Premierul a solicitat instituţiilor de linie să menţină dinamica procesului de aderare a României la OCDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat instituţiilor de linie să asigure resursa umană necesară aderării la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi să colaboreze cu experţii OCDE pentru menţinerea dinamicii procesului de aderare. 

Premierul a cerut instituțiilor asigurarea resursei umane necesare FOTO Inquam Photos
Premierul a cerut instituțiilor asigurarea resursei umane necesare FOTO Inquam Photos

„Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape, pentru menţinerea dinamicii procesului de aderare, a declarat premierul, la reuniunea Comitetului Naţional pentru aderarea României la OCDE, potrivit Agerpres

Şeful Executivului a reiterat totodată că aderarea la OCDE reprezintă cel mai important obiectiv de ţară după integrarea în NATO şi UE. „Va însemna un viitor mai bun pentru copiii noştri şi siguranţa că, orice decizie ar lua clasa politică, ţara noastră a ales direcţia corectă", a subliniat premierul.

În cadrul reuniunii, au fost prezentate ultimele evoluţii ale procesului de aderare şi priorităţile pentru perioada următoare.

De asemenea, premierul Ciolacu a reamintit că procesul de aderare la OCDE sprijină eforturile Guvernului de a îmbunătăţi politicile publice în domenii-cheie precum guvernanţa publică şi corporativă, digitalizarea, economia verde și a evidenţiat etapele parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE. 

Pe 22 septembrie România a devenit al 45-lea Stat parte la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale (Convenţia anti-mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale OCDE, șeful guvernului arătând că reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacţiile financiare internaţionale, contribuind astfel la menţinerea standardelor ridicate privind conduita etică.

România a primit statutul de candidat la OCDE în ianuarie 2022, Foaia de Parcurs fiind transmisă în iunie. Acest document stabileşte termenii, condiţiile şi procesul de desfăşurare a aderării la organizaţie. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Iniţial, care face o autoevaluare a legislaţiei, politicilor şi practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informaţii suplimentare, organizarea de misiuni tematice şi susţinerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE, a mai arătat sursa citată. .

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite