Iohannis: Dragi români, vă invit să mergeţi la vot duminică! Chibzuiţi bine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima de zi de campanie electorală, preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să meargă duminică la urne. Alegerile locale vor avea loc într-un singur tur de scrutin, deci candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi va obţine mandatul de primar, indiferent de prezenţa la urne.

„Dragi români, eu voi merge la vot duminică, cu ocazia alegerilor locale. Votul într-o democraţie este foarte important. Votul este, de fapt, felul în care cetăţenii participă efectiv la procesul democratic. Vă invit să mergeţi la vot duminică! Chibzuiţi bine, alegeţi oamenii potriviţi şi votaţi-i!“, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Primarii în funcţie sunt marii favoriţi la acest scrutin, ca urmare a sistemului de vot într-un singur tur, impus  anul trecut de PSD, partidul cu cel mai mare număr de aleşi locali, mulţi dintre ei racolaţi în toamna lui 2014 cu celebra ordonanţă a traseismului promovată de Liviu Dragnea.

Pe lângă notorietate, primarii în funcţie s-au folosit de ajutoare sociale pentru a fideliza electoratul, astfel încât este aproape imposibil ca un candidat nou să se impună. Singură şansă pentru cei care vin din afara sistemului ar fi ca oamenii să iasă în număr mare la vot. Numai o prezenţă sporită la urne ar mai putea atenua din impactul votanţilor captivi. Spre exemplu, la Bucureşti, cu cât prezenţa la vot va fi mai mică, cu atât Gabriela Firea va obţine un procent mai mare, după cum arată sondajele de opinie. În contrapondere, cu cât prezenţa va fi mai mare, cu atât cresc şansele de reuşită ale lui Nicuşor Dan, candidatul USB. E xplicaţie este simplă: nehotărâţii votează de cele mai multe ori cu candidaţii dreptei (cazul Klaus Iohannis) sau cu candidaţii antisistem. Aşadar, prezenţa la vot este crucială în cazul scrutinului de duminică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite