Noua tactică de luptă a forțelor terestre rusești, dezvăluită într-un manual militar obținut de ucraineni
0Un manual militar rusesc obținut de ucraineni sugerează că forțele armate ale lui Putin implementează o nouă tactică de asalt pentru a depăși limitele capacităților lor de luptă, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Un ofițer ucrainean în rezervă a publicat duminică o fotografie dintr-un manual rusesc capturat pe câmpul de luptă. Acest manual conține informații despre tacticile aplicate de o forță de asalt recent înființată, care ar fi de dimensiunea unui batalion adaptat în așa fel pentru a lansa atacuri frontale asupra zonelor fortificate.
Această forță dispune de șase tancuri de luptă de tip T-72, 12 vehicule blindate de luptă BMP/BMD-2, lansatoare portabile de rachete termobarice, sisteme de rachete ghidate antitanc, artilerie tractată și mortiere autopropulsate.
De asemenea, pare să fie alcătuită din trei companii de asalt și o subunitate de tancuri. Fiecare companie are un element de comandă, două plutoane de asalt, o echipă de drone, un grup de vehicule blindate de luptă, un pluton de sprijin pentru foc și un pluton de sprijin pentru artilerie, un grup de rezervă și un grup de evacuare medicală.
Potrivit ofițerului ucrainean în rezervă, plutoanele”de asalt sunt formate din 12 până la 15 persoane și împărțite în grupuri tactice de trei persoane. Acestea sunt principalele elemente de manevră ale formației.
Manualul sugerează că forțele armate ruse pun de-acum accent pe formațiuni militare mai mici și mai agile. Dacă rolul infanteriei crește până la dependență, tancurile sunt folosite ca sprijin de foc din spate. Astfel, armata rusă pare să acorde prioritate protejării tancurilor, și nu infanteriei.
Această tactică pare să fie influențată de modalitățile de luptă ale companiei militare private Wagner, care mizează pe atacuri frontale cu grupuri mici de combatanți formate de regulă din pușcăriași recrutați pentru război. Este cea mai ușoară modalitate de a arunca în luptă personalul mobilizat recent, care nu are experiență de luptă și nu este suficient instruit, sugerează ISW.
Această tactică de atacuri frontale de uzură ar putea deveni o regulă, în pofida riscurilor irosirii capacităților de luptă. La fel ca Wagner, detașamentele de asalt ar putea duce la obținerea unor câștiguri tactice cu pierderi grele, dar nu vor rezista din cauza demensiunii reduse și tacticilor de uzură. În aceste condiții, este puțin probabil ca forțele armate rusă să obțină progrese semnificative din punct de vedere operațional, conchide ISW.