Se pregăteşte Comisia Roşia Montană 2?
0Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că ar trebui ca proiectul Roşia Montană să facă obiectul unei legi generale, care să intre în dezbaterea unei comisii nou constituite, iar actuala comisie specială care se ocupă de proiectul de lege privind Roşia Montană ar trebui să dea aviz negativ. Decizia va fi luată de Biroul permanent al Parlamentului.
“La şedinţa Birourilor reunite ale celor două Camere vom vedea dacă propunem prelungirea termenului Comisiei. Varianta pe care o agreăm este ca această comisie să dea un raport de respingere proiectului Guvernului şi, după aceea, să se constituie o altă comisie de iniţiere a unui proiect nou-nouţ în care, desigur, şi propunerile domnului Iordache sau ale celor din PSD să fie discutate, completate (...). Poziţia noastră este că mandatul Comisiei speciale, încredinţat de plenul Parlamentului, a fost strict de a se pronunţa asupra proiectului de lege iniţiat de Guvern”, a explicat Antonescu.
Totodată, el a subliniat că poziţia PNL “este ca raportul pentru acest proiect de lege să fie de respingere (...) sau să fie constituită o altă Comisie care să pregătească iniţierea unui proiect de lege general privind regimul exploatării resurselor naturale în România”.
Declaraţiile făcute de Antonescu intervin în contextul în care, săptămâna trecută, parlamentarii din Comisia specială privind proiectul Roşia Montană au anunţat că amendamentele adoptate de for nu face referirepreciză la legea Roşia Montană.
“S –au adoptat opt amendamente, de la titlul legii care a fost modificat şi primele şapte articole care au schimbat total legea, spunem noi. Acordul a fost respins şi au existat şapte amendamente. Niciun amendament nu face referire la proiectul Roşia Montană”, a declarat preşedintele Comisiei speciale, Darius Vâlcov.
Dacă, anterior, titlul proiectului de act normativ făcea referire la Roşia Montană, acum poartă un alt nume : “Legea privind unele măsuri pentru stimularea exploatării minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit”.
De asemenea, Vâlcov a explicat că scoaterea Acordului cu RMGC din proiectul de lege şi modificarea titlului acestuia au fost propuse de către deputatul PSD Florin Iordache, propuneri votate de majoritatea membrilor Comisiei, 11 dintre aceştia pronunţându-se “pentru” şi cinci “împotrivă”.
La rândul lui, Florin Iordache a declarat vineri că a propus amendarea proiectului de lege privind Roşia Montană, pentru ca legea să aibă un caracter general.”Guvernul poate merge mai departe cu acordul cu RMGC având în spate această lege”, a spus deputatul PSD.
Vineri, premierul Victor Ponta a anunţat că liderii USL au decis să prelungească mandatul Comisiei speciale cu 30 de zile, pentru ca PSD şi PNL să ajungă la un acord pe această temă.
“Nu e nicio supărare dacă în Comisie se schimbă tot, în parte, un titlu. Ce decide Parlamentul, asta va respecta şi aplica Guvernul”, a conchis Ponta.
Liberalii, împărţiţi
Deputatul PNL Mircea Dolha a declarat, luni, că liberalii nu vor mai participa la şedinţele Comisiei Roşia Montană, pe motiv că “a expirat timpul dat de Birourile Permanente reunite”.
Pe de altă parte, liberalul Gigel Ştirbu susţine că este exclus ca PNL să boicoteze şedinţele Comisiei speciale. Contactat de “Adevărul”, Ştirbu a arătat că mandatul comisiei trebuie prelungit printr-o hotărâre a Birourilor Permanente, dar a spus că nu ia în calcul posibilitatea ca liberalii să lipsească de la şedinţe. “Nici gând de aşa ceva”, a punctat Ştirbu.