Puterea şi Opoziţia, unite de familia tradiţională. Cine e singurul PSD-ist care a votat împotriva iniţiativei cetăţeneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurătatea unui PSD-ist de stânga. Petre Florin Manole, singurul deputat care a făcut disidenţă faţă de linia de partid. FOTO Eduard Enea
Singurătatea unui PSD-ist de stânga. Petre Florin Manole, singurul deputat care a făcut disidenţă faţă de linia de partid. FOTO Eduard Enea

Iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, prin care familia este definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a fost adoptată aproape cvasiunanim de deputaţi. În PSD, un singur ales a votat „împotrivă“, în timp ce în PNL doar doi deputaţi. Singurul partid care a arătat că se împotriveşte, în parte, iniţiativei a fost USR.

Familia se defineşte ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, propunerea  de modificare a Constituţiei, iniţiată de Coaliţia pentru familie, fiind adoptată în plenul Camerei Deputaţilor cu 232 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 13 „abţineri”. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” va fi noua formulare a alineatului 1 al articolului 48 din Constituţiei, dacă iniţiativa cetăţeanească va trece şi de Senat, forul decizional în acest caz.

99% din PSD a spus „Da“

Demersul de modificare a Constituţiei pentru schimbarea definitiei familei a fost sprijinit majoritar de PSD, PMP, PNL, ALDE şi UDMR. 135 din cei 136 de deputaţi ai PSD au votat „pentru“, ceea ce înseamnă 99,2% din aleşii social-democraţi, cu toate că unii lideri, cum a fost cazul lui Liviu Dragnea, au lipsit de la vot. Singurul vot împotrivă a fost al lui Petre Florin Manole.

„Am votat, astăzi, de Ziua Europei, împotriva referendumului pentru modificarea Constituţiei. Motivul meu este acesta: formularea propusă – «familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie» – restrânge drepturile omului. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a explicat că «viaţa de familie, conform art. 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, nu se limitează numai la familii întemeiate pe căsătorie, ci include şi alte relaţii de facto» - familii monoparentale, cupluri care trăiesc în uniuni consensuale ş.a.m.d.“, a explicat Manole, într-un mesaj scris pe Facebook. 

Un procent mare de susţinători ai modificării Constituţiei  e evident şi în PNL, unde 84% din cei pezenţi, adică 42 din 50 de aleşi, au spus „Da“. Doar doi liberali s-au opus, Mihai Voicu şi Mara Mareş, în timp ce cinci s-au abţinut, printre care şi liderul lor, Raluca Turcan. „Vom încerca să facem amendamente pe textul iniţiativei cetăţeneşti astfel încât să definim foarte clar cât de mult poate fi sprijinită familia prin Constituţia României şi să încurajăm garantarea întemeierii familiei prin Constituţia României, să clarificăm şi instituţia căsătoriei”, a declarat Turcan, după vot.

USR-iştii, singurii care au făcut opoziţie

Singura formaţiune care a votat majoritar împotriva iniţiativei cetăţeneşti a fost Uniunea Salvaţi România. Însă, liderii partidului au preferat fie să se abţină, fie să nu voteze, aşa cum a fost cazul lui Cristian Ghinea, respectiv Nicuşor Dan. Pe de altă parte, viceliderul de grup, Cristian Seidler, a afirmat răspicat faptul că a votat împotriva iniţiativei cetăţeneşti. „M-am gândit că oricum aş vota, aş răni convingeri. M-am gândit însă că votând aşa cum am făcut-o, nu aş răni drepturi. Chiar dacă ele nici nu există încă, de fapt. Am votat împotriva referendumului iniţiat de Coaliţia împotriva celor care eventual ar fi dorit să se căsătorească altfel şi la fel voi vota şi în cabina de vot“, a scris Seidler pe Facebook.

Ce spun specialiştii

„Adevărul“ a consultat mai mulţi specialişti pentru o traducere a votului din Camera Deputaţilor. „Procentul acesta foarte mare de voturi pentru declanşarea referendumului se datorează faptului că politicienii noştri nu vor să se pună rău cu acei trei milioane de oameni care au semnat  în favoarea iniţiativei cetăţeneşti“, a explicat sociologul Mircea Kivu. Acesta a subliniat că „PSD a arătat că nu acceptă voci divergente“, cu toate că a existat şi excepţia Petre Florin Manole.

La rândul său, cercetătorul George Jiglău a precizat că partidele să feresc în a supăra semnatarii iniţiativei din raţiuni electorale.  „PSD, dar şi celelalte partide nu vor să zgândere acest electorat al Coaliţiei pe o temă, pe care dacă ar aborda-o altfel ar putea aduce costuri de imagine şi costuri de voturi. E, aş putea spune, şi o chestiune de teamă“ , a declarat Jiglău. Pe de altă parte, votul dat de USR a reflectat într-o măsură oarecum surprinzătoare exact structura electoratului formaţiunii, potrivit lui Kivu.  La USR, studiile sociologice au arătat încă din timpul campaneii că în rândul electoratului lor sunt cam două treimi oameni care s-ar opune modificării Constituţiei şi o treime oameni care sunt favorabili. Întâmplător sau nu, acestea sunt şi proporţiile care au votat azi“, a completat sociologul.  

„Deputaţii au votat pentru restrângerea drepturilor unor cetăţeni“

Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în vederea modificării Constituţiei pentru a redefini căsătoria ca act de uniune între un bărbat şi o femeie este considerată ca fiind un act antidemocratic de comunitatea gay, iar asta pentru că, potrivit acestora, se încalcă drepturile minorităţilor sexuale.Pe de altă parte, Coaliţia pentru Familie susţine că demersul este în acord cu legislaţia naţională şi europeană. „Decizia nu face decât să confirme că parlamentarii români nu şi-au înţeles rolul de reprezentare a tuturor cetăţenilor, inclusiv a minorităţilor sexuale. România se află la coada Europei în materie de protecţie a acestor minorităţi, iar iniţiativa legislativă cetăţenească de modificare a Constituţiei nu face decât să producă şi mai multă discriminare. Deputaţii au votat pentru restrângerea drepturilor unor cetăţeni. Este ruşinos ca o majoritate covârşitoare a deputaţilor a decis să calce în picioare democraţia constituţională din România. Noi vom lupta în continuare pentru drepturile noastre“, susţine Vlad Visky, preşedintele MozaiQ, ONG care militează pentru drepturile LGBT.

În replică, Ioan Solea, preşedintele Coaliţiei pentru Familie, spune că demersul este unul legal. „Nu este decât o reacţie normală în faţa unei iniţiative cetăţeneşti care a respectat legea şi care a fost declarată de Curtea Constituţională ca respectând toate criteriile necesare pentru a intra în Parlament. Motivarea noastră nu este discriminatorie. Consfinţirea actului de căsătorie între un bărbat şi o femeie nu reprezintă o restrângere a drepturilor omului“, arată Solea. Unul dintre principalele argumente ale membrilor Coaliţiei pentru Familie pentru care au pornit acest demers este că, în opinia lor, un copil nu poate să crească normal într-o familie cu părinţi de acelaşi sex.

Pe de altă parte, Mihai Copăceanu, psiholog, are o viziune diferită: „Sunt studii care au fost făcute pe cuplurile gay şi care arată că există un puternic ataşament între părinţi şi copii. Nu există niciun fel de disfuncţie. Probleme pot apărea şi în familia tradiţională, formată din bărbat şi femeie, unde unul dintre părinţi consumă alcool sau într-o familie unde intervine o separare între parteneri. 

Ce se întâmplă în celelalte state

Dezbaterile pentru schimbarea Constituţiei în România au loc în contextul în care 19 ţări, dintre care 14 din Europa, permit căsătoria între persoane de acelaşi sex. Prima ţară din Europa care le-a permis persoanelor de acelaşi sex să se căsătorească şi să adopte copii a fost Olanda. Ulterior, au urmat Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Franţa, Anglia şi Luxemburg. Prima ţară din lume care a legalizat uniunile civile ale cuplurilor de acelaşi sex a fost Danemarca, în 1989. Şi în America de Nord, atât în Canada, cât şi în Statele Unite şi în Mexic a fost autorizată căsătoria între persoane de acelaşi sex. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite