PSD lasă UDMR cu ochii în soare
0
Proiectul de lege al UDMR care prevedea reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în administraţia publică locală a fost respins, miercuri, de Camera Deputaţilor, după ce 256 de aleşi au votat „împotrivă“ şi doar 21 „pentru“, cu toate că majoritatea PSD-ALDE negociase cu formaţiunea maghiară susţinerea iniţiativei cu un prag de 15%, potrivit unor surse politice.
Concret, proiectul de lege prevede că în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor, şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale,instituţiile administraţiei publice locale şi deconcetratele au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia folosirea limbii materne.
Lăsaţi singuri
Trântirea acestui proiect e surprinzător în condiţiile în care, în urmă cu două săptămâni, UDMR şi PSD se înţeleseseră să bată palma în ceea ce priveşte pragul de 15%, potrivit unor surse politice. Votarea ei urma să mai fie amânată câteva săptămâni, până în preajma zilei în care se apropia adoptarea tacită a iniţiativei. Prin susţinerea proiectului, PSD se asigura că are susţinerea parlamentară a UDMR, în condiţiile în care majoritatea PSD-ALDE e fragilă în acest moment.
Însă, situaţia s-a schimbat ieri. La foc automat, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, proiectul de lege a fost respins, după ce deputaţii din toate partidele, cu excepţia UDMR, au votat „împotrivă“. Aceştia nu au fost de acord nici cu propunerea lui Marton Arpad de a se discuta punct cu punct proiectul de lege. „Este un vot pentru mine surprinzător, mai ales că este un vot din punct de vedere procedural aparent corect. Din punct de vedere al demersului parlamentar, s-a votat pripit, s-a votat în ansamblu respingerea unui proiect de lege, înainte de a se discuta pe articole“, a declarat Marton Arpad, care le-a bătut obrazul aleşilor USR care au părăsit sala.
Ulterior, iniţiativa afost pusă şi pe ordinea de zi a plenului şi a fost respins în urma unui vot covârşitor. Deputatul PNL Florin Roman, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai proiectului, a arătat că România respectă în integralitate Convenţia-cadru privind protecţie minorităţilor naţionale. Cea mai bună dovadă, potrivit liberalului, prezenţa constantă a UDMR la guvernare. Punctul său de vedere a fost îmbrăţişat şi de reprezentanţii minorităţilor şi de PMP.
Colaborarea parlamentară, în pericol
Marţi, la Adevărul Live, liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, sublinia că respingerea proiectului ar periclita colaborarea cu PSD. „Da, ne pune în dificultate. Pentru că fiecare partid când colaborează are anumite priorităţi. Acele priorităţi încerci să le ajustezi, să găseşti compromisuri. Pentru noi este o prioritate acest proiect“, declara Korodi. Între timp, PSD le-a demonstrat că sprijinul promis lipseşte.
Liderul maghiar spunea, la Adevărul Live, că s-ar mulţumi să se ajungă la un compromis pe un procent de 15%. „Pragul de 15% ar ajuta foarte mult comunităţi importante. Din comunitatea maghiară ar ajuta, am făcut noi un calcul, 85.000 de suflete. Ar ajuta în 40 de localităţi, nu mai mult. În un sfert din aceste 40 de localităţi deja se folosesc şi însemne în limba maghiară, deci nu ar fi o schimbare mare“, spunea Attila Korodi.