Scandalul din Valea Uzului. Cum sunt agitate din nou spiritele de autorităţile maghiare şi contrazise datele oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În luna mai la Valea Uzului au existat îmbrânceli între etnici români şi etnici maghiari, printre ultimii fiind şi politicieni ai UDMR. FOTO Szekelyhon
În luna mai la Valea Uzului au existat îmbrânceli între etnici români şi etnici maghiari, printre ultimii fiind şi politicieni ai UDMR. FOTO Szekelyhon

Autorităţile din Harghita comemorează luni moartea soldaţilor secui ucişi la Valea Uzului în august 1944. Pe de altă parte, preşedintele CJ Harghita, Csaba Borboly, a venit iar cu un mesaj care duce mai mult spre creşterea tensiunii între români şi maghiari, acesta afirmând că în Cimitirul din Valea Uzului ar putea fi doar un român, deşi datele oficiale îl contrazic.

„În data de 26 august 1944 armata sovietică a spart linia frontului de la Valea Uzului, iar după ce România a trecut de partea Aliaţilor, a început atacul liniei de apărare maghiară. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din băieţi de 17 şi 18 ani. Au murit atunci mulţi oameni. De atunci, mulţumită sprijinului diverselor persoane şi instituţii, în Valea Uzului s-a construit un cimitir militar. De 25 de ani, în fiecare an, în 26 august, ne adunăm să comemorăm tinerii curajoşi care şi-au pierdut aici viaţa şi ne rugăm pentru ei la capela din cimitir. Acelaşi lucru îl vom face şi în acest an”, a declarat Borboly pentru Mediafax, susţinând că şi luni se vor strânge oamenii din comunitatea locală pentru comemorare soldaţilor ucişi în august 1944.  

Într-o intervenţie pentru B1Tv acesta a vorbit de faptul că ar putea fi violenţe, dacă nu sunt acolo şi forţele de ordine. „Eu cred că organele statului vor fi mult mai prezenţi şi vor acţiona dacă se întâmplă ceva, nu ca data trecută când au fost lăsaţi huliganii de la echipa de fotbal să ne atace. Noi am făcut anunţul şi aşteptăm să fim foarte mulţi oameni, aşteptăm să fim între 5.000 şi 10.000 de oameni şi să putem comemora eroii care sunt căzuţi acolo din primul şi din al doilea război mondial", a mai spus reprezentantul UDMR.

Borboly Csaba a declarat pentru B1.ro că cel mult un singur soldat român e îngropat la valea Uzului, ceea ce intră în contradicţie cu datele oficiale şi susţine ideile venite mai ales dinspre Budapesta. „S-ar putea să fie un român acolo", a declarat Borboly Csaba. „Încercăm să comemorăm şi să cinstim fapta tinerilor curajoşi care şi-au pierdut viaţa", a mai afirmat preşedintele CJ Harghita.

Potrivit unui comunicat al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor,  în Valea Uzului sunt înmormântaţi cu mult mai mulţi soldaţi români, adică 11, opt fiind identificaţi, iar trei neidentificaţi. 

Pe ideea faptului că la Valea Uzului au fost îngropaţi doar câţiva soldaţi români au mers şi autorităţile de la Budapesta, care au citat un studiu recent, făcut special pe tema cimitirului internaţional de la graniţa judeţelor Harghita şi bacău. 

Tensiunile în ceea ce priveşte Cimitirul militar internaţional din Valea Uzului sunt menţinute prin unele afirmaţii făcute de partea maghiară, multe dintre ele scoase din context sau departe de realitate, după cum a arătat „Adevărul“. Un astfel de exemplu a fost încercarea de a prezenta o cruce celtică drept simbol legionar.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite