Scindarea USR apare din nou pe agenda partidului

0
0

Vicepreşedintele USR, Clotilde Armand, readuce în atenţia mediului public posibilitatea scindării USR în condiţiile în care în partid sunt mai multe curente, cel mai puternic fiind cel progresist, iar conducerea ar fi formată doar din politicieni de la Bucureşti.

La o lună de când în USR a izbucnit un scandal între Sergiu Moroianu, soţul vicepreşedintei Clotilde Armand, şi Matei Păun, şeful de campanie pentru parlamentare, în interiorul formaţiunii este adusă în discuţie problema scindării partidului. Această idee e expusă chiar de Clotilde Armande, cea care a acceptat  decizia USR de a-l exclude pe soţul său, după atacul la Matei Păun.

Într-un interviu acordat pentru ziare.com, vicepreşdintele USR aprecizat că în USR se impune o serie de clarificări„ Va trebui să găsim o cale. Fie, cum a anunţat Nicuşor Dan, ne vom rupe în USR-dreapta, USR-stânga. Fie va trebui să găsim o propunere convingătoare care să fie acceptată de toţi, ceea ce e foarte dificil, pentru că nu există o cultură democratică puternică. Oamenii nu prea acceptă ideile celorlalţi. E greu să pui toata energia să lupti pentru idei care nu sunt ale tale şi sa te adaptezi“, a subliniat Clotilde Armand în interviul acordate ziare.com.

Progresişti versus conservatori

Vicepreşedintele USR a precizat că în USR sunt numeroase curente,  iar cea mai puternică e cea a progresiştilor, adică a oamenilor de stânga, în timp ce ea se consideră ca o reprezentantă a dreptei conservatoare. „În  afară de extrema dreaptă, avem la noi tot spectrul şi e greu să găsim o propunere de valoare care să îi împace pe toţi. De asta şi luptele care se văd putin în exterior“, mai spune Amrnad. Cu toate acestea, vicepreşedintele USR afirmă că vrea evite o ruptură a partidului, iar pentru asta e în pregătire un congres al partidului unde se vor stabili direcţiile pentru anii următori.

„E absolut necesar (un congres- n.r.), pentru că e incorect ca un partid naţional să fie condus numai de oameni din Bucureşti, care nici nu s-au dus destul prin ţară“, a mai spus vicepreşedintele USR.

Totodată, ea a anunţat că nu crede că va candida la acest congres pentru preşedinţie, atât pentru faptul că nu ar vrea să-i ia locul lui Nicuşor Dan, dar nici pentru că nu ar avea suficienţi susţinători.  „Nu cred că voi candida. În USR reprezint o aripă mai conservatoare, mai democratică. Nicuşor e vazut ca un compromis între o aripa mai stângista şi una mai de dreapta“, mai spune Clotilde Armande.

Cu toate acestea, în USR încă mai sunt tensiuni între cei din jurul lui Armand, care nu-l văd cu ochi buni pe Matei Păun, şi cei cu o viziune mai pronunţată de stânga, care s-au delimitat de vicepreşedinta lor în momentul în care aceasta a vorbit de necesitatea schimbării Constituţiei şi consfinţirii faptului că o căsătorie poate fi doar între bărbat şi femeie.

De asemenea, conducerea USR a decis excluderea lui Moroianu după scandalul între acesta şi Matei Păun. Nicuşor Dan, deşi prieten cu Moroianu, a ales să-l susţină pe Matei Păun, „un personaj considerat” controversat în condiţiile în care a a făcut afaceri în mai multe state ex-sovietice. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite