Surse: Planul PNL pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan a vorbit despre varianta angajării răspunderii de către Guvern pe legea privind alegerea primarilor în două tururi. FOTO Inquam
Raluca Turcan a vorbit despre varianta angajării răspunderii de către Guvern pe legea privind alegerea primarilor în două tururi. FOTO Inquam

Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi a devenit principalul obiectiv parlamentar al PNL. Varianta de rezervă ar fi angajarea răspunderii, însă majoritatea liberalilor nu sunt de acord, pentru că procedura ar nemulţumi o parte dintre partenerii politici.

Guvernul Orban şi PNL încearcă să găsească soluţia cea mai bună pentru a schimba legislaţia electorală în ceea ce priveşte modul de alegere a primarilor şi a preşedinţilor de Consiliu Judeţean. Liberalii şi partenerii lor vor alegeri în două tururi pentru primari şi alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii, nu printr-un sistem de tipul câştigătorul ia totul, adică exact ca în cazul primarilor.

Pentru modificarea legislaţiei, liberalii au încercat să aducă pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor ambele iniţiative legislative, dar PSD s-a opus categoric. Drept răspuns, vicepremierul Raluca Turcan a venit cu o ameninţare referitoare la o posibilă angajare a răspunderii de către Guvern pentru cele două proiecte: „PSD continuă să deturneze rolul Parlamentului şi tergiversează adoptarea proiectelor importante şi urgente. Acesta este motivul pentru care angajarea răspunderii este singurul mod de a rezolva urgenţele acum! […] Pentru că astăzi PSD a refuzat să supună la vot alegerea primarilor în două tururi şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene din rândul consilierilor, PNL poate fi adus în situaţia de a angaja răspunderea Guvernului şi pe aceste două modificări legislative”, a afirmat Turcan.

Potrivit unor surse politice, Raluca Turcan face parte din categoria celor care susţin modificarea legislaţiei electorale prin orice metodă posibilă, pentru că pe această temă părerile sunt împărţite în PNL. Baza partidului, adică primarii, nu ar vrea modificarea legislaţiei. „Orban nu s-a poziţionat clar pe tema în interior. Dar Orban e om de partid, aşa că nu cred că ar forţa schimbarea legislaţiei şi să-şi supere primarii fără să ştie sigur că şi ei vor lucrurul acesta”, au declarat surse politice din partid.

„Nu va fi nicio angajare a răspunderii”

O decizie clară în ceea ce priveşte angajarea răspunderii va fi tergiversată. „Probabil undeva spre sfârşitul lunii ianuarie vom şti dacă ne angajăm sau nu răspunderea”, a precizat un lider al PNL pentru „Adevărul”. De asemenea, acesta a punctat faptul că liberalii ar fi avantajaţi prin revenirea la alegerea primarilor în două tururi, cu toate că primari în plus ar câştiga şi prin actuala legislaţie. Pe de altă parte, surse din partid se antepronunţă subliniind că decizia angajării răspunderii pe legislaţia electorală ar fragiliza coaliţia parlamentară. „Noi avem protocoale de colaborare cu mai multe formaţiuni politice. De exemplu, cu PMP şi USR avem protocol privind susţinerea alegerii primarilor în două tururi. În schimb, celor din UDMR le-am promis că nu dăm ordonanţă de urgenţă sau folosim altă procedură plecată de la Guvern pentru modificarea Legii de alegere a primarilor. Dacă am face asta, am încălca protocolul cu ei. În concluzie, nu cred că va fi nicio angajare a răspunderii, ci vom merge pe cale parlamentară”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul”. Pe de altă parte, curentul celor care insistă cu modificarea legislaţiei cu orice preţ în partid e minoritar în partid.

Misiune dificilă în Parlament

Schimbarea pe cale parlamentară a legii privind alegerea primarilor şi a celei privind modul de alegere a preşedinţilor de Consiliu Judeţean ar putea să le aducă probleme liberalilor. Deşi insistă cu punerea celor două pe ordinea de zi a plenului din Camera Deputaţilor, susţinătorii modificării legislaţiei electorale ar trebui să mobilizeze toţi deputaţii PNL, USR, PMP, Pro România, ALDE şi pe cei ai minorităţilor pentru a asigura majoritatea de 50% plus 1. Or, la votul privind creşterea alocaţiilor, actuala Putere a arătat că are unele sincope când vine vorba de mobilizare în momente cheie, fiind absenţi nu mai puţin de 14 oameni pe care se bazau.

„Ziua de astăzi, din Parlament, a confirmat faptul că năravurile PSD nu se schimbă. Am văzut şi alianţe de conjunctură, şi lipsă de mobilizare, pe fondul unei majorităţi fragile, şi o lipsă completă de seriozitate în abordarea priorităţilor. Toate acestea pun în pericol dezvoltarea ţării”, a afirmat vicepremierul Raluca Turcan, aluzie la faptul că PNL nu a reuşit să-şi mobilizeze partenerii în cazul iniţiativei privind dublarea alocaţiilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite