Prinţul Nicolae, detronat de bunicul său, Regele Mihai

0
0
Majestatea Sa, Mihai I şi Principele Nicolae FOTO Adevărul
Majestatea Sa, Mihai I şi Principele Nicolae FOTO Adevărul

Fostul suveran al României i-a retras titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală nepotului său Nicolae, pe care l-a exclus din linia de succesiune la tron. Hotărârea Regelui a fost anunţată, printr-un comunicat, de către Biroul de Presă al Majestăţii Sale

Majestatea Sa, Regele Mihai, l-a exclus din linia de succesiune la tronul României pe nepotul său Nicolae, fiul Principesei Elena, iar hotărârea Alteţei Sale a intrat în vigoare încă de la 1 august, se arată în precizările transmise de către Biroul de Presă al Familiei Regale.

„În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi. Păstrând aceeaşi afecţiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat. Alteţa Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înştiinţarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele“, se arată în comunicatul transmis de Casa Regală.

Prinţul Nicolae, detronat. „A fost prea mult pentru el“

Consilierul Familiei Regale, Ioan Luca Vlad, a explicat, într-un scurt interviu acordat postului de televiziune Digi 24, cum trebuie interpretat gestul Regelui Mihai. „Unii dintre noi au putut urmări şi traseul privat al nepotului Majestăţii Sale. Am văzut lucruri foarte bune care au crescut statura şi rolul Coroanei în ţara noastră, dar şi o anumită nepotrivire internă. Aici nu lucrăm cu scandaluri, cu ştiri pe surse, am văzut pur şi simplu o nepotrivire emoţională între idealurile Principelui şi regulile pe care le impune rolul pe care şi-l asumase. Aici este marea diferenţă faţă de alte situaţii în care s-au retras titluri de principe. Nu a făcut ceva anume, este o decizie luată pentru viitor, şi nu o pedeapsă, este o decizie cu care Principele este în asentiment, o decizie pe care Regele a luat-o cu tristeţe, dar care îi dă posibilitatea să se concentreze pe alte lucruri, pe ecologie, tineri, pe business, pe orice ar dori să facă în străinătate.“, a spus Ioan Luca Vlad.

Potrivit avocatului, nepotul Regelui Mihai nu ar fi reuşit, de fapt, să îşi îndeplinească îndatoririle de  moştenitor al Casei Regale. „Nu este doar acest titlu, este rolul pe care şi l-a asumat şi care presupunea 24 de ore din 24 să se dedice acestei misiuni. Puteţi înţelege că a fost prea mult pentru el, nu îndeajuns pentru Casa Regală. Toate lucrurile pe care le-a făcut rămân, toate proiectele în care s-a implicat nu se pot şterge cu buretele, dinastia rămâne puternică, iar el rămâne apropae de Familia Regală în calitatea sa privată“, a arătat Ioan Popa Vlad. „Decizia a fost luată de Majestatea Sa, dar în urma unor chibzuinţe care l-au inclus pe Principele Nicolae, deci este perfect în asentiment cu ea“,a conchis consilierul Casei Regale.

Zoe Petre, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Emil Constantinescu, a comentat scurt anunţul şi a subliniat că, deşi este „o surpriză pentru foarte multă lume“, „Majestatea Sa are toate informaţiile pentru a lua cea mai bună decizie“.

„Daţi-mi voie să consider că Majestatea Sa are toate informaţiile pentru a lua cea mai bună decizie şi trebuie să fim încrezători că face cea mai bună alegere. E posibil să îşi dorească să îl ţină mai departe de linia întâi a politicii din România, experienţă care poate fi traumatizantă pentru un tânăr“, a comentat Zoe Petre.

Cine este Principele Nicolae

Principele Nicolae, în vârstă de 30 de ani, era până acum al treilea în ordinea succesiunii la tronul României. Nicolae este unicul fiu al Principesei Elena, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai, şi era văzut drept principalul succesor la Coroana României. Principele Nicolae, pe numele său întreg Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, s-a născut la 1 aprilie 1985 la Meyrin, în Elveţia. El a vizitat pentru prima dată România, împreună cu bunicul său, Regele Mihai, în primăvara anului 1992, la vârsta de şapte ani, chiar în prima vizită oficială a Familiei Regale în România, după Revoluţie. Nepotul Regelui Mihai s-a remarcat drept un membru mai puţin convenţional al Familiei Regale, în special în urma acţiunilor sale sportive. Recent, el a făcut turul României pe bicicletă, pedalând peste o mie de kilometri în cadrul unui turneu caritabil. Fostul Principe şi-a celebrat ziua de naştere la începutul lunii aprilie şi, spre amuzamentul tuturor, a ţinut să îşi facă un selfie alături de un prieten, el spunând, în glumă, că astfel a încălcat protocolul.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite