Sighiartău: România pierde aproape 400 de locuitori pe zi. Trebuie să oprim declinul demografic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul a atras atenția asupra unui pachet legislativ care cuprinde mai multe iniţiative, vizând sprijinirea familiilor, încurajarea natalităţii şi protejarea copiilor, ca măsuri pentru combaterea declinului demografic în România, arătând consecințele îmbătrânirii populației. 

FOTO Facebook / Robert Sighiartau
FOTO Facebook / Robert Sighiartau

România pierde aproape 400 de locuitori în fiecare zi,

Deputatul PNL Robert Sighiartău a anunțat un pachet de proiecte legislative, atrăgând atenția că „trebuie să oprim declinul demografic”

Potrivit deputatului, „România pierde aproape 400 de locuitori în fiecare zi”. De asemenea, „în fiecare an, pierdem echivalentul unui oraș cât Piteștiul, iar până în 2050, numărul de locuitori din România se va reduce la 14 milioane”.

Consecințele acestei situații sunt multiple și grave. Reducerea populației duce la îmbătrânirea accelerată a societății și la dificultăți de adaptare. Duce la scăderea forței de muncă, a numărului de contribuabili și a veniturilor bugetare, concomitent cu creșterea cheltuielilor în domeniul sănătății. Practic, vom avea costuri din ce în ce mai mari, iar venituri din ce în ce mai mici”, a argumentat liberalul, avertizând că „în ultimă instanță, scăderea și îmbătrânirea populației vor duce chiar la diminuarea influenței politice și economice a României pe plan internațional”. 

Proiect pentru introducerea unor reduceri fiscale pentru familiile numeroase

Alături de colega mea, Maria-Daniela Calista și cu susținerea parlamentarilor PNL, am inițiat o propunere legislativă ce va avea impact pozitiv major asupra tinerelor familii din România. Vizăm deduceri personale din venitul net lunar din salarii pentru acei contribuabili care au persoane în întreținere”, a mai transmis liberalul.

Potrivit deputatului, proiectul legislativ propune: „contribuabilii care au una, două sau trei persoane în întreținere – soție, copii, rude – vor beneficia de deduceri egale cu valoarea corespunzătoare unuia, a două, respectiv trei salarii de bază minim brut garantate în plată pe anul respectiv. Pentru cei ce au patru sau mai multe persoane în întreținere, deducerea va fi valoarea a patru salarii minime”.

Masă caldă pentru copii în creșe și grădinițe

Proiectul de lege propunev „asigurarea unei mese calde în creșele și grădinițele de stat, particulare sau confesionale, astfel încât toți copiii să beneficieze de acest avantaj”.

De asemenea, potrivit liberalului, concret, proiectul de lege „prevede acordarea unei mese calde în valoare de 15 lei/zi, sumă care va fi indexată anual cu rata inflației, pentru toți copiii din școlile și grădinițele acreditate ori autorizate”.

Alocații duble pentru familiile monoparentale

 „În cadrul Campaniei Viață pentru România, am propus dublarea nivelului alocațiilor pentru familiile monoparentale”, a mai transmis Sighiartău.

Liberalul a arătat că „în situația unui singur părinte care îngrijește un copil, nivelul va fi în jur de 220 lei, la doi copii, alocația pentru familie va fi de 430-450 lei, la trei copii, alocația pentru familie va urca la 640-670 lei, iar la patru sau mai mulți copii în îngrijirea unui singur părinte, alocația pentru familie va fi între 850-899 lei”.

Curse școlare gratuite

 „Legea 249/2021, inițiativă legislativă susținută în campania noastră Viață pentru România, prevede că din anul școlar 2022/2023, elevii din învățământul primar de stat, particular sau confesional, din orașele și municipiile României, vor beneficia de curse școlare gratuite”, a mai informat liberalul.

Potrivit deputatului, „Bugetul de stat va acoperi cheltuielile pentru aceste curse școlare, prin transfer către unitățile administrativ-teritoriale”

Program pentru implementarea unei zone speciale în jurul școlilor

Liberalul a mai informat asupra propunerii unui program pentru transportul copiilor la școală. „Programul Kiss & Go este o inițiativă menită să îmbunătățească siguranța rutieră a copiilor și să reducă aglomerația în trafic din jurul școlilor. Programul este conceput pentru a oferi familiilor un spațiu sigur și convenabil pentru a ridica sau lăsa copiii”, a explicat Sighiartău. 

Zona Kiss & Go este o zonă de oprire pe termen scurt, în care șoferii au permisiunea să oprească și să staționeze pentru o perioadă scurtă de timp - nu mai mult de două minute - în timp ce elevul coboară sau urcă în mașină, astfel încât copiii să poată merge între mașină și școală în siguranță. Programul este implementat de consiliul local. Zona funcționează în timpul orelor de vârf, permițând părinților să staționeze în mașini timp de până la două minute în imediata apropiere a școlii. Această zonă nu este un loc de parcare, iar amenzi și puncte de penalizare se aplică dacă șoferul părăsește vehiculul nesupravegheat”, a mai arătat liberalul.

Card de reduceri pentru familiile numeroase

Deputatul a mai subliniat că susține o inițiativă pentru „recunoaștere socială a familiilor numeroase şi de definire a acestora în legislație, după modelul altor state europene precum Spania, Franța şi Belgia”.

Inițiativa are ca scop sprijinirea familiilor mai vulnerabile prin definirea pentru prima dată în România a conceptului de "familie numeroasă" și oferirea de beneficii și facilități prin intermediul unui card public emis de către administrația publică sau prin intermediul unui card privat oferit de către parteneri privați. Aceste beneficii și facilități pot include tichete de reducere pentru achiziționarea de mașini cu mai mult de cinci locuri, reduceri sau gratuități la medicamente și la articole pentru copii și alte avantaje similare”, a explicat deputatul.

Potrivit liberalului, proiectul de lege propune și „introducerea unor condiții obligatorii pentru a beneficia de facilitățile oferite, printre care: cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă un loc de muncă și să se ocupe de îngrijirea și supravegherea a cel puțin trei copii, să aibă capacitate deplină de exercițiu; condiția vârstei maxime de 18 ani (sau cel mult 21 de ani în cazul continuării studiilor) pentru cei trei copii care fac parte din familia numeroasă, împreună cu condiția școlarizării obligatorii a copiilor și restricții clare privind numărul de absențe permise”. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite