Președinta Ungariei: Toate argumentele sunt pentru intrarea României în Schengen. Nu sunt contraargumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a reiterat faptul că statul pe care îl reprezintă va face toate eforturile necesare pentru primirea României în Schngen, în timpul președinției maghiare a Consiliului UE, dacă țara noastră nu va adera până în a doua jumătate a anului 2024.

Katalin Novak și Klaus Iohannis FOTO Presidency
Katalin Novak și Klaus Iohannis FOTO Presidency

În viitorul apropiat aceasta va fi o problemă importantă: aderarea la Schengen a Bulgariei și a României. Toate argumentele sunt pentru intrarea României în Schengen, nu sunt contraargumente”, a afirmat președinta Ungariei. 

Aceasta a amintit faptul că un posibil argument ridicat de Austria ar putea fi imigrația, însă aceasta e o problemă mai veche.

Noi am fost printre primii care am recunoscut această amenințare: migrația. Trebuie să stăvilim migrația. E un atac împotriva Europei”, a subliniat Katalin Novak.

Ungaria va susține în continuare această aspirație a României de a adera la Schengen, sunt convinsă că în al doilea semestru al anului următor Ungaria va asigura președinția acest subiect nu va mai fi pe ordinea de zi. Dacă totuși va fi, este clar că Ungaria va face tot ce îi stă în putință pentru ca România să devină cât de repede membră a spațiului Schengen, împreună cu Bulgaria, nu numai pentru că este just, ci pentru că este și interesul nostru. Nu avem nevoie de o graniță Schengen între Ungaria și România”, a mai afirmat președinta Ungariei.

Iohannis: Ungaria a fost partener corect

Intrarea României în spațiul Schengen ar face spațiul Schengen mai sigur și mai puternic, ar face granița externă a Uniunii mai solidă și mai bine apărată și ar fi un cert câștig în relația economică dintre Ungaria și România. Ungaria a fost, din capul locului, un partener foarte corect și ferm în această chestiune și a exprimat de la început opinia că este pentru aderarea României la spațiul Schengen, și îi mulțumim pentru această atitudine fermă. În continuare, evident, pe căile diplomatice bine cunoscute de Budapesta poate în continuare să încerce să lămurească și pe vecinii Ungariei mai din vest că așa stau lucrurile”, a spus președintele Klaus Iohannis, fiind întrebat de reporteri.

Repet, nu există niciun argument contra aderării României. Dacă, dacă ar fi să ne luăm doar după procedură, așa cum în repetate rânduri în toate forurile europene spunem că nu trebuie să politizăm procedurile tehnice, și să respectăm toți pașii care sunt prevăzuți în tratate și în regulamente, dacă ar fi să le luăm ad literam, România trebuia să fie în Schengen de mulți ani”, a continuat șeful statului.

Un câștig pentru Europa

Nu suntem – și în continuare noi am înțeles că este nevoie să convingem partenerii noștri că suntem un câștig pentru spațiul Schengen. Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de înțeles, afirmația lor a fost că ei n-au nimic împotriva României și a Bulgariei, dar spațiul Schengen nu funcționează bine și atunci ei sunt împotrivă. Părerea mea, că aderarea României la spațiul Schengen și a Bulgariei nu ar face doar spațiul Schengen mai puternic, ar înlesni și negocierile de îmbunătățire a procedurilor din Schengen. Oricum am privi-o, aderarea României ar fi un câștig pentru Uniunea Europeană, doar că încă nu toți au înțeles foarte bine acest lucru”, a conchis președintele României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite