Devansarea prezidențialelor trece la foc automat prin Parlament

0
Publicat:

Coaliția PSD-PNL vrea ca săptămâna viitoare să treacă și de Camera Deputaților proiectul de lege prin care prezidențialele ar putea fi organizate din luna septembrie, nu noiembrie. În prezent, anunțat oficial în cursă nu e niciunul dintre liderii de partide sau persoanele cu notorietate mare.

PSD ȘI PNL vor să aibă propriul candidat, Geoană încă e la etapa tatonării FOTO Colaj Adevărul
PSD ȘI PNL vor să aibă propriul candidat, Geoană încă e la etapa tatonării FOTO Colaj Adevărul

Marți, conducerea Camerei Deputaților a decis să trimită la comisii proiectul de lege, pentru avizare și raport. Raportul e așteptat luni pe masa deputaților din plen. În funcție de decizia privind sesiunea finală de vot, inițiativa va trece luni seară sau marți la prânz, însă ar putea fi întârziată promulgarea prin atacarea la CCR de către Opoziție. USR și AUR deja au criticat demersul.

În conferința de presă în care Ciolacu și Ciucă au anunțat consensul pe comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, premierul a precizat că devansarea prezidențialelor ține cont de faptul că la final de an are loc elaborarea noului buget, închiderea anului bugetar, discuții importante cu Comisia Europeană, dar și pentru ca noul șef al statului să aibă timp să se pună la curent cu toate dosarele importante, în perioada de tranziție (octombrie-decembrie).

Prezidențiabilii, cu puține victorii sau chiar doar cu înfrângeri la activ

În continuare candidații se lasă așteptați. În sondajele făcute în ultimele luni, măsurați în sondaje au fost candidați precum Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Emil Boc, George Simion, Diana Șoșoacă, Cătălin Drulă, Victor Ponta, Gabriela Firea. Dintre aceștia, foarte puțini au reușit să treacă testul candidaturii uninominale, nu cel al listei unde erau fruntași. De departe, Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, are în palmares cinci succese electorale – 2004, 2008, 2012, 2016, 2020. Și Firea are în CV o victorie, în 2016, când a câștigat Primăria București, dar pe care a pierdut-o în 2020.

Alți lideri au reușit să iasă primii, fiind cap de listă. Sunt cazurile lui Marcel Ciolacu (care a câștigat alegerile la Camera Deputaților în Buzău, în 2020, cu un scor mare) și Cătălin Drulă (fruntaș USR la Timiș, tot cu lista de la Camera Deputaților). Mircea Geoană a fost în 2009 la un pas de victorie la prezidențiale, dar nu are în palmares și o victorie pe măsură. În acel an, Geoană a intrat în turul II doar cu 3,02 milioane de voturi, întrecând-o din rândul PSD doar pe Viorica Dăncilă.

Eșec la europarlamentare pentru Simion

Liderul AUR, George Simion, a obținut la europarlamentarele din 2019 doar 117.141 de voturi, adică 1,29%. Ca să meargă deputat ar fi trebuit să obțină peste 3%. La alegerile parlamentare din 2020, Simion a deschis lista AUR în București, însă partidul său s-a clasat doar pe locul 5, după USR, PSD, PNL și PMP. Și fosta sa colegă, Diana Șoșoacă, acum la Partidul SOS, a deschis lista AUR la Iași, clasându-se pe locul 4, după PSD, PNL și USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite