Prima plată din PNRR, la un pas de realizare. Boloș: Cel mai târziu la începutul lui octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul așteaptă ca până la începutul lunii octombrie să vină banii aferenți îndeplinirii primelor obiective din PNRR, fiind vorba de 2,6 miliarde de euro, a precizat Marcel Boloș la „Adevărul Live”.

Marcel Boloș e optimist privind virarea primei cereri de plată pentru PNRR FOTO Eduard Enea
Marcel Boloș e optimist privind virarea primei cereri de plată pentru PNRR FOTO Eduard Enea

Guvernul României, prin ministrul Marcel Boloș, este optimist că Bruxelles-ul va da undă verde pentru acordarea banilor aferenți primei cereri de plată, pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor din perioada octombrie-decembrie 2021.

Pe ordinea de zi a Colegiului Comisarilor, astăzi (n.r. - miercuri), e decizia de plată numărul unu pentru România și comunicarea oficială ar trebui să aibă loc în jurul zilei de mâine. Desigur, noi ne-am îndeplinit toate solicitările și observațiile pe care le-am primit din partea Comisiei Europene. Socotim că avem îndeplinite condițiile necesare pentru a primi acest aviz pozitiv. Demersurile continuă, pentru că dacă primim acest aviz urmează discuția în comitetele de specialitate ale Comisiei Europene, formate din miniștrii de Finanțe ai UE. De-abia atunci banii se virează în conturile României”, a precizat Marcel Boloș, într-un interviu pentru „Adevărul“, explicând că suma de încasat este de 2,6 miliarde de euro.

De asemenea, ministrul a punctat faptul că 900 de milioane de euro sunt pe componenta de împrumuturi, iar restul, adică 1,7 miliarde de euro, granturi. „Banii, cel mai târziu, ar trebui să intre la începutul lunii octombrie. Cel mai devreme, dacă va avea loc Consiliul ECOFIN al UE, banii s-ar putea încasa cel mai devreme până la finalul lunii septembrie”, a adăugat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

De altfel, imediat după primirea acestor bani, Guvernul vrea să depună următoarea cerere de plată, în valoare de 3 miliarde de euro, tot în octombrie. Pentru acest lucru va trebui să fie puse la cheie nu mai puțin de 51 de ținte și jaloane aferente perioadei ianuarie-iunie 2022, inclusiv Legea privind protecția avertizorilor, aflată încă în procedură parlamentară.

Pensiile speciale, „cartoful fierbinte“ pe final de an

Ministrul Boloș a subliniat că sunt mai multe obiective la care Puterea este atentă în trimestrul 4 din acest an, adică având termen-limită 31 decembrie, printre care și legile Justiției, însă „cartoful fierbinte” este legat de reforma pensiilor speciale.

Este cel mai greu trimestru și cea mai grea misiune pe are o Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. (...) Din perspectiva Legii pensiilor speciale, fiind cartoful fierbinte al acestor jaloane, va trebui să limpezim problema, pentru că jalonul în sine nu e prietenos cu beneficiarii de pensii speciale. Scrie limpede, clar pe hârtie, iar acest lucru se poate vedea prin simpla consultare a PNRR, că trebuie să raționalizăm pensiile speciale și să le punem în acord cu principiul contributivității”, a subliniat Boloș.

Formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficiarii de pensii speciale, pentru că au în vedere diminuarea acestor pensii.

Ministrul nu a vrut să intre în explicații privind care pensii vor fi considerate speciale și care ocupaționale (de exemplu, cele ale magistraților sunt considerate, fără a fi contestate, ocupaționale). Ca informație neprezentată public până în prezent, premierul Nicolae Ciucă a cerut ca până pe 29 septembrie toate ministerele și coordonatorii să aibă puse la punct documentele pentru a începe discuția pe subiect.

Renegocierea oficială a PNRR, după 1 ianuarie

Marcel Boloș a explicat faptul că în ceea ce privește termenele pentru obiective, chiar dacă nu sunt gata până la deadline-ul asumat, ele pot fi pregătite până în momentul în care e trimisă cererea de plată. Așadar, nu va fi în pericol de a pierde bani. În ceea ce privește posibila renegociere a PNRR, aceasta va putea avea loc, prin discuții oficiale, doar după 1 ianuarie 2023, când va exista cadrul legislativ pentru acest lucru.

Tot atunci se va discuta și dacă va fi sau nu modificat acel prag autoimpus la depunerea PNRR, de nedepășire a 9,4% din PIB în ceea ce privește plata pensiilor.

Termen-limită pentru PNRR, 21 septembrie

Liderul de la Palatul Victoria le-a amintit colegilor din Guvern că un lucru convenit încă din vară era ca pentru trimestrul 3, data la care vor fi aprobate jaloanele și țintele este 15 septembrie, ceea ce nu s-a întâmplat. „Mâine este ziua de 15 septembrie și sunt deja o parte din jaloane și ținte neîndeplinite. Am înțeles că au fost și sunt așteptate aspectele necesare a fi coordonate cu Comisia, care nu au venit. Vreau să vă spun cât se poate de clar. Următoarea ședință de Guvern va fi online, vineri, în care vom aproba jaloanele și țintele care vin coordonate și discutate cu Comisia. Ultima ședință de Guvern până la care aveți de rezolvat problema e cea de săptămâna viitoare, pe 21”, a precizat șeful Guvernului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite