Scandal în PDL: Blaga a câştigat alegerile, Udrea le-a contestat, Băsescu a anunţat divorţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga şi Elena Udrea se află în pragul despărţirii politice Foto: Liviu Iolu
Vasile Blaga şi Elena Udrea se află în pragul despărţirii politice Foto: Liviu Iolu

Vasile Blaga a câştigat şefia PDL la o diferenţă de 300 de voturi, dar Elena Udrea a contestat rezultatul, acuzând echipa lui Blaga de fraude. La finalul zilei, Traian Băsescu a anunţat despărţirea de PDL.

Vasile Blaga a fost anunţat oficial câştigător al funcţiei de preşedinte al PDL, el obţinând 2344 voturi din totalul celor 4567 valabil exprimate de delegaţii la Convenţia Naţională, în timp ce Elena Udrea a întrunit 2014 voturi, iar Monica Macovei - 209, potrivit rezultatelor oficiale ale Congresului PDL.

Cu toate acestea, bătălia pentru PDL pare abia la început.

Elena Udrea a acuzat fraudarea votului, iar Traian Băsescu a oficializat părăsirea PDL. După o zi de discursuri despre unitate, PDL este în pragul rupturii.

 Întâlnirea de sâmbătă a început deschisă de  preşedinte Traian Băsescu care a pledat pentru schimbarea conducerii partidului deţinută de Vasile Blaga.

 “A fost un ciclu cu Petre Roman, un ciclu cu Emil Boc, trebuie să înceapă un nou ciclu”, a sunat mesajul lui Băsescu către delegaţi.

„Am venit să vedem dacă, în continuare, avem puncte comune care să facă parte din viitor, sau nu”, a anunţat Băsescu.

Şeful statului i-a ameninţat pe cei prezenţi că nu se va mai întoarce în PDL dacă rezultatul nu va fi cel dorit de el

“Am spus că mă întorc în politică, nu am spus că vor reveni la PDL. Vreau să fie clar pentru toţi că masa la care mă aşez după ce închei mandatul, o stabilesc eu şi nimeni altcineva”, a avertizat Băsescu.

Spre deosebire de alte ocazii, discursul lui Traian Băsescu nu a trezit entuziasm în rândurile PDL, fiind aplaudat doar de susţinătorii Elenei Udrea.

Atacurile candidaţilor

După ce Emil Boc i-a înmânat Elenei Udrea insigna PD, pe care, la rândul lui, a primit-o de la Traian Băsescu atunci când a ajuns la şefia partidului, Udrea a ieşit la atac. “Mulţi dintre noi nu mai văd un viitor pentru partidul nostru, unii au ales să plece, iar eu le spun: "Drum Bun!", pentru că partidul are nevoie de oamnei loiali," a spus Udrea.

Ultimul care a luat cuvântul a fost favoritul sălii, Vasile Blaga. El  nu a menajat-o pe rivala sa, chiar dacă nu i-a pomenit numele. "Trebuie să ajungem la guvernare în 2016 pe uşa din faţă, nu pe uşa din dos, aşa cum propun unii care spun ce partid extraordinar este PSD", a spus Blaga, cu trimitere la Udrea.

Blaga a câştigat, Udrea a contestat

Finalul congresului a fost unul marcat de scandal.

De la tribună, Vasile Blaga a fost anunţat drept câştigător al Convenţiei, dar, în acelaşi timp, Elena Udrea contesta rezultatul şi acuza fraudarea alegerilor.

Susţinătorii Elenei Udrea afirmau că s-au înregistrat cu 300 de voturi mai mult decât numărul de delegaţi.

Chiar dacă voturile au fost renumărate, căştigătorul a rămas acelaşi: Vasile Blaga. Cifrele oficiale ale scrutinului au arătat că Blaga a strâns 2.344 de voturi, Elena Udrea 2.014, iar Monica Macovei a fost votată de 209 delegaţi. Însă, Elena Udrea nu s-a resemnat. “Diferenţa reală este de doar 44 de voturi. Aceasta cifră a împiedicat desfăşurarea turului doi.”, a clamat Udrea.

Blaga a reacţionat tăios: “Încer să fiu calm. Eu nu am umblat azi-noapte prin hoteluri, nu am venit să vă dau de mâncare gratis. Eu nu am fost niciodată în PSD şi în PNL, nu accept niciodată să mi se pună la îndoială loialitatea după ce te-ai plimbat peste tot”.

Congresul s-a încheiat pe un ton de despărţire: suporterii fiecărei tabere şi-au huduit adversarii. “Ruşine!”, au strigat cei din tabăra Blaga, “Hoţii!”, a fost răspunsul adversarilor.

Băsescu: “Adio, Partid Democrat!”

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, imediat după anunţarea câştigătorului, ruptura faţă de PDL: "Am văzut finalul Convenţiei PDL. Cred că am fost cinstit cu acest partid. Le-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum n-au înţeles să fie democraţi mă face să spun, acum, definitiv şi pentru totdeauna, Adio, Partid Democrat!"

“Aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv, luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu", a fost mesajul postat de Băsescu pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite