Primari aleși de o mână de oameni. Care sunt localitățile cu cei mai puțini votanți

0
Publicat:

25 de comune din România au primarii și consilierii aleși de mai puțin de 500 de persoane, fiind un caz, cel al comunei Bătrâna, unde numărul celor cu drept de vot e de doar 86 de oameni.

Consiliul Local din comuna Bătrâna FOTO primaria-batrina.ro
Consiliul Local din comuna Bătrâna FOTO primaria-batrina.ro

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat ultimele date actualizate cu alegătorii pe fiecare unitate-administrativ-teritorială (UAT), date unde putem regăsi o imagine de ansamblu a numărului de persoane majore și cu drept de vot. Conform analizei făcute de „Adevărul“ pe setul de date, 25 de comune nu au nici măcar 500 de alegători, lista fiind deschisă de Bătrâna (Hunedoara), cu doar 86 de votanți, urmată de Ceru-Băcăinți (Alba), cu 195 de alegători, și Bara (Timiș), cu 210 persoane care ar putea merge la urne.

Clasamentul primelor cinci localități din punct de vedere al numărului mic de alegători este încheiat de Bulzeștii de Sus (Hunedoara), cu 210 alegători, și Brebu Nou (Caraș Severin), cu 264 alegători. În categoria sub 300 de alegători mai pot fi incluse și comunele Bunila (Hunedoara – 265 de votanți), Leleșe (Hunedoara – 275), Pardoși (Buzău – 279 de persoane cu drept de vot) și Secaș (Timiș – 295). Hunedoara și Alba sunt județele cu cele mai multe comune cu sub 500 de alegători, cinci la număr. 

Practic, aceste localități sunt departe de numărul politicienilor care participă la o ședință extinsă a unui mare partid, cum e cazul PSD sau PNL, partide care au fiecare peste 1.000 de primari.

Reorganizarea, dorită de populație, dar nu încă de clasa politică

Atât actualul ministru al Dezvoltării, Adrian Veștea (fost șef de CJ), dar și premierul Marcel Ciolacu au vorbit de necesitatea unei reorganizări administrativ-teritoriale, pentru a fi diminuat numărul de localități, dar începând cu 2025, în condițiile în care niciun partid nu ar vrea să piardă puncte electorale într-un an cu patru rânduri de alegeri, cum este 2024.

În ultimul sondaj al Avangarde, realizat la comanda PSD, a fost adresată și o întrebare legată la poziționarea față de reforma administrativ-teritorială. 57% dintre respondenți au declarat că ar fi de acord cu o asemenea reformă, chiar dacă în urma ei ar dispărea localități din județul din care fac parte. 33% dintre persoanele chestionate au fost împotrivă, în timp ce 10% nu au vrut să răspundă.

Cazul Bătrâna

În luna mai, „Adevărul” scria despre cazul comunei Bătrâna. Potrivit datelor furnizate de instituție, la 1 mai 2023, 6 angajați erau la această primărie. Așadar, un angajat la 15 locuitori/votanți. Cheltuielile de personal din 2022 au fost de 481.486 de lei, iar totalul cheltuielilor instituției, de 1,59 milioane lei. De asemenea, comuna Bătrâna mai avea și 8 consilieri locali, care încasează o indemnizație lunară de 10% din leafa primarului. Practic, norma de reprezentare e de un consilier la 11 locuitori. În ceea ce privește salarizarea, un primar al unei comune sub 3.000 de locuitori are 9.200 de lei brut, după creșterea lefurilor din aprilie 2023.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite