Comisarul UE pentru Justiţie: „În România, lucrurile merg în direcţia greşită pe frontul combaterii corupţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie a exprimat „preocupare“ în legătură cu situaţia combaterii corupţiei în România, precizând că recentele măsuri legislative adoptate la Bucureşti vor fi analizate în ianuarie.

„Suntem foarte preocupaţi de faptul că lucrurile merg în direcţia greşită în România pe frontul combaterii corupţiei“,  a declarat Reding pentru EU Observer, în faţa Comisiei PE pentru Libertăţi Civice.

Declaraţiile lui Reding intervin în contextul în care marţi, 10 decembrie, parlamentarii au adoptat o serie de amendamente aduse Codului penal, prin care îşi sporesc imunitatea. Astăzi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că nu va renunţa la modificarea Codului penal şi a precizat că atât aceste amendamente, cât şi Legea amnistiei se vor afla în dezbatere publică până la 1 februarie.

Ulterior, în prima zi a sesiunii parlamentare din 2014, Legea amnistiei va fi introdusă pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor, a mai spus Zgonea.

La amendarea Codului penal a reacţionat, săptămâna trecută, şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, care a avertizat că modul în care România a aplicat regulile în materie de corupţie se va reflecta şi în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din ianuarie.

„Am subliniat în rapoartele precedente - şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară - că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE“, a spus Gray.

Materiale pe aceeaşi temă:

Reacţii în lanţ, de peste hotare, la modificările aduse Codului Penal: „Un pas înapoi pentru România“

Amendarea Codului Penal, votată ieri în Parlament, a stârnit reacţii de îngrijorare din partea partenerilor externi ai României, iar modificările au atras şi atenţia Comisiei Europene.

Comisia Europenă: Politicienii trebuie să fie egali în faţa legii. Amendamentele la Codul Penal din România, în raportul MCV din ianuarie

Direcţia Generală pentru Justiţie, condusă de comisarul Viviane Reding, a refuzat să comenteze amendamentele aduse Codului Penal din România, declarând că acestea vor fi reflectate în raportul de Cooperare şi Verificare (MCV) din luna ianuarie, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ambasada SUA: Modificările la Codul Penal, pas înapoi pentru România şi un semnal negativ pentru investitori

Ambasada SUA susţine că modificările aduse Codului Penal de către parlamentari înseamnă un pas înapoi pentru România şi un semnal descurajator pentru investitori.

Ambasada Olandei: Urmărim cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, miercuri, că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.

Banditism de stat în Parlament. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. Dedicaţie pentru Năstase

Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” vă arată cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe.

DOCUMENT Parlamentarii şi-au votat o imunitate de fier

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de cameră decizională,  un proiect de lege, amendat pe sub mână, prin care parlamentarii, preşedintele ţării şi profesiunile liberale sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici. Această modificare apare în Amendamentele asupra proiectului de Lege pentru abrogarea art. 74 din Codul Penal. DNA susţine că parlamentarii judecaţi pentru corupţie ar fi achitaţi, iar cei din închisoare eliberaţi.

Ponta, după scandalul Codului Penal: Reacţia Ambasadei SUA a fost greşită. Am ştiut de Legea amnistiei. Crin s-a lăsat singur în ofsaid

Victor Ponta a declarat joi că proiectul la legea Codului Penal trebuie rediscutat. Ponta a cerut aviz din partea Ministerului Justiţiei şi spune că va trimite legea la Comisia Europeană, înainte de a o vota în Parlament. Totodată, prim-ministrul îl sprijină pe Lucian Bolcaş pentru funcţia de judecător al CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite