Candidați certați cu legea pe listele electorale

0
Publicat:

Mai mulți candidați cu diferite probleme penale rămân în opțiunea partidelor lor, fiind propuși pentru mandate de primari sau șefi de consilii județene în alegerile din 9 iunie.

Partidele păstrează primari sau șefi de CJ acuzați de fapte comise în mandat FOTO Mediafax / Inquam
Partidele păstrează primari sau șefi de CJ acuzați de fapte comise în mandat FOTO Mediafax / Inquam

Liberalii au ales să meargă mai departe în Iași tot cu propunerea primarului actual, Mihai Chirică, și a președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe, deși sunt trimiși în judecată pentru fapte de corupție comise în timpul mandatelor. Cazurile celor doi sunt printre cele mai notorii.

La acestea se adaugă și cazul șefului de la CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, suspendat din funcție, fiind urmărit penal de DNA. Dumitrescu este acuzat de luare de mită și fals în declarații. În cazul său nu a fost exprimată susținerea de la centru, fiind chiar sesizată Comisia de Etică și Statut și neexisând o validare în Biroul Politic Național al partidului, însă vicepreședintele liberal Virgil Guran a explicat la RFI că Dumitrescu are dreptul să candideze.

În cazul celor două județe, alianța de guvernare PSD-PNL a ales să meargă separat, astfel că social-democrații l-au propus în lupta electorală pentru șefia CJ Prahova pe Virgiliu Nanu, fostul prefect care a demisionat pentru a candida. În Iași, Bogdan Balanişcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, susține că îl poate scoate pe Chirică din primărie, în timp ce șefia CJ a lui Alexe este amenințată de șeful filialei PSD Iași, Bogdan Cojocaru, fost prefect.

Pe lista liberalilor de candidați cu probleme cu legea mai este și Nicolae Robu, fost primar al Timișoarei, suspectat de abuz în serviciu într-un dosar DNA. Robu este acum candidatul comun al PSD și PNL la Primăria Timișoara.

Înlocuit de soție

În cazul PSD, cel mai notoriu este edilul din Sectorul 3, Robert Negoiță, susținut de alianța PSD-PNL pentru un nou mandat. Edilul a fost trimis în judecată în 2023, alături de mai mulți funcționari publici, fiind acuzat de abuz în serviciu. Primarul din sectorul 3 ar fi prelungit în mod fraudulos un contract cu o firmă de salubritate, prejudiciul fiind estimat la peste jumătate de miliard de lei.

Un alt caz este cel al candidatului PSD pentru Primăria Suceava, Vasile Rîmbu, care a obținut, fiind suspendat din funcția de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Suceava, informații nedestinate publicității, constând în conținul adreselor formulate de procurori. La acel moment, conducerea spitalului era acuzată că nu a luat măsurile necesare pentru limitarea răspândirii COVID-19 în rândul pacienţilor şi în rândul personalului. Rîmbu a demisionat ulterior din funcție. PNL are un candidat separat, propunându-l pe Lucian Harșovschi.

Pe lista social-democraților mai este și Vasile Iluță, șeful Consiliului Județean Călărași, acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj. Achitat anul trecut de Tribunallul București, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, este acuzat că ar fi  îngrădind dreptul la muncă în cazul mai multor angajați ai CJ Călărași. DNA a contestat însă decizia tribunalului. Aici PNL a decis să îl susțină pe Valentin Barbu.

PSD are și doi condamnați definitiv, candidatul pentru Primăria Șotrile din Prahova și candidatul pentru Primăria Șuțești din Brăila. În Șuțești, este vorba despre Costică Dobre, condamnat definitiv, în 2018, la un an de închisoare cu suspendare, pentru proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat. Într-o conferință de presă organizată recent în județ, premierul Marcel Ciolacu a evitat să răspundă unei întrebări cu privire la acesta.

În comuna Șotrile, PSD Prahova a găsit o soluție și a ales să meargă pe mâna soției fostului primar, Bogdan Davidescu, condamnat definitiv în 2019 pentru pornografie infantilă. Davidescu a câştigat alegerile parţiale organizate în 2021, după ce mandatul obţinut în 2020 a fost invalidat de instanţă. Edilul a avut o relaţie cu o minoră pe care a început să o şantajeze atunci când aceasta a încheiat relaţia cu el. Candidatura edilului prahovean a fost blocată la sesizarea PNL.

Acuzațiile USR

Candidatul ADU (Alianța Dreapta Unită), Clotilde Armand a fost trimisă în judecată chiar în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat. Șeful Formațiunii USR i-a luat apărarea, acuzând că este anchetată pe nedrept. „Eu zic că e nevinovată (Clotilde Armand - n.r.). E cusută cu ață albă, au fost schimbați patru procurori”, a susținut liderul de partid la Digi24.

Cercetată cu privire la un proiect pentru care s-a desemnat singură manager, Clotilde Armand a refuzat să se retragă la cererea PSD, care a cerut USR să aplice standardele de integritate în politică pe care le invocă. Armand este acuzată că prin desemnarea sa a obținut venituri brute lunare în valoare de peste 18.000 de lei, ca urmare a unor dispoziții pe care le-a emis în calitate de primar.

Cazul lui Piedone

Actualul edil din Sectorul 5, candidatul PUSL pentru Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, și-a reluat mandatul în 2023, fiind eliberat din arest după ce judecătorii i-au admis o cale extraordinară de atac.

Pe 12 mai 2022, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, o pedeapsă mai scurtă decât cea inițială, fiind acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite