Ciolacu, discuții cu omologul bulgar, Nikolai Denkov, privind aderarea României și Bulgariei la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul bulgar, Nikolai Denkov, privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Șeful Guvernului român a subliniat importanța unei bune colaborări între autoritățile publice din cele două state pentru înaintarea proiectelor comune. La rândul său, premierul bulgar a subliniat că cele două state trebuie să finalizeze proiectul împreună. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Am discutat astăzi cu domnul premier despre relaţiile excelente dintre ţările noastre, care acum sunt confirmate şi prin existenţa unui parteneriat strategic convenit în martie anul acesta de preşedinţii celor două state”, a explicat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea declarațiilor comune de presă cu premierul Bulgariei, cu care a arătat că a avut un schimb de opinii cu privire la priorităţile comune, cu scopul de a debloca noi domenii de cooperare între cele două state.

Potrivit premierului român, discuţiile au atins domenii de impact pentru cetăţenii din România și Bulgaria, precum transporturile sau energia. „Vreau să semnalez interesul arătat de ambele părţi pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă precum şi pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu-Ruse”, a mai susținut Ciolacu. 

Marcel Ciolacu a arătat că în domeniul energetic este avut în vedere, „pe de o parte o mai bună interconectare a coridoarelor de transport al gazelor naturale, dar şi un efort comun pentru diversificarea surselor de energie, în linia propusă de Uniunea Europeană pentru asigurarea tranziţiei verzi”.

Extinderea spațiului Schengen 

„Cu privire la agenda europeană, am abordat subiectul extinderii spaţiului Schengen şi finalizării procesului de aderare a României şi Bulgariei cât mai curând posibil. Deja, după instalarea recentă a guvernelor României şi Bulgariei, ţările noastre au făcut eforturi suplimentare pentru atingerea acestui obiectiv. Suntem în continuare angajaţi în consolidarea instrumentelor europene de gestionare a migraţiei şi protejare a frontierelor externe. Prin tot ceea ce a făcut, România a demonstrat, o dată în plus, că este un partener responsabil şi de încredere al UE în acest domeniu şi un furnizor de securitate pentru întreaga Uniune. Am convenit menţinerea dialogului între noi, precum şi cu ceilalţi parteneri europeni”, a mai arătat premierul României.

Totodată, șeful Guvernului a mulțumit premierului Spaniei, Pedro Sanchez, pentru sprijinul privind avansarea dosarului în eforturile comune de a adera la spaţiul Schengen, premierul Denkov, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, afectată de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Am subliniat interesul de a continua cooperarea strânsă între România şi Bulgaria pentru promovarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre şi menţinerea în atenţia aliată a evoluţiilor de securitate din această regiune”, a mai spus premierul Ciolacu, arătând că „o bună cooperare între autorităţile publice din ţările noastre, la toate nivelurile, este esenţială pentru avansarea proiectelor comune pe care România şi Bulgaria le au şi care sunt de mare interes pentru cetăţenii ambelor ţări”.

„Închei prin a spune că ţările noastre au foarte multe lucruri în comun. Dar, mai este un aspect care va întări cu siguranţă legăturile noastre. Dragă Nikolai - amândoi suntem prim-miniştri de puţină vreme. Nu ştiu cum e la dumneavoastră, însă eu n-am avut parte de nicio lună de graţie. Am intrat direct în foc, însă nu mă plâng, nici nu am fost silit de către nimeni şi mai ales ştiu că întotdeauna focul căleşte”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu. 

Premierul Bulgariei: Trebuie să finalizăm procesul împreună

La rândul său, omologul Bulgar, Nikolai Denkov, a susținut că prima sa vizită de lucru nu are loc întâmplător în România, ci pentru că există câteva proiecte comune, care trebuie realizate, mulțumind pentru tonul contructivb al discuțiilor. 

„Suntem unanim de acord că am îndeplinit toate criteriile puse de UE și nu este întâmplător că avem o decizie ppozitivă a CE și PE. Trebuie să finalizăm procesul și trebuie să îl finalizăm împreună aceste discuții, atât la nnivel politic, cât și la nivel de experți, cu aceste state care încă mai au anumite rezerve”, a spus premierul Bulgariei, Nicolai Denkov.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite