Simona Bişboacă, candidatul USR-PLUS la CJ Bihor: Am un proiect pentru stimularea vânzării produselor româneşti. Vreau târguri şi pieţe volante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Bişboacă, candidatul USR-PLUS pentru şefia Consiliului Judeţean din Bihor, vorbeşte despre planul său de a-l bate pe candidatul PNL pentru aceeaşi funcţie, Ilie Bolojan, actualul primar al Oradei, care e lăudat atât de PSD cât şi de USR-PLUS.

Adevărul: De ce aţi intrat în politică?

Simona Bişboacă: E o intrare pertinentă. Nu am mai făcut politică până anul trecut în iunie. Atunci am intrat în USR. Nu am fost în niciun partid anterior şi nici nu mă gândeam că fac acest pas.

Eraţi dezgustată de clasa politică?

Din păcate da. Nu a fost o decizie uşoară dar cred că am ajuns la vârsta când cred că trebuie să face ceva mai mult. Aşa am ajuns la USR. Am găsit oameni cu competenţe în domeniile în care activează şi îşi doresc să aducă această schibmare de care are nevoie toată lumea.

Cu ce vă ocupaţi?

Sunt antreprenor. Sunt inginer în industria alimentară, cercetător şi inventator. Am înfiinţat o companie în 2010. Am obţinut mai multe brevete de invenţie.

Deci aveaţi o carieră. Ce a declanţat dorinţa de a intra în politică?

Eu comunic foarte mult cu cei din jur, în special cu cei din breasla mea. Faptul că sunt şi pe partea de cercetare în industria alimentară, sunt mulţi producători chiar şi mai mari care îmi cer opinia în diferite situaţii. Am observat o problemă majoră care există pentru micii antreprenori, nu doar în Bihor. Faptul că nu au un sprijin din nicio parte, nici măcar autorităţile nu-i ajută în dezvoltare. Ce-i uneşte pe toţi e accesul la pieţele de vânzare. Nu se face nimic la stimularea vânzării produselor româneşti. Accestul în marile magazine e dificil. 

Ce puteţi să faceţi în acest sens?

Un program de dezvoltare la nivel european este Pactul Verde. Pe 20 mai s-a prezentat şi strategia de la fermă la produs la consumator. Un sistem de promovare al alimentelor, un sistem durabil. Am văzut şi în situaţia actuală de criză importanţa ca oamenii să aibă acces la produse. Am avut o întrevedere cu ministrul Oros. I-am spus că în primul rând că nu ne cunoaştem, e o problemă. Nu există un registru al dezvoltatorilor.

Practic statul nu-i bagă în seamă pe aceşti mici producători 

Da. De multe ori invocă GDPR în a acorda anumite informaţii. Că cei din industria noastră muncesc. Nu au nevoie neapărat de finanţe, dar au nevoie de informaţii. Eu am început o colaborare cu un producător local de legume în urma faptului că am făcut o postare pe Facebook. Am reuşit până la urmă să facem o zacuscă, el având un surplus de legume care nu ar fi reuşit să le vândă în supermarket. Din păcate acel produs nu a ajuns la raft. E o discuţie mai lungă. Ce aş propune eu pentru Bihor sunt în primul rând organizarea de târguri şi pieţe volante în care să vină producătorii autorizaţi.

În acest moment nu se organizează acum astfel de pieţe? În alte oraşe există.

Nu se organizează. A fost o tentativă anul trecut. Este un portal, produs în Bihor, dar în prezent sunt sub 80 de produse pe site. Ar trebui să fie mult mai multe. 

Intraţi în competiţie pentru CJ Bihor cu un adversat foarte puternic, Ilie Bolojan. Cum vedeţi această luptă?

Într-adevăr, domnul Bolojan porneşte cu un avantaj dar cred că în orice societate democratică e sănătoasă competiţia. În USR-PLUS avem oameni din mediul privat cu realizări personale, oameni care nu sunt captivi sistemului, cu o viziune spre viitor şi dezvoltare. Faptul că propunem anumite proiecte care sunt gândite cel puţin în cazul meu dinainte de a intra în politică şi îmi doream să le pot realiza ca un simplu antreprenor dar e dificil. Noi propunem proiecte şi ne dorim ca acestea să se poată implementa. Şansa noastră asta este, de a propune proiectele. 

Dacă pierdeţi alegerile rămâneţi în politică pe plan local sau veniţi la Bucureşti?

Eu am intrat în politică pentru a aduce un plus valoarea în jurul meu. Consider că pot să aduc un aport comunităţii noastre.

Deci vă preocupă în primul rând Bihorul.

Îmi doresc să văd aici multe proiecte realizate. Mi-aş dori un brand de renume, poate chiar mondial.

Credeţi că electoratul bihorean e misogin?

Îmi doresc să cred că nu. Sunt singura femeie candidat pentru această funcţie. Nu am dus niciodată lipsă de curaj. Am riscat şi în business mergând pe o cărare pe care eu am făcut-o prin pădurea industriei alimentare. Sunt curajoasă şi nu ar fi o dezamăgire dacă nu aş câştiga. Nu ăsta era scopul.

La biroul lucrurile sunt împărţite între PNL PSD şi UDMR. Şi-a găsit USR nişa?

Dacă facem corelaţie cu alegerile europarlamentare, să spunem că suntem în grafic. În Oradea am fost a doua forţă politică. Deci suntem acolo.

Dvs. cu cine vă bateţi acolo? Cu PSD sau PNL?

Cu PNL. Sincer eu mi-aş dori să colaborăm. Să avem strategii comune. Nu există nicio înţelegere stabilită în momentul acesta. Ne-am dori să se materializeze o majoritate, dar trebuie să existe o voinţă de ambele părţi.

Şi de la PNL nu există această voinţă?

Nu.

Dar după alegerile locale e posibil ca la Consiliul Judeţean PNL să nu poată face o majoritate fără o alianţă.

Depinde.

În ultimii patru ani Bihorul a fost condus de o alianţă între PSD şi UDMR. Cum aţi caracteriza această situaţie?

Senzaţia pe care am avut-o eu legat de politica actuală e o bătaie pe orgolii care nu aduc beneficii cetăţeanului. De fapt clasa politică ar trebui să-şi pună un pic mintea la contribuţie şi să dezvolte ca într-un mediu de business o viziune unitară. 

În patru ani aţi putea să schimbaţi judeţul aşa cum vă doriţi?

E un lucru idealist. Depinde şi de ceilalţi. Şi dacă ar fi să câştig nu voi fi singură acolo. De fapt nu preşedintele de CJ face efectiv proiectele, ci este în spate o echipă. Faptul că ar fi doar majorităţi politice nu este de bun augur. Scopul final ar trebui să fie scopul cetăţeanului.

Deci dacă dvs ajungeţi preşedinte de CJ iar PSD vine cu un proiect bun dvs nu aveţi motive să nu-l votaţi.

La momentul actual da.

Aţi avut oferte în trecut şi de la alte partide?

În trecut da.

Şi de ce aţi acceptat acum?

Acum eu am acceptat. Mi s-a spus că am o imagine bună.
 

Cum veţi face campanie? Vă exaţi pe online sau mergeţi pe stradă?

Noi suntem deja în stradă. Ne place să interacţionăm cu alegătorii. E ok că reuşim să vorbim cu ei şi avem feedback foarte bun. Cel puţin pe partea de transparenţă în administraţie, pe partea de susţinere a producătorilor chiar avem un feedback foarte bun.

Simţiţi că oamenii vor schimbarea acolo la Bihor?

Da. E o discrepanţă foarte mare între municipiul Oradea şi judeţul Bihor. Nivelul de trai, locurile de muncă şi faptul că pleacă tinerii din ţară.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite