Reacțiile lui Ciucă și Ciolacu, după huiduielile de la Iași. Ce mesaje le-au adresat românilor
0Șeful PSD și-a începutul discursul de la Focșani referindu-se la momentul din aceeași zi în care a fost huiduit și arătând că speră să înţelegem rostul şi privilegiul pe care îl avem astăzi. Premierul a susținut că „prin ură şi critică nejustificat” nu se poate construi.
„Mă bucur şi sunt emoţionat să revin la Focşani, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să ridice gărzile de la hotarele dintre români. Astăzi celebrăm Ziua Unirii Principatelor Române, un moment istoric care a deschis calea emancipării şi modernizării statului român. Unirea este legată de Focşani şi de Milcovul care separa cele două principate române, Moldova şi Muntenia. Despărţit în două de un braţ al Milcovului, oraşul întruchipa, în acea vreme, situaţia celor două principate române”, a afirmat premierul României într-o vizită la Focșani.
Ciucă: Nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată
Liderul PNL a arătat că „nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată, nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare. În marile momente istorice, trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare” și că „niciodată în sitoria modernă a României nu am avut o susţinere politică şi economică mai puternică din partea partenerilor noştri occidentali”.
Potrivit premierului, „drama separării neamului era resimţită cu atât mai mult de locuitorii oraşului, pentru că era o separare falsă, izvorâtă din nedreptatea istorică”, iar „unirea celor două principate şi desfiinţarea hotarului de la Focşani au creat premisele statului naţional unitar român, care avea să se finalizeze ulterior, prin marea unire de la 1 decembrie 1918”.
Nicolae Ciucă a mai explicat că „modul în care vom trece de contextul istoric actual ne va determina viitorul pentru mult timp înainte”, făcând referire la șirul de crize prin care trecem.
Ciolacu: De ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi
Șeful PSD şi-a început discursul cu un citat din Petre Ţutea. „De ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi şi sper ca un răspuns de tipul <<fiindcă aşa ni s-a cerut de la partid>> să fie uitat în viitorul României”, a afirmat social-democratul.
Marcel Ciolacu a mai arătat că „în urmă cu 164 de ani, aici, la Focşani, s-a scris primul paragraf al istoriei statului naţional unitar român. O istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia noi, românii, de fiecare dată am demonstrat că doar uniţi putem depăşi orice obstacole, că doar împreună putem crea un viitor mai bun. Unirea Moldovei cu Ţara Românească şi apoi desfiinţarea de facto a hotarului de aici din această piaţă au creat premisele României Mari”.
„A fost un proces bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două principate, dar am avut nevoie şi de o concretizare politică. În prezent suntem în etapa în care forma politică trebuie dublată de perseverenţă şi de implicare fermă în economia regiunilor care moştenesc vechile principate”, a mai declarat Ciolacu.