Oficialii maghiari, noi săgeţi către autorităţile române. Ce idei au lansat la universitatea de la Tuşnad şi ce miting fac la sfârşitul lunii august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Szolt Nemeth, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul Ungariei. FOTO EPA
Szolt Nemeth, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul Ungariei. FOTO EPA

Universitatea de vară de la Tuşnad a oferit oficialilor maghiari prilejul de a lansat mai multe atacuri la adresa autorităţilor din România, fiind luaţi la ţintă cei de la guvernare, dar şi serviciile secrete, pe care unii reprezentanţi ai Budapestei le văd vinovate pentru scandalul de la Cimitirul militar din Valea Uzului, nu pe politicienii UDMR care au mers şi au agitat situaţia de acolo.

Aproape ca în fiecare an, reprezentanţii guvernării de la Budapesta vin la Tuşnad şi prezintă ideiele pe care le au despre minoritatea maghiară din Transilvania, dar mai ales încep să înşire diferite nemulţumiri faţă de autorităţile române. În contextul scandalului de la Valea Uzului, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul Ungariei s-a declarat nemulţumit de „zdrobirea“ identităţilor naţionale şi de dizolvarea suveranităţilor naţionale, cea din urma fiind realizată de Bruxelles, după cum arată ediţia în limba română a MTI, agenţia de stat ungară. 

Anterior, Zsolth Nemeth a acordat un interviu pentru valaszonline.hu, unde a acuzat faptul că atât cei aflaţi la guvernare, dar şi serviciile secrete româneşti, au permis unor mulţumi de oameni să vină să protesteze la Cimitirul militar internaţionald e la Valea Uzului. De asemenea, oficialul maghiar compară situaţia de acum cu cea de la începutul anilor '90 din Târgu Mureş. De asemenea, la dezbaterea de la Tuşnad Szilard Nemeth, secretar de stat în Ministerul Apărării, a subliniat că România a încălcat grav acordul bilateral

cu Ungaria privind îngrijirea mormintelor militare.

De altfel, continuarea promovării tensiunilor se pot vedea şi prin anunţarea de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, că instituţia pe care o conduce va organiza pe 25 sau 26 august un miting de 10.000 de persoane la Cimitirul Militar Internaţional din Valea Uzului. 

La rândul său, colonelul Vilmos Kovács, comandantul Institutului şi Muzeului Militar (HM HIM) de la Budapesta (care aparţine de Ministerul Apărării din Ungaria şi căruia îi este încredinţată îngrijirea mormintelor, cimitirelor şi monumentelor militare maghiare) a declarat, la dezbaterea de la Tuşnad, că de la 149 de soldaţi consideraţi români şi îngropaţi la Valea Uzului, se poate observa că numărul acestora a ajuns la 3 cunoscuţi şi  3  necunoscuţi, potrivit hirado.hu. 

La rândul său, Tibor T. Toró, preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a vorbit despre autonomia comunităţii maghiare din Transilvania, tema care a fost dezbătut intens mai ales în anii trecuţi.  

Nu în ultimul rând, oficialii de la Budapesta au vorbit despre sprijinirea din punct de vedere financiar şi cultural pe etnicii maghiari din Transilvania

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite