Şefa Comisiei juridice din Senat: Desfiinţarea SIIJ devine o prioritate absolută pentru clasa politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei juridice din Senat, adică structura unde este blocat în prezent proiectul privind desfiinţarea SIIJ. FOTO Arhivă personală / Facebook
Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei juridice din Senat, adică structura unde este blocat în prezent proiectul privind desfiinţarea SIIJ. FOTO Arhivă personală / Facebook

Iuliana Scântei, şefa Comisiei juridice din Senat, susţine că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie trebuie să devină o prioritate a clasei politice, mai ales că scopul iniţial al acesteia a fost „deturnat deturnat sub influenţa unor foşti lideri ai PSD”. În prezent, iniţiativa privind Secţia Specială este blocată exact la comisia condusă de Scântei, fiind aşteptat decizia politice referitoare la desfiinţare.

„Desfiinţarea SIIJ devine o prioritate absolută pentru clasa politică din România după respingerea definitivă de către ÎCCJ a recursului PÎCCJ împotriva raportului Inspecţiei Judiciare, referitor la activitatea DNA, din perioada ianuarie 2014-iulie 2018. Scopul iniţial al înfiinţării SIIJ, dorit cu bună credinţă de o parte a magistraţilor, acela de a funcţiona ca o #garanţie a independenţei magistraţilor în dosarele penale deschise acestora pentru fapte de corupţie, a fost deturnat sub influenţa politică a unor foşti lideri ai PSD, ei înşişi implicaţi în dosare penale de corupţie şi fraude cu fonduri europene. Astfel, prin modul în care i-a fost legiferată competenţa materială, Secţia Specială a devenit “macaraua” de extragere din competenţa DNA, a dosarelor penale ale unor politicieni precum Liviu Dragnea, dacă vorbim de dosarul Tel Drum, cu scopul de a fi blocate definitiv”, a scris pe pagina sa de Facebook Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei juridice din Senat. 

„Că este esenţială desfiinţarea SIIJ o arată rapoartele MCV, care au evidenţiat că SIIJ a fost utilizată pentru a pune presiune asupra judecătorilor şi a procurorilor şi pentru a schimba cursul unor cazuri de corupţie la nivel înalt prin retragerea căilor de atac (până la Decizia CCR 547 din 7 iulie 2020) sau prin solicitarea de probe originale de la alte servicii ale Ministerului Public în cauzele de corupţie aflate în curs. Secţia Specială trebuie desfiinţată cât mai repede! Iar Parlamentul are la dispoziţie #soluţiaEuropeană pentru desfiinţare şi nu una partizană. Existenţa unui parchet specializat doar pentru judecători şi procurori nu reprezintă în sine o garanţie pentru respectarea statutului şi a independenţei magistraţilor în procedurile judiciare penale care îi privesc.

Adevăratele garanţii de independenţă sunt cele enunţate de Comisia de la Veneţia în opinia transmisă în iulie 2021. Forul european solicită nu doar desfiinţarea SIIJ, ci şi reglementarea concomitentă în lege a unor norme exprese pentru:

* protecţia judecătorilor şi a procurorilor pentru soluţiile date cu bună credinţă în exercitarea atribuţiilor lor ;

*o procedură scurtă de clasare a miilor de plângeri şicanatorii (vexatorii) împotriva magistraţilor, care umplu sertarele SIIJ şi ale altor parchete, fără a fi veritabile dosare penale, punând presiune pe judecătorii şi procurorii vizaţi.

* reguli clare pentru garantarea imparţialităţii şi a legalităţii procedurii de investigare penală a magistraţilor care săvârşesc fapte penale.

Fără desfiinţarea SIIJ, România nu poate scăpa de MCV şi riscă declanşarea unei proceduri de infringement după decizia CJUE din 18 mai 2021 sau blocarea fondurilor din PNRR şi a celor din exerciţiul financiar multianual 2021 – 2027. Dezbaterea europeană despre condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept ne arată că este o chestiune de câteva luni până când acest mecanism concret al Comisiei Europene, care pune independenţa magistraţilor în centrul criteriilor de măsurare a Domniei Legii (Rule of Law), va fi pus în aplicare”, a completat reprezentanta PNL, cea care conduce exact structura unde este blocat proiectul de lege.

Iuliana Scântei susţine că evitarea desfiinţării SIIJ va duce la pierderea banilor din PNRR. „Politicienii români care ezită în privinţa desfiinţării SIIJ ar trebui să aibă în faţă argumentul blocării a 80 de miliarde de euro pentru următorii ani şi pierderea credibilităţii noastre ca stat membru al UE. Trebuie să învăţăm cu toţii, deopotrivă politicieni şi magistraţi, ce a reprezentat « lecţia SIIJ » pentru România şi, prin dialog cu sistemul judiciar, să eliminăm definitiv, prin lege, nu doar un parchet – anomalie a sistemului, ci adevăratele cauze care au dus la înfiinţarea acestei secţii”, a conchis Scântei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite