Siegfried Mureşan: „Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Moldovei”. Câţi bani a investit UE în Rep. Moldova de la începutul războiului din regiune

0
0
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că Republica Moldova trebuie să aibă parte de acelaşi tratament ca Ucraina în negocierile de aderare la UE. De la începutul războiului, Comisia Europeană a trimis 150 de milioane de euro la Chişinău, iar în aşteptare mai sunt încă 61 de milioane.

„În momentul de faţă, Republica Moldova este mai importantă pentru siguranţa UE decât a fost oricând. Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este important pentru toată UE. Nu putem trăi în siguranţă în interiorul celor 27 de ţări membre ale UE dacă nu suntem înconjuraţi de ţări care sunt sigure şi stabile.(...)

Liderii UE se uită la Republica Moldova şi sunt dispuşi să o ajute. În plus, Republica Moldova este condusă de Maia Sandu, o preşedintă pro-europeană, ataşată de valorile UE, de un guvern pro-european cu largă susţinere parlamentară, rezultat din alegeri libere şi corecte, unde oamenii au votat cu o majoritate absolută partidul pro-european care doreşte modernizarea Republicii Moldova. Republica Moldova este importantă, este pe un drum de reformare şi modernizare în spiritul valorilor UE şi, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova este statul european care a primit cei mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor”, a declarat eurparlamentarul PNL pentru News.ro.

Siegfried Mureşan a precizat că Uniunea Europeană a trimis 150 de milioane de euro la Chişinău de la începutul războiului din Ucraina. „Comisia Europeană a propus acordarea a încă 53 de milioane de euro suport bugetar – bani care să meargă direct în bugetul de stat şi să poată fi folosiţi acolo unde autorităţile consideră necesar. În momentul de faţă, cetăţenii moldoveni se confruntă cu aceleaşi dificultăţi cu care ne confruntăm şi noi: preţ crescut la combustibil, la gaze, la electricitate, o rată mare a inflaţiei. Republica Moldova este ţara din UE cu cel mai mic venit al oamenilor.

În plus, mulţi cetăţeni moldoveni au acasă refugiaţi din Ucraina, deci cu atât mai mult au nevoie de ajutor. Ajutorul financiar oferit de UE va fi direcţionat către refugiaţii ucraineni, către cetăţeni moldoveni care găzduiesc refugiaţi, dar şi către categorii vulnerabile de populaţie, de exemplu către fermieri, pentru care creşterea preţului la combustibil în această perioadă în care trebuie să lucreze pământul este o povară foarte mare. Ieri, Comisia Europeană a propus alocarea a 8 milioane de euro pentru asigurarea securităţii cibernetice a Republicii Moldova. În plus faţă de sprijinul financiar, am sincronizat reţeaua de electricitate a Republicii Moldova cu reţeaua UE şi am votat în procedură de urgenţă posibilitatea ca poliţia de frontieră a UE – FRONTEX - să opereze în Republica Moldova cot la cot cu poliţia naţională. Eu am fost în Republica Moldova în luna aprilie, la frontiera cu Ucraina, la Palanca, şi am văzut cum acolo lucrează împreună şi ajută toţi refugiaţii care trec graniţa”, a mai declarat Mureşan. 

„Pentru siguranţa UE, Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina”

Întrebat dacă aderarea Republicii Moldova la UE se va discuta în acelaşi pachet cu Ucraina sau Republica Moldova va negocia separat, Siegfried Mureşan a precizat că „tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Republicii Moldova”.

„Pentru siguranţa UE, Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina. (...) De aceea, în rezoluţia pe care o vom adopta în această săptămână, obiectivul meu este să folosim pentru Republica Moldova exact aceleaşi cuvinte, exact acelaşi limbaj ca în formularea folosită pentru Ucraina în rezoluţia adoptată de Parlamentul European în luna martie. (...) Avem un pachet de redresare economică pentru Republica Moldova de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. O sumă mare. Pe scurt, UE şi Republica Moldova vor face multe lucruri împreună”, a declarat acesta.

În ceea ce priveşte zvonurile potrivit cărora Republica Moldova ar trebui să se unească cu România, devenind astfel membră a UE şi NATO, europarlamentarul a subliniat că „ar fi frumos dacă lucrurile ar fi atât de simple”.

„Extinderea NATO prin acceptarea peste noapte a unei noi regiuni s-a făcut o singură dată: la reunificarea Germaniei în 1990, cu acordul liderului de atunci al URSS, Mihail Gorbaciov. E mai complicat decât ne-am dori. (...) Direcţia în care Republica Moldova se va îndrepta din punct de vedere al alianţelor militare este o decizie pe care o iau cetăţenii ţării”, a explicat Mureşan. 

Totodată, întrebat dacă România face suficient pentru Republica Moldova, Siegfried Mureşan a transmis: „Sprijinul oferit de România - o spun chiar autorităţile de la Chişinău - este consistent, este foarte important. România a fost şi este cel mai important avocat al Republicii Moldova pe plan european. Lucrăm în momentul de faţă ca Republica Moldova să aibă oficial statutul de ţară candidată la UE, iar eforturile României la nivel diplomatic în acest sens sunt intense. La fel, ajutorul oferit de România în criza refugiaţilor ucraineni şi, trei la mână, sprijinul financiar oferit bilateral de guvernul României, dar şi sprijinul financiar pe care România a reuşit să-l mobilizeze la nivel european. Pe 5 aprilie, la iniţiativa României, a Germaniei şi a Franţei, a avut loc o importantă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova, la Berlin, unde s-a mobilizat sprijin financiar din partea donatorilor de 700 de milioane de euro pentru următorii ani”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite