Surprizele alegerilor locale 2024. Foști primari care revin, rocadă între PNL și PSD, „legende” trimise acasă

0
Publicat:

Alegerile locale 2024 au adus surprize în multe localități. Primari care conduc de la căderea comunismului au fost „trecuți în rezervă”, alegătorii au sancționat edili al căror succes era considerat sigur, un independent a câștigat un mare oraș etc..

alegeri 2024 jpeg

În fiefuri consacrate s-au produs răsturnări de situație pe care nici consultanții plătiți cu bani grei nu le-au putut împiedica. „Baronul” local Gheorghe Flutur a fost învins chiar de un membru al partidului cu care PNL face alianță la centru. Gheorghe Șoldan, un tânăr de 33 ani crescut în pepiniera PSD Suceava, a obținut cu aproape 10.000 voturi în plus și-l trimite pe fruntașul liberal să-și caute de lucru. Și municipiul Suceava a ajuns ajuns pe mâna PSD, după 20 de ani de administrație liberală, liberalul Lucian Harsovschi propus în locul lui Ion Lungu fiind învins de Vasile Rîmbu.

Tot social-democrații au scimbat dominația PNL și la Piatra Neamț, unde a câștigat Adrian Niță.

Pentru prima oară în ultimii 34 de ani PSD câștigă și Primăria Baia Mare, Ioan Dăncuș obținând mandatul cu doar 23,45% din voturi. PNL pierde dramatic şi Primăria Bistriţa, în faţa PSD, la doar câteva voturi distanţă.

Romeo Dunca și Allen Coliban, și ei mari perdanți

O surpriză uriașă s-a înregistrat la Caraș-Severin, unde liberalul Romeo Dunca este învins după doar un mandat în fruntea Consiliului Județean. Deputatul Silviu Hurduzeu, social-democratul care a mai condus Consiliul Județean Caraș-Severin, se întoarce, câștigând cu un avans de zece procente.

O înfrângere neașteptată s-a produs și la Brașov, unde primarul USR Allen Coliban a fost învins de cel pe care îl învingea cu patru ani în urmă. George Scripcaru (PNL) și-a trimis acasă contracandidatul la o diferență de câteva mii de voturi.

Îmi asum această înfrângere și sunt convins că și mulți dintre voi simțiți același regret adânc. Îmi pare rău. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul pe care mi l-ați acordat. Pentru toată energia. Pentru toate încurajările. Pentru curajul pe care l-ați avut, mulți dintre voi, de a vă asuma o susținere publică a campaniei mele. Doar cine nu a locuit în Brașov în ultimii 20 de ani nu înțelege dimensiunea curajului vostru”, a scris, pe Facebook, Allen Coliban.

Candidați care au arătat că a venit și vremea independeților

Dacă la București succesul primarului în funcție Nicușor Dan, care a candidat din poziția de independent, însă a fost suținut de Alianța Dreapta Unită (USR, Forța Dreptei și Mișcarea Populară), era previzibil, la Ploiești s-a produs o surpriză. Candidatul independent Mihai Polițeanu a reușit să-l înlocuiască pe Andrei Volosevici (PSD).

„Dragi ploieşteni, vă mulţumesc pentru că vă pasă de oraşul nostru. Sunt copleşit şi onorat de încrederea pe care mi-aţi acordat-o! (...) Dragi ploieşteni, această victorie vă aparţine. Aţi îngenuncheat un sistem corupt, osificat de 3 decenii la conducerea Ploieştiului. Echipa mea a înfăptuit un miracol nemaiîntâlnit la nivel naţional arătând că o echipă de cetăţeni oneşti şi determinaţi poate trezi la viaţă o comunitate care să privească spre viitor cu speranţă. De astăzi sunt Primar ales al Ploieştiului, din octombrie – noul Primar al Ploieştiului”, este mesajul noului edil pentru electoratul său.

În județul Argeș, un alt independent, Marian Vicențiu Avram, este cel care a reușit să-l învingă pe Dumitru Secăreanu (PSD), primarul Dâmbovicioarei. Candidatul independent a reușit să-și depășească contracandidatul cu 15 procente.

Cel mai vechi primar din Botoșani, învins

Un primar care este în funcție de 34 ani, din Botoșani, și care ar fi dorit încă un mandat, a fost învins de un liberal. S-a întâmplat în comuna Hudești, unde generații întregi de localnici l-au votat pe Viorel Atomei. Acesta este cel mai vechi primar din județ, ocupând funcția de edil al comunei din anul 1990 până în vara lui 2024. Viorel Atomei a fost candidatul PSD și la alegerile de duminică, însă și-a pierdut mandatul în fața liberalul Cătălin Dimitrie Zlei.

Alți trei primari social-democrați din Botoșani, cu experiență mare, au generat surprize nedorite, fiind învinși de liberali, respectiv de un candidat al AUR. Se schimbă, astfel, primarul la Vorona, la Vârful Câmpului, și la Trușești.

Tot surpriză a fost și la Cocu, o comună din Argeș ce are un singur drum asfaltat. Schimbarea a realizat-o un tânăr de 29 ani, Codruț Bădescu (USR), cel care a fost în ultimii patru ani consilier local. Acesta a a obținut peste 35% dintre voturi și și l-a învins pe primarul Gheorghe Țucă, cel care a condus comuna vreme de 24 ani.

O surpriză este și succesul liberalului Mario De Mezzo în orașul condus, de două mandate, de Emil Moț, primarul aflat sub aripa secretarului-general al PSD Paul Stănescu. De Mezzo a reușit să scoată la vot alegători care altădată nu votau, prezența fiind de 50%, cu mult peste alte tururi de scrutin. 

În fiecare județ și-au făcut, din nou, loc și câștigători controversați, cu dosare penale serioase sau povești rușinoase în palmares. Și „moștenirile” s-au purtat la aceste alegeri, cazul candidatului de la București, Cristian Popescu Piedone, cel care și-a propulsat fiul în alegeri și a și reușit să-i asigure succesul la Sectorul 5, nefiind singular.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite