Scatoalcele lui Dragnea pentru Ponta: de la „prietenul nepreţuit“ la premierul mazilit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, alături de Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Victor Ponta, alături de Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Odată întors din vacanţă, proaspătul şef interimar al PSD, Liviu Dragnea, a schimbat tonul faţă de premierul Victor Ponta, pe care l-a criticat înainte să plece în concediu. De la „prietenul care a făcut câteva gesturi anapoda“, Ponta a devenit, pentru Dragnea, un şef de Cabinet mult prea ocupat pentru a deţine monopolul asupra comunicării pe teme guvernamentale, iar miniştrii săi au fost convocaţi la raport, nu de Guvern, ci de către partid.

De la întoarcerea sa în ţară, Liviu Dragnea a dat mai multe semnale referitoare la relaţia dintre el şi premierul Victor Ponta. Codul Fiscal a fost prima dovadă că între Dragnea şi Ponta sunt asperităţi, după ce Dragnea a anunţat că refuză reexaminarea proiectului în sesiune extraordinară şi a mai cerut o întâlnire la care el, personal, să participe. La polul opus, Ponta a comentat evaziv gestul lui Liviu Dragnea. „Să se întâlnească, domnule!“, a reacţionat premierul, după anunţul făcut de şeful interimar al PSD.  Ulterior, întrebat cum vede faptul că ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că Parlamentul poate vota în sesiune extraordinară varianta finală a Codului Fiscal, Dragnea a răspuns, vizibil enervat: „A greşit. El a avut un singur mandat de la partid: să asculte!“.

 La finalul acestei săptămâni, Liviu Dragnea şi Victor Ponta au avut destinaţii separate: premierul a plecat în Delta Dunării cu mai mulţi miniştri, iar Liviu Dragnea participă, vineri, la Şcoala de Vară a Femeilor Social-Democrate, care are loc la Constanţa.

De la prietenie la duşmănie

Înainte de plecarea sa în concediu, preşedintele interimar al PSD a publicat, pe contul său de Facebook, un comentariu referitor la prietenia dintre el şi Victor Ponta. Social-democratul i-a reproşat, indirect, lui Victor Ponta comportamentul pe care acesta l-a avut faţă de el şi faţă de partid după ce au început problemele în justiţie ale premierului. „Am crezut că prietenii nu se lasă unul pe celălalt în nedumerire, că prietenii îşi telefonează oricât de grave ar fi împrejurările, că prietenii işi cer unul altuia ajutorul la greu. Ei bine, fiindcă tânărul meu prieten a făcut câteva gesturi anapoda, pentru că a părăsit o vreme toate aceste reguli ale prieteniei, m-am grăbit să-i fac reproşuri în public“, a mai scris Dragnea, care a susţint însă acum că era mai bine dacă nu lansa aceste reproşuri. Spre finalul comentariului, Dragnea a lansat însă încă un atac mascat, prin care s-a poziţionat, practic, în opoziţie cu atitudinea premierului: „Sunt un provincial sentimental, cu păcatele şi cu limitele lui, iar prietenia e o limită pe care m-am străduit mereu să n-o încalc“, a spus liderul PSD, în postarea de pe pagina sa de Facebook.

Dragnea l-a criticat, de altfel, pe Victor Ponta şi în perioada în care acesta era încă şef al partidului, cu doar câteva zile înainte de revenirea premierului din Turcia, unde fusese operat. Încă de atunci, Dragnea îşi plasa reproşurile sub umbrela prieteniei dintre el şi Ponta. „I-am spus prieteneşte, ca un vechi şi bun prieten de-al lui, să caute o soluţie să facă recuperarea în ţară. Este premier şi trebuie să-şi exercite atributul puterii executive în România. Sper să găsească o soluţie medicală, o soluţie tehnică prin care să poată să facă recuperarea în ţară şi cum-necum să ajungă la Guvern”, afirma el.

Dragnea şi Ponta au avut poziţii radical diferite şi în chestiunea Codului Fiscal. La scurt timp după ce PNL a cerut consultări pe această temă, Ponta a refuzat categoric ideea. „Cred că e o mare greşeală ceea ce s-a dorit şi anume o dezbatere politică pe Codul Fiscal. Dezbaterea politică eu aşa mi-o explic acum, este aşa, probabil că o doamnă a început să bâzâie, s-a dus la domnul Iohannis şi a zis: şefu’ dacă face Ponta şi Codul Fiscal noi ce mai facem, că doar îi cerem demisia toată ziua? a declarat şeful Executivului după ce copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a cerut aceste dezbateri la care Liviu Dragnea a anunţat ulterior că PSD va participa.

Planul lui Dragnea

După consultările liderilor politici pe tema Codului Fiscal, Liviu Dragnea a strecurat, printre declaraţiile referitoare la măsurile cuprinse în Cod, un anunţ interesant: are de gând să „eficientizeze“ comunicarea la nivelul Guvernului astfel încât Victor Ponta să nu mai deţină monopolul acţiunilor de imagine.

Altfel spus, Dragnea a anunţat că îl vrea pe Ponta ceva mai discret în spaţiul public. “Premierul trebuie să fie ajutat la nivel comunicaţional, iar miniştrii trebuie să informeze partidul cu privire la măsurile pe care le implementează”, a spus Dragnea, evaziv, întrebat dacă intenţionează să opereze remanieri la nivelul miniştrilor PSD.

“PSD sprijină guvernul, dar vrem o eficienţă mai mare în rândul miniştrilor şi vrem ca premierul să nu mai fie singurul comunicator, singurul care comunică proiectele Guvernului”, a spus Dragnea.

Un alt indiciu referitor la apusul puterii lui Victor Ponta în sânul PSD este şi plecarea socrului acestuia, Ilie Sârbu, din funcţia de lider al grupului senatorilor social-democraţi.

Dragnea înţeapă şi miniştrii

Dragnea a afirmat, joi, că nu este de acord cu mărirea salariilor demnitarilor înainte de adoptarea legii privind salarizarea tuturor bugetarilor. Şeful interimar al PSD a lăsat astfel să se înţeleagă că social-democraţii ar putea respinge ordonanţa emisă de Guvernul Ponta referitoare la salarizarea demnitarilor.

Mai mult, el i-a cerut ministrului Muncii, Rovana Plumb, să  prezinte la partid proiectele privind salarizarea bugetarilor, pentru a fi dezbătute. Astfel, Liviu Dragnea a preluat, practic, frâiele Guvernului din mâinile lui Victor Ponta. Acelaşi îndemn l-a avut şeful interimar al PSD şi pentru ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, căruia i-a cerut, de asemenea, să prezinte la partid proiectele pe care le elaborează ministerul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite