Secretarul general al OCDE va veni la Bucureşti. Guvernul: Se va lansa Studiul Economic pentru România

0
Publicat:

Guvernul a anunţat, vineri, că secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, va efectua o vizită la Bucureşti, în perioada 12-13 martie. Potrivit Executivului, cu această ocazie va fi lansat şi Studiul Economic pentru România.

Guvernul: Ca membru al OCDE, România va avea acces la noi oportunităţi Foto: Arhivă
Guvernul: Ca membru al OCDE, România va avea acces la noi oportunităţi Foto: Arhivă

"Vizita pe care secretarul general al Organizaţiei, Mathias Cormann, o va face la Bucureşti în perioada 12-13 martie, ocazie cu care va fi lansat şi Studiul Economic pentru România, este recunoaşterea progreselor concrete realizate.

Ca membru al OCDE, România va avea acces la noi oportunităţi de atragere a investiţiilor străine, de stimulare a inovaţiei şi competitivităţii şi la expertiză de vârf în multe domenii de activitate", a transmis, vineri, Executivul, potrivit Agerpres.

De altfel, după cum a relatat, joi, Adevărul, OCDE a aprobat, în cursul acestei săptămâni, primul Aviz Formal, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget, informează Ministerul Finanţelor.

"Pași importanți în pregătirea României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, for esențial pentru producția și comerțul globale și investițiile străine directe la nivel mondial. Guvernul României a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE în cadrul Comitetului OCDE al Înalților Funcționari pentru Buget. Această decizie reflectă angajamentul României de a se alinia la politicile și practicile OCDE în domeniul guvernanței bugetare", a precizat Guvernul, într-o postare pe Facebook

Executivul a subliniat că potrivit Foii de Parcurs a României la OCDE, Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget se numără printre cele 26 de Comitete sectoriale care evaluează gradul de aliniere a politicilor și practicilor naționale cu cele OCDE.

Concret, prin schimbul de bune de practici în domeniul guvernanței bugetare, Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget contribuie la sustenabilitatea fiscală și la buna alocare a resurselor bugetare prin promovarea unei abordări integrate la nivelul întregii administraţii”, a adăugat sursa citată.

Guvernul a menționat că un alt dosar important în procesul de aderare la OCDE privește guvernanța corporativă. Iar în cadrul unei dezbateri organizate de Guvernul României cu participarea experților OCDE pe tema „Îmbunătățirii cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor de stat”, autoritățile române „au evidențiat relevanța cu privire la responsabilitatea procesului de selecție în consiliile de administrație ale întreprinderilor publice, atât la nivel central cât și la nivel local”, mai arată sursa citată.

OCDE este un for interguvernamental, cu sediul la Paris, Franța, care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.  OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961.

Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Procesul prin care trece Bucureștiul este însă unul anevoios. România a depus încă de acum 20 de ani cererea pentru a fi admisă în OCDE. A fost nevoie de două decenii pentru ca exact în urmă cu doi ani, pe 25 ianuarie 2022, OCDE să dea undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare cu România. Pe întreaga durată a procesului de aderare, România este evaluată de nu mai puțin de 26 de comitete.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite