Primul „lucru bine făcut“ de Iohannis în pofida PSD: numirea lui MRU la SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE, în ciuda opoziţiei manifestate de PSD FOTO Adevărul
Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE, în ciuda opoziţiei manifestate de PSD FOTO Adevărul

DUEL Majoritatea strânsă de Klaus Ioahnnis pentru desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE reprezintă prima victorie a preşedintelui în faţa premierului Victor Ponta în condiţii de adversitate politică. Până acum, preşedintele şi premierul au luat decizii pe bază de consens

Preşedintele Klaus Iohannis a reuşit să adune o nouă majoritate parlamentară - fie ea şi de conjunctură - pentru a-l impune pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Faptul că a lăsat PSD în Opoziţie pentru o zi reprezintă primul succes al preşedintelui în disputa politică cu premierul, începută în urmă cu două săptămâni, după ce Ponta a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA. Au mai existat momente când Klaus Iohannis şi-a impus decizia în faţa majorităţii PSD, însă ele au venit în condiţii de pace, pe vremea când coabitarea cu premierul funcţiona fără sincope. Este cazul numirii lui Eduard Hellvig la şefia SRI, când PSD a votat „pentru“, sau adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare, care, deşi boicotată de o mare parte a parlamentarilor PSD, a trecut cu votul UNPR.

Acum, faptul că Iohannis a reuşit, pe tăcute, să scoată PSD din jocul pentru numirea unui şef SIE, nu a făcut decât să învrăjbească alianţa de guvernare. Ieri dimineaţă, PSD a avut prima şedinţă a conducerii de când Victor Ponta a plecat la tratament, în Turcia. Liderii PSD s-au ferit să facă declaraţii, excepţie făcând Marian Oprişan. Însă baronul de Vrancea nu s-a poziţionat nici aşa, nici altminteri. „Da, am vorbit cu Victor Ponta. Victor Ponta are perfectă dreptate în acest moment, sigur, dacă eu aş fi fost prim-ministru m-aş fi întors imediat, mi-aş fi riscat piciorul. Victor Ponta nu vrea să-şi rişte sănătatea din acest punct de vedere şi are dreptate“, a spus Oprişan. Deşi la Biroul Politic iau parte doar liderii PSD, la şedinţa de ieri a participat şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că liderii social-democraţi au încercat să-l convingă pe ultima sută de metri pe Oprea să se abţină de la votul pentru numirea lui Ungureanu, însă premierul interimar a fost de neclintit. Văzând că nu-l pot îndupleca pe Oprea, liderii PSD au anulat şi şedinţa de coaliţie, care era programată pentru ieri după-amiază. Niciun lider social-democrat nu s-a încumetat să critice decizia lui Oprea, în schimb a făcut-o Tăriceanu, poreclit în Parlament „berbecele PSD“.

„Coaliţie se numeşte atâta vreme cât un grup de parteneri, că sunt partide sau persoane, funcţionează cu o anumită coeziune. Când nu există coeziune în decizii, atunci toate deciziile încep să nu mai semene cu o decizie bazată pe interesul comun, ci mai degrabă pe interese individuale“, a comentat Tăriceanu opţiunea lui Gabriel Oprea de a susţine propunerea preşedintelui pentru SIE.

„Cine sunt trădătorii?“

Din Turcia, premierul Victor Ponta n-a pomenit nimic de tensiunile la zi din coaliţie, însă s-a întors în timp. Ponta le-a reamintit liberalilor că, în aprilie 2012, au votat pentru căderea guvernului Ungureanu.  „Cine sunt trădătorii? Cine a minţit în 2012? Cine sunt cei care au fost aleşi parlamentari spunând că luptă împotriva lui MRU şi a oamenilor lui Băsescu? Acum răspunsul este foarte clar şi simplu! Orice alt comentariu e inutil! Îmi este mie ruşine de ruşinea care ar trebui să le fie lor!“, a scris Ponta pe Facebook.

Noaptea, un sfetnic bun

Un lucru e clar: PSD, PC şi PLR  nu-l vor vota pe  Mihai Răzvan Ungureanu. Însă nu se ştie încă dacă parlamentarii celor trei partide vor veni astăzi, la ora 17.00, în plen şi vor vota împotrivă sau nu se vor prezenta deloc la şedinţă. „Am zis să ne mai gândim noaptea asta şi să luăm decizia mâine, cum e mai bine“, a spus Liviu Dragnea, coordonatorul PSD. „Îi veţi transmite şi premierului când v-aţi hotărât?“, au întrebat jurnaliştii. „Nu, nu vrem să-l tulburăm“, a răspuns Dragnea, ironic.De fapt, PSD calculează foarte atent paşii pentru a nu se trezi de tot în afara guvernării. Iniţial, PSD a vrut să boicoteze şedinţa plenului şi i-au ceut lui Valeriu Zgonea să nu programeze votul pentru azi, ci să-l lase pentru toamnă. Zgonea a fost de altă părere. „Au fost colegi care s-au supărat. Le-am spus:« dacă nu faceţi mâine plenul, parlamentarii opoziţiei poate (n.r.- pot) să convoace plenul pe 1 iulie, dar îl convoacă ei atunci şi trebuie ei să-şi facă majoritatea»“, a explicat Zgonea, uitând să facă acordul între subiect şi predicat. În traducere, Zgonea a vrut să spună că azi e ultima şedinţă de plen, apoi parlamentarii intră în vacanţă. Însă Constituţia spune că Parlamentul se poate întruni şi în sesiuni extraordinare, la cererea „a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor“. PNL împreună cu UNPR şi cu UDMR au, împreună, mai bine de o treime din parlamentari, deci pot convoca oricând o sesiune extraordinară în care ar putea forţa un vot pentru numirea lui MRU. Însă o sesiune extraordinară ar însemna o nouă majoritate temporară, care, cu un PSD aflat în vacanţă, s-ar putea transforma într-o majoritate definitivă. Astfel, PSD nu a riscat ca MRU să fie votat pe timpul verii şi a decis ca Zgonea să prezideze şedinţa, din raţiuni de securitate.

UNPR a înghiţit PPDD

Partidul condus de Gabriel Oprea a fuzionat, prin absorbţie, cu PPDD, partidul înfiinţat de Dan Diaconescu, care a rămas însă doar cu numele după ce aproape toţi parlamentarii au trecut la alte partide. Simona Man, preşedinte PPDD, şi Liviu Neagu, secretar genetal al PPDD, oamenii care au preluat conducerea partidului după ce Dan Diaconescu a ajuns după gratii, vor primi funcţii în conducerea UNPR. Liviu Neagu a fost omul care a negociat, anul trecut, intrarea PPDD la guvernare alături de PSD. Protocolul de colaborare încheiat atunci între PPDD şi PSD trebuia să rămână în vigoare până la alegerile parlamentare din 2016. Însă Gabriel Oprea a asigurat că nu există nicio problemă în cadrul coaliţiei, după ce PPDD a optat pentru UNPR în dauna PSD.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite