Profil de candidat. Diana Șoșoacă vrea să ducă circul la Cotroceni

0
Publicat:

Liderul SOS România, deputat în Parlamentul European, Diana Șoșoacă, care s-a remarcat print-un scandal care a dus la evacuarea sa din plen, candidează pentru alegerile prezidențiale din acest an susținută de formațiunea pe care o conduce. 

Diana Șoșoacă, candidatul S.O.S. România la alegerile prezidențiale Foto: Arhivă
Diana Șoșoacă, candidatul S.O.S. România la alegerile prezidențiale Foto: Arhivă

Aleasă pe listele SOS România pentru Parlamentul European la alegerile din 9 iunie, după ce a trecut pragul electoral, Diana Iovanovici-Șoșoacă a devenit eurodeputat. 

Ajunsă la Strasbourg, după ce partidul pe care îl conduce nu a fost acceptat în noul grup de extremă dreapta din Parlamentul European, înființat de partidul de extrema dreaptă german „Alternativa pentru Germania”, Diana Șoșoacă s-a prezentat, marți, la ședința de constituire a noului Parlament European, îmbrăcată în costum popular, și a susținut că va aduce și acolo momentele cu care a devenit cunoscută la București: un preot să sfințească birourile „pline de satane”, icoane și amenințări cu procese.   

Întrebată de trimisul special al ziarului „Adevărul” la Strasbourg dacă va duce și în Parlamentul European momentele „marca Diana Șoșoacă” din Parlamentul României, ea a răspuns: „Tot ce voi aduce va fi în limita regulamentului, pentru că eu sunt om al legii”.

În contextul în care regulamentul Parlamentului European este mai strict decât cel din țară, Șoșoacă a spus: „Atenție că aici se încalcă drepturile omului și m-am gândit să-i dau în judecată. Le-am și spus și celor din conducerea Parlamentului European”.

Miercuri, în cadrul primului său discurs în plenul Parlamentului European, Diana Șoșoacă s-a remarcat afirmând că în februarie 2022 a făcut un Memoriu internaţional pentru pace la care i-ar fi răspuns doar Federația Rusă, iar după ce a lansat mai multe mesaje în care a acuzat Europa că a „distrus România” și i-a sărăcit pe români „ajutând ucrainenii non-stop” i-a fost tăiat microfonul, fiind avertizată înainte de președinta Roberta Metsola să-și încheie discursul care depășea un minut, pentru a da cuvântul și celorlalți vorbitori.

Joi însă a făcut un nou scandal, apelând la o icoană, o botniță și un sac negru. Șoșoacă a întrerupt, în multiple rânduri, dezbaterea cu privire la alegerea Ursulei von der Leyen ca șefă a Comisiei Europene, ceea ce a dus în final la evacuarea sa din sală.

Acesta este sacul pentru oameni morți. E proprietatea mea. Ați omorât oameni, în pandemie. E sacul meu. Nu mă atinge. Libertate de exprimare. Mesaj din România: Luați-vă mâinile de pe România, rușine să vă fie, ați omorât oameni”, striga, în engleză, Diana Șoșoacă.  

Scandalul i-ar putea aduce Dianei Șoșoacă o serie de sancțiuni, însă aceasta a susținut, vineri, într-o scrisoare deschisă, adresată Parlamentului European, că de fapt prin evacuarea sa s-a comis o „nedreptate”.

Controverse

Diana Șoșoacă, care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din acest an, susținută de S.O.S. România, s-a făcut remarcată încă de la intrarea sa în politică, în 2020, ca senator de Iaşi pe listele AUR, prin discursuri naţionaliste și critici la adresa măsurilor luate de autorităţi în combaterea pandemiei de COVID-19, dar a început să aibă notorietate odată cu discursurile ţinute la pelerinaje din Iaşi și Constanța, după ce autorităţile au impus restricţii. După ce IPS Teodosie, Arhiespiscopul Tomisului, a dat în judecată autorităţile din Constanţa pentru a ridica restricţiile, Diana Şoşoacă, avocat de profesie, l-a reprezentat  în instanţă pe înaltul ierarh bisericesc, fără succes însă.  

Ulterior, ajunsă senator în decembrie 2020, din partea AUR, avea să se afle în centrul mai multor scandaluri, printre cele mai controversate fiind cele pe tema pandemiei.

Diana Șoșoacă, care venea în plenul parlamentului fără mască, impusă din cauza restricțiilor de COVID-19, a apelat la gesturi similare cu cele de joi, din plenul Parlamentului European, respectiv în iunie 2021 l-a urmărit pe premierul de atunci, Florin Cîţu, cu un sac pentru cadavre, iar în decembrie și-a pus o botniță. „I-am cerut Sfântului Nicolae să îmi dea un cadou pentru aniversarea Constituţiei României. Asta mi-a lăsat. Este o botniţă prin care Constituţia, drepturile fundamentale au fost anulate de Parlament şi preşedinte. Trăiască România liberă! Jos botniţa!”, a strigat Şoşoacă.

Aceasta s-a mai remarcat și printr-o serie de dispute și scandaluri, inclusiv cu membrii AUR, care au dus la excluderea ei din partid și, în cele din urmă, la solicitarea de revocare din Parlament.

Nu îl ultimul rând, Diana Șoșoacă s-a remarcat și prin atitudinea pro-rusă, demonstrată prin vizitele la Ambasada Rusiei, prin discursuri anti-ucrainene, și anti-UE, ajungând chiar să fie promovată și de instituțiile media pro-Kremlin.

CV și activitate parlamentară 

În ce privește CV-ul Dianei Șoșoacă, acesta nu apare pe pagina Parlamentului Europen, și nici secțiunea Biografie din Senat nu este completată cu datele sale privind experiența profesională, politică, educație și formare, competențe etc.

Iar cu privire la sinteza activității sale parlamentare, Diana Șoșoacă a avut: iniţiative legislative la care a participat- (29 din care 1 promulgată lege- Propunere legislativă pentru declararea florii de bujor ca Floare Națională a României); declaraţii politice (103, ultima intitulată-„Rămâi în tăcere, Parlament al României!”); întrebări (147, ultima privind cedarea sistemului Patriot Ucrainei); interpelări (26): interpelări adresate Primului Ministru (72); luări de cuvânt în plen (1706 în 547 ședințe) Moţiuni (0) și voturi (electronice) - (2242 din 2539)

Averea Dianei Șoșoacă

Lidera SOS România, Diana Șoșoacă, candidată la alegerile prezidențiale, deține, conform ultimei declarații de avere, din aprilie 2024, două terenuri intravilane în Căciulata, Vâlcea, de 1375,47 metri pătrați (în total), unul în Vulcana de Sus, Dâmbovița, de 2170 metri pătrați, un teren agricol în Balotești, Ilfov, de 22.500 metri pătrați (primit prin donație), două apartamente în București, de 89 și 58 de metri pătrați, cumpărate, și o casă de vacanță de 30 de metri pătrați în Vulcana de Sus, Dâmbovița, de asemenea cumpărat.   

Diana Șoșoacă are și două autoturisme, un Opel Corsa fabricat în 2015 și o Skoda Octavia din 2018, cât și obiecte de artă în valoare de 5000 de euro.

Candidata SOS România la alegerile prezidențiale are două împrumuturi la persoane fizice, de 3.000 de euro, scadent în 2024, și de 13.500 de euro, scadent în 2030. Iar la capitolul venituri (anuale) are indicat salariul de senator, de 130.515 de lei și salariul soțului, de 23.319 lei.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite