Sebastian Burduja: „Nu poţi să îţi permiţi să dai salarii la stat la nivelul de mare corporaţie internaţională”. Ce spune despre modificarea Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat la „Adevărul Live”că susţine impozitarea drastică a lefurilor care depăşesc salariul preşedintelui statului, idee care începe să fie tot mai promovată în rândul liderilor PNL. Pe de altă parte, demnitarul din Cabinetul Ciucă a subliniat că nu e de acord cu modificarea Codului Fiscal „peste noapte” şi a criticat partenerii de Coaliţie care vin cu ideea unor noi taxe.

 „Mi se pare o idee extrem de bună, trebuia aplicată de mult timp. Într-adevăr, nu poţi să îţi permiţi să dai salarii la stat la nivelul internaţional de mare corporaţie, la nivel de conducere. Vorbim de zeci sau de sute de mii de lei (n.r. – pe lună)”, a declarat Burduja, întrebat cum vede ideea impozitării drastice a lefurilor care depăşesc indemnizaţia lui Klaus Iohannis, în prezent 24.960 de lei, suma brută, în condiţiile în care, de exemplu, un membru al Comitetului de Reglementare al ANRE are un salariu lunar, net, de circa 50.000 de lei.    

Pe de altă parte, Sebastian Burduja s-a poziţionat clar împotriva ideilor lansate de chiar colegul său de Guvern, Adrian Câciu, privind impunerea unei taxe de solidaritate, banii din aceasta urmând să meargă spre domeniile educaţie şi cercetare. „Noi avem nişte aşteptări de la mediul privat în această perioadă, vrem să investească în ţara noastră, să dezvolte investiţiile offshore, să avem reţea 5G. Nu ştiu cum este gândită această taxă, dar dacă ea se va aplica la cifra de afaceri, este posibil să ne trezim cu un set de consecinţe nedorite”, a declarat ministrul, care a mai arătat că nu este de acord cu introducerea impozitării progresive, măsură susţinută tot de social-democraţi.

Burduja a subliniat că PNL nu e de acord „cu modificarea Codului Fiscal peste noapte” şi că soluţiile pentru atenuarea efectelor crizei nu sunt impunerea de noi taxe sau creşterea cheltuielilor statului, ci o mai bună cooperare cu mediul privat. În timp ce făcea aceste declaraţii, Câciu anunţa că va veni cu un draft al modificărilor la Codul Fiscal.

Reforma Poştei Române

Ministrul Digitalizării a vorbit, la interviurile „Adevărul”, şi despre reformarea Poştei Române, atât prin aplicarea Ordonanţei 109 privind guvernanţa corporativă, adică instalarea de specialişti în management, nu numiri pe bază politică, dar şi prin lucruri vizibile pe teren, cum ar fi instalarea de cutii poştale în locuri publice, de unde oamenii să îşi ridice singuri pachetele. Potrivit demnitarului, în trei-şase luni Poşta Română ar putea avea un management profesionist. Burduja e doar al doilea ministru care a avansat tema profesionalizării companiilor de stat, primul fiind Sorin Grindeanu (ministru al Transporturilor), în rest în Guvern fiind linişte pe această temă.

Vezi şi: Adevărul Live. Ministrul Sebastian Burduja, despre cloud-ul guvernamental: „Nu este pentru a scăpa de drumuri, ci pentru a pune datele într-un loc sigur”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite