Reacția MAE după ce Rusia și-a suspendat participarea la ultimul tratat de dezarmare nucleară cu SUA

0
Publicat:

Vladimir Putin a promulgat, marți, suspendarea participării Rusiei la New START, ultimul tratat de dezarmare nucleară cu SUA. Reacția ministrului român de Externe nu a întârziat să apară. Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru Tratat.

Putin a promulgat suspendarea participării Rusiei la New Start FOTO Profimedia
Putin a promulgat suspendarea participării Rusiei la New Start FOTO Profimedia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis să promulge suspendarea participării Rusiei la New START (sau START III), ultimul tratat de dezarmare nucleară care mai era încă în vigoare cu SUA, relatează EFE şi RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Motivul suspendării pactului

Informația a fost făcută publică pe portalul oficial de informaţii juridice din Rusia, iar decizia a intrat imediat în vigoare. Liderul de la Kremlin a anunțat, în discursul său din data de 21 februarie, faptul că măsura a fost aprobată anterior de cele două camere ale parlamentului rus - Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară). Putin a invocat politica Occidentului, drept motivul pentru care Rusia se vede obligată să-şi suspende participarea la acest tratat de dezarmare.

Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a acuzat Washingtonul de nerespectarea sistematică a obligaţiilor sale în cadrul tratatului, ceea ce a dus la suspendarea pactului.

Departamentul de Stat american informase însă că nu primise o notificare oficială cu privire la suspendarea participării Rusiei la New START.

Reacția lui Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a susţinut, marţi, intervenţia naţională în cadrul segmentului de nivel înalt al Conferinţei pentru Dezarmare, context în care a vorbit și despre decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la Tratatul New START.

El a solicitat Moscovei „să reconsidere această decizie şi să revină la respectarea deplină a obligaţiilor care îi revin în temeiul Tratatului”, a informat MAE, într-un comunicat transmis către Agerpres.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei a schimbat drastic paradigma securităţii europene şi globale şi va avea consecinţe pe termen lung asupra dezarmării şi neproliferării.

Totodată, Aurescu a reiterat susţinerea hotărâtă a României pentru consolidarea arhitecturii globale de control al armamentelor, dezarmare şi neproliferare, grav afectată de agresiunea militară nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Ministrul a subliniat că această acţiune brutală şi nejustificată a Federaţiei Ruse a accentuat tensiunile existente în mediul internaţional de securitate şi s-a adăugat altor crize şi provocări serioase. În context, Aurescu a exprimat preocuparea pentru evoluţiile din dosarul nuclear nord-coreean, precum şi pentru blocajul înregistrat în negocierile pentru revitalizarea Planului de Acţiune Cuprinzător Comun (JCPOA) cu Iranul.

De asemenea, el a exprimat regretul cu privire la blocarea de către Federaţia Rusă a consensului, în cadrul celei de-a zecea Conferinţe de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară, document care se află în centrul regimului actual de dezarmare şi neproliferare, instrument esenţial pentru securitatea colectivă.

Reuniunea la nivel înalt a Conferinţei pentru Dezarmare are loc în perioada 27 februarie - 3 martie, sub preşedinţia Etiopiei.

Principalele teme aflate pe agenda conferinţei sunt: încetarea cursei înarmărilor nucleare şi dezarmarea nucleară; prevenirea războiului nuclear, inclusiv toate chestiunile conexe; prevenirea cursei înarmărilor în spaţiul extra-atmosferic; acorduri internaţionale eficiente pentru asigurarea statelor neposesoare de arme nucleare împotriva utilizării şi a ameninţării cu utilizarea armelor nucleare (garanţiile negative de securitate); noile tipuri de arme de distrugere în masă şi noile sisteme aferente, inclusiv arme radiologice; transparenţa în domeniul controlului armamentelor.

Tratatul New START a fost semnat la Praga, pe data de 8 aprilie 2010, de către preşedintele de SUA de la vremea respectivă, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev. Tratatul a limitat numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri pe uscat, pe mare sau în aer.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite