Sondaj. Scenariile Coaliției pentru a-l învinge pe Nicușor Dan. Burduja, candidatul cu scorul cel mai apropiat de primar în confruntarea directă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul sondaj INSCOP arată că cel mai potrivit candidat al PSD-PNL pentru a-i lua fața lui Nicușor Dan în cursa pentru Primăria Generală ar fi Sebastian Burduja, în condițiile în care într-o confruntare fără Cristian Popescu Piedone pe buletinul de vot ar fi la aproape un procent de actualul edil.

Nicușor Dan, Gabriela Firea, Sebastian Burduja / FOTO Inquam Photos

Datele ultimului sondaj INSCOP pe București. la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație arată mai multe scenarii și potențialul electoral pentru Capitală în funcție de numărul de candidați.

Într-un prim scenariu, în care candidată este Gabriela Firea din partea PSD și PNL, social-democrata ar strânge 22,2%, în timp ce Piedone ar avea 35,1%, iar Nicușor Dan 31,6%. Reprezentantul AUR, Mihai Enache, ar lua 6,5%.

Într-un al doilea scenariu cu mai mulți candidați, Cristian Popescu Piedone ar avea 39,5%, Nicușor Dan, susținut de Aliața Dreapta Unită, 30,9%, în timp ce Sebastian Burduja, luat în calcul drept candidatul PNL-PSD, ar avea 18,7%. În schimb, candidatul AUR, Mihai Enache, avea avea o intenție de vot de 6,9%.

În al treilea scenariu, cu Ionuț Lupescu drept candidat a PNL-PSD, acesta ar obține 15,5%. Primul loc ar fi ocupat tot de Cristian Popescu Piedone, cu 40,3%, în timp ce Nicușor Dan e la 33,3%.

Confruntarea directă cu primarul general

Pe de altă parte, în situația ieșirii din schemă a lui Piedone, politicianul Coaliției care i-ar putea pune probleme și cu șanse mai mari de victorie ar fi Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

FOTO Captură INSCOP
FOTO Captură INSCOP

Într-un prim scenariu, Nicușor Dan contra Sebastian Burduja, primarul actual ar obține 42,8%, în timp ce șeful PNL București a avea o intenție de vot de 41%. Într-un al doilea scenariu, Nicușor Dan versus Gabriela Firea, primul a obține 46,7%, în timp ce prim-vicepreședinta PSD e la mare distanță, la 40,6%. Și în al treilea scenariu, Nicușor Dan contra Ionuț Lupescu, primarul general ar obține 45%, iar fostul fotbalist 39,4%.

FOTO Captură INSCOP
FOTO Captură INSCOP

De altfel, surse de la vârful Coaliției au și precizat că potențialul de creștere ar fi mai mare la un candidat din zona liberală. Mai mult, în condițiile în care social-democrații cel mai probabil vor decide prima persoană de pe lista la europarlamentare, candidatul la Capitală ar urma să vină din cei agreați de liberali.

Metodologie

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la solicitarea Institutului pentru Libertate și Democrație (ILD) în cadrul programului România-Orizont 2030. și Democrație (ILD) în cadrul programului România-Orizont 2030. Datele au fost culese în perioada 3 -10 martie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda interviurilor telefonice, volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a municipiului Bucuresti, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1%, la un grad de încredere de 95%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite