Mizele Summitului de la București. Ce obiective are România

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a prezentat, în cadrul unei întâlniri cu şefii de misiuni diplomatice, ai oficiilor consulare şi cu directorii Institutelor culturale româneşti, obiectivele României la Summitul Celor trei Mări din 6 septembrie. 

FOTO Administrația Prezidenială
FOTO Administrația Prezidenială

„La Summitul din 6 septembrie, România are o serie de obiective, dintre care menționez reconfirmarea rolului Inițiativei de promovare a creșterii economice și a interconectărilor strategice, inclusiv prin consolidarea și rafinarea instrumentelor Inițiativei, şi redefinirea relației Inițiativei cu vecinătatea sa, reconfigurată geopolitic. Fără a anticipa deciziile care vor fi luate la Summit, se prefigurează și lărgirea Inițiativei cu un nou stat participant, Grecia, respectiv acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei și Republicii Moldova”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Totodată, președintele a amintit că aderarea României la OCDE rămâne un obiectiv major de politică externă. „Veți continua să vă implicați, cu toată seriozitatea, în avansarea acestui proces. Acesta presupune și o transformare internă a politicilor, a practicilor și a legislației, dar care ne va aduce beneficii clare, și încurajez toate instituțiile interne să rămână implicate și active pe acest dosar strategic”, le-a transmis șeful statului diplomaților prezenți la palatul Cotroceni.

Șeful statului a reamintit că aderarea României la Schengen rămâne o prioritate. „Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spaţiul Schengen, iar acest obiectiv trebuie să fie atins, atât în baza performanţelor noastre recunoscute, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă şi securitate sporită. Mai ales în actualul context, este nevoie de cooperare loială pe baze constructive şi de consolidarea unei Uniuni fără fragmentări în interiorul său. Trebuie să transmiteţi cu şi mai multă fermitate mesajul că, în mod evident, România este parte a soluţiei şi contribuie direct şi tangibil la securitatea Uniunii. Faţă de toate acestea, avem aşteptarea legitimă de la toţi partenerii noştri europeni să demonstreze solidaritate”, a transmis Klaus Iohannis.

Șeful statului a amintit și că ne aflăm în pragul unui an electoral. „Va presupune desfășurarea a trei procese electorale în care veți fi implicați – două naționale și unul european. Aceste procese electorale nu sunt doar un exercițiu administrativ, sunt expresia democrației în sine. De aceea, vă solicit să depuneți toate eforturile pentru ca toți cetățenii români, oriunde s-ar afla, să își poată exercita dreptul de vot în cele mai bune condiții”, le-a mai transmis președintele șefilor misiunilor diplomatice. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite