare), însă e sprijinit și Alexandru Nazare (tot de Iulian Dumitrescu), dar nu e exclusă nici posibilitatea unui tehnocrat, o variantă pe care numeroși lideri de filială nu o văd cu ochi buni, dat fiind că îi mai au ca tehnocrați pe Bogdan Aurescu (Externe), Ligia Deca (Educație) și Marcel Boloș (MIPE).

Și la Digitalizare ar putea fi schimbări, unde sunt văzuți ca potențiali miniștri Sabin Sărmaș (PNL Cluj, acum președinte al Comisiei de IT din Cameră) sau Alexandru Nazare, dacă nu ar prinde Finanțele.

Inclusiv un minister greu, Internele, dar și unul foarte vizibil, Externele, ar putea cunoaște schimbări. Bode va trebui să-și convingă colegii să-l păstreze, cu toate că șeful statului a dat de înțeles că nu l-ar mai vrea. O alternativă ar fi Dan Motreanu, prim-vicepreședinte și eurodeputat. Și la Externe s-ar putea să fie o schimbare, deși Bogdan Aurescu se bucură în continuare de încrederea lui Ciucă, dar liderii din teritoriu nu-l mai vor. Mai precis, din partid e dată ca favorită Alina Gorghiu, în schimb, de pe linia Cotroceniului e transmis numele Luminiței Odobescu, consiliera lui Iohannis.

Și în PSD sunt rearanjate sferele de influență

Surse social-democrate au precizat că, în PSD, Paul Stănescu, secretarul general, îl va impune pe Florin Barbu (șeful Comisiei de agricultură din Cameră) la Ministerul Agriculturii, iar Ciolacu nu va mai încerca să sufle un portofoliu deja tradițional păstorit de Stănescu. De asemenea, e posibilă revenirea lui Vasile Dîncu, dar la Ministerul Culturii. În cazul în care Mihai Tudose vine în Guvern, ca vicepremier responsabil de domenii ca Economia și Energia, atunci Florin Spătaru sigur nu mai prinde Executivul. De asemenea, încă este incertă situația de la Turism și Antreprenoriat, adică dacă va fi păstrat ministerul sau nu, dar și la cine ar reveni.

UDMR ar urma să piardă Ministerul Mediului, caz în care nu este exclusă și preluarea Ministerului Dezvoltării de către Tanczos Barna, mai bine conectat în partid, deși Cseke Attila e foarte apreciat de PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite