Raluca Turcan, după deciziile CCR: Procedura de angajare a răspunderii a fost o urgenţă absolută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan FOTO Mediafax
Raluca Turcan FOTO Mediafax

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, după ce Curtea Constituţională a stabilit că Legea Bugetului de Stat şi Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat sunt constituţionale, că procedura de angajare a răspunderii a fost „o urgenţă absolută”, pentru ca ţara să aibă de la 1 ianuarie un buget adoptat.

„Procedura de angajare a răspunderii a fost o urgenţă absolută, pentru ca ţara să aibă de la 1 ianuarie un buget adoptat. Am ajuns în această situaţie excepţională pentru că Guvernul Dăncilă nu a respectat Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, care obligă Executivul să construiască bugetul până la 1 noiembrie şi să îl aducă în Parlament înainte de 15 noiembrie”, a scris, miercuri, pe Facebook, vicepremierul Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, în mai puţin de două luni de la preluarea mandatului, Guvernul Orban a adoptat o rectificare bugetară dificilă, a plătit toate facturile restante şi şi-a angajat răspunderea pe Legea Bugetului de Stat şi Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru 2020.

„Astfel, România a avut un buget în vigoare încă din primele zile ale anului 2020. Este pentru prima dată, în ultimii ani, când autorităţile locale au putut să-şi construiască bugetele locale şi să-şi programeze toate cheltuielile încă de la începutul anului. Am oferit stabilitate şi predictibilitate economică ţării, lucru care s-a văzut în stabilizarea cursului leu/euro. A fost un demers constituţional, corect şi curajos. Ne-am pus mandatul pe masă pentru binele ţării, iar CCR a confirmat că am procedat corect”, a mai spus Turcan.

CCR a respins, miercuri, sesizările lui Marcel Ciolacu şi ale lui Teodor Meleşcanu, la data respectivă preşedinte al Senatului, privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea bugetului şi Legea asigurărior sociale.

În 23 decembre 2019, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament asupra bugetului de stat pe 2020, aceasta fiind o premieră.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite