Stroe: E nedrept să spui că Ministerul Energiei doreşte diminuarea plafonului pentru compensare, când Ministerul de Finanţe se ocupă de finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Stroe FOTO Inquam Photos
Ionuţ Stroe FOTO Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a afirmat că e nedrept să fie spun că Ministerul Energiei doreşte diminuarea plafonului pentru compensarea preţului la energie, când Ministerul de Finanţe se ocupă de finanţarea ei. Liberalul a adăugat că vor fi discuţii în coaliţie, iar liderii PNL-PSD şi UDMR vor ieşi ulterior să anunţe public deciziile, probabil într-o săptămână sau două.

„Ideea ca ministrul Energiei ar fi propus un plan mai mic pentru compensarea facturilor este un fake news. Nu de la ministrul energiei a venit o asemenea propunere. Se discuta mai multe scenarii, dar propuse de ANRE. Nu s-a ieşit cu nicio decizie şi nici măcar nu vom ieşi cu fel de fel de scenarii până nu va exista o decizie în cadrul coaliţiei. Premierul în acest moment vrea să dea asigurări tuturor românilor că vor plăti fix aceeaşi sumă pe care în momentul de faţă o plătesc raportat la cele două plafoane, de 100 şi de 300 de kW. Acum, dacă e să vorbim de plafonări şi de fel de fel de scenarii hai să ne aducem aminte cine a introdus aceste plafonări şi cine le-a diminuat, pentru că în ordonanţa 18 erau mai mari, erau undeva la 500 de kW. Prin ordonanţa 27, ordonanţă susţinută de întreaga coaliţie şi de ANRE acest plafon s-a diminuat la 300, cel care există în momentul de faţă”, a afirmat Ionuţ Stroe, joi la Antena 3. 

El a adăugat că „e nedrept să spui oarecum că Ministerul Energiei doreşte o diminuare a acestei scheme, atâta timp cât Ministerul de Finanţe se ocupă de finanţarea ei”.

„Ideea reducerii bugetului ar putea, dacă ar fi să fie probată sau cel puţin puteţi să întrebaţi în zona MFP. ANRE, săptămâna trecută, a făcut un studiu şi l-a dat pe surse că ne-ar costa 40 miliarde, după care a doua zi a venit cu schema diminuată la jumătate şi a spus că e undeva pe la 20 de miliarde, inducând ideea de panică şi bineînţeles îngrijorări la Ministerul de Finanţe, când au auzit cei de acolo că sunt 40 de miliarde. În momentul de faţă sunt în analiză mai multe scenarii, nu s-a luat nicio decizie. Nu se pune problema diminuării plafoanelor sau a diminuării schemei prin care se finanţează acest program. Există mai multe scenarii pe care se lucrează, de aceea e foarte păcat că tot apar pe surse fel de fel de scenarii care pot genera îngrijorări suplimentare, pot să transmită mediului de afaceri o situaţie de instabilitate, o lipsă de credibilitate. De asta spun – haideţi să luăm decizia finală şi cu siguranţă PSD-PNL-UDMR vor ieşi cu soluţia, probabil într-o săptămână, două, dar până atunci să nu provocăm lucruri care pot să facă mai mult rău decât bine”, a completat Stroe.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite