PSD a scos definiţia familiei tradiţionale de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, prin care familia este definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, va fi votată azi de Camerei Deputaţilor. Iniţiativa propusă de Coaliţia pentru Familie va fi adoptată fără emoţii, în condiţiile în care toate partidele susţin modificarea Constituţiei în varianta tradiţională. Singurul partid care s-a opus pe alocuri a fost PNL, liberalii cerând să fie definită căsătoria, nu familia.

UPDATE Camera Deputaţilor a scos, marţi, de pe ordinea de zi a votului final iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, pe motiv că „nu există niciun argument legal sau constituţional” prin care acest for este primul sesizat, astfel că proiectul a fost retrimis Birourilor Permanente Reunite.

Propunerea liderului deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, de a retrimite proiectul la Birourile Permanente a fost adoptată cu 139 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abţineri.

„Nu există niciun argument legal sau constituţional ca să consfinţească calitatea Camerei Deputaţilor de primă Cameră. Aşa stând lucrurile, pentru a nu face nicio greşeală în privinţa acestei iniţiative legislative atât de importante şi susţinute de trei milioane de oameni, cea mai la îndemână propunere este aceea de a discuta această chestiune în faţa celor două Birouri Permanente Reunite care ar trebui să tranşeze acest veritabil conflict de competenţe între cele două Camere”, a afirmat Marcel Ciolacu.


Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Ieri, când iniţiativa cetăţenească a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor, toate partidele su susţinut definiţia familiei tradiţionale. 

Florin Iordache, deputat PSD: ”Clarificarea în Constituţie este binevenită Grupul PSD, la votul final de mâine, va susţine în integralitate această iniţiativă”.

Ionuţ Simionca, deputat PMP:  ”Cred că trebuie să ne păstrăm valorile creştin-ortodoxe şi cred că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Clar şi răspicat”.

Varujan Vosganian, deputat ALDE:  ”Această opţiunea a noastră nu este îndreptată împotriva nimănui. Faptul că eu cred că într-o familie trebuie să-i spună unui părinte «mamă», iar celuilalt «tată» face parte din educaţia mea. Faptul că eu cred că şansa de revigorare a poporului român stă în familia care procreează şi care îşi educă odraslele în spiritul valorilor tradiţionale şi al năzuinţelor face parte din destinul meu de român”.

PNL a fost singurul partid care a venit cu un amendament care separa familia de căsătorie. Liberalii au cerut ca doar definiţia căsătoriei să aibă la baza uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şi nu a familiei, un concept mult mai amplu.   ”Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie având la bază egalitatea între soţi, îndatorirea şi dreptul la creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, a fost  amendamentul propus de către deputatul PNL Gabriel Andronache, care a fost însă respins. 

Eşecul lui Andronache era previzibil în condiţiile în care au fost chiar şi liberali care s-au împotrivit. Spre exemplu, deputatul PNL Daniel Gheorghe. ”Ca unul care susţin familia creştină, mi se pare un moment de referinţă pentru România. În ultima perioadă, valorile identitare ale societăţii în care trăim sunt tot mai atacate peste tot pe glob. Familia a devenit o ţintă. Relativizarea moralei are ca obiectiv relativizarea familiei. Nu se restrânge absolut niciun drept. Este vorba doar de o clarificare a legislaţiei şi de întârire a ceea ce reprezintă familia în România”, a spus Gheorghe.

Un alt liberal cu o poziţie similară a fost Ben-Oni Ardelean. ”Ne păstrăm identitatea sau cedăm în faţa presiunilor externe, unele dintre ele mai vocale faţă de altele. Trebuie să definim cine suntem noi. Acest vot este o certificare a faptului că avem coloană vertebrală şi că putem să susţinem identitatea noastră dincolo de orice fel de ingerinţe venite din diverse sfere”, a spus Ardelean.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite