Iohannis, mesaj pentru sistemul judiciar: „Revizuirea Legilor Justiţiei să fie finalizată, iar anomaliile precum SIIJ să fie înlăturate”. Apelul preşedintelui către CSM | VIDEO
0Preşedintele Klaus Iohannis a participat la prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe anul 2021. Cu această ocazie, şeful statului a făcut un apel la CSM pentru reformarea sistemului judiciar, îndemnând la finalizarea revizuirii Legilor Justiţiei şi la eliminarea „anomaliilor” precum SIIJ.
UPDATE - Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis:
„Este deja o tradiţie să particip la prezentarea raportului anual al CSM. Provocările provocate de criza sanitară sunt prezente şi astăzi. Marile sisteme publice, precum cel de sănătate, de educaţie sau judiciar au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut.
Nu putem controla durata pandemiei, însă stă în puterea noastră să îi diminuăm efectele negative. În situaţii de criză, statele sunt nevoite sa ia măsuri pentru a proteja interesul general, viaţa şi sănătatea cetăţenilor, care uneori implică restrângerea unor libertăţi fundamentale, în condiţiile stabilite de Constituţie şi de obligaţiile internaţionale. În acest context, misiunea justiţiei de a se asigura ca restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi este justificată şi vizează doar protejarea sănătăţii cetăţenilor devine cât se poate de importantă.
Justiţia consolidează încrederea în stat si le aminteste cetăţenilor că nimeni nu este mai presus de lege. Într-o perioadă în care societatea este mai polarizată decât în alţi ani, răspunsul prompt al sistemului judiciar în a restabili pacea socială este esenţial”, a spus preşedintele Iohannis, în plenul CSM.
Iohannis: Discuţiile despre reforma Justiţiei să fie mai puţin politizate
Şeful statului a precizat că, în ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut şi efecte pozitive, precum accelerarea digitalizării, progres catre trebuie păstrat şi atunci când lucrurile vor reveni la normal. De altfel, Klaus Iohannis a subliniat că „pandemia şi schimbările din mediul politic au încetinit reformele din Justiţie începute în anii trecuţi.
„Aşteptările românilor de a avea un sistem de justiţie modern, independent şi funcţional sunt la fel de actuale şi legitime. Pandemia şi schimbările din mediul politic au frânat reformele demarate în anii trecuţi, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil şi coerent.
Procesul de revizuire a legilor justiţiei trebuie sa fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de SIIJ înlăturate. CSM, prin rolul său constituţional, este un vector esenţial în reformarea sistemului judiciar. Îmi doresc a discuţiile despre reforma sistemului judiciar sa fie mai puţin politizate de partide pentru ca accentul să fie pus pe substanţa propunerilor şi nu pe câştigul de imagine”, a mai spus preşedintele.
***
Raportul de activitate al CSM pe anul 2021 va fi prezentat în şedinţa care va începe la ora 13.00 şi va avea loc la Facultatea de Drept din Bucureşti, unde va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a participat de mai multe ori la şedinţa de bilanţ a CSM, în trecut.
În 3 decembrie 2020, preşedinte al CSM a fost ales Bogdan Mateescu, care afirma că nici în anul anterior Consiliul nu a reuşit să aibă un mesaj unitar, iar procedura apărării independenţei „este în continuare departe de a fi eficientă”. Mateescu susţinea atunci că anul care urmează, 2021, trebuie să fie un an „al reconstrucţiei”.
De altfel, în 4 martie 2021, plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, după afirmaţiile care s-au făcut în spaţiul public cu privire la sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti în Dosarul 10 august. Magistraţii au respins, însă, cererea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Stelian Ion, de apărare a sistemului judiciar în ansamblul său.
Tot în luna martie, preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face verificări în vederea apărării independenţei procurorilor, faţă de afirmaţiile ministrului Stelian Ion, din cadrul unui interviu, care anunţase că va cere efectuarea unor controale în unităţile de parchet pentru a verifica modul în care sunt declinate sau preluate anumite dosare, în contextul clasării dosarului 10 august de către DIICOT. El susţinea că va sesiza Inspecţia Judiciară în cazul fostului procuror-şef DIICOT Georgiana Hosu, după ce un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a respins cererea de redeschidere a dosarului 10 august formulată de aceasta.
Preşedintele CSM a transmis atunci că declaraţiile lui Stelian Ion „ar putea fi percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea parchetelor”.
În septembrie, Bogdan Mateescu atrăgea atenţia, la inaugurarea Palatului Justiţiei Prahova, că în ţară există instanţe care fac stocuri de lemne pentru iarnă şi stocuri de hârtie „pentru a putea folosi dosare care în mod retrograd rămân în formă scrisă”. Judecătorul a spus atunci că aşteptările sale în ceea ce priveşte Justiţia „nu au fost atinse”, el făcând apel la reprezentanţii puterilor statului să contribuie la reglarea „anomaliilor” din acest domeniu.