Premierul României, replică pentru Andreea Moldovan: Nu va exista nicio carantinare naţională. Eu m-am opus din primul moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cţu. FOTO gov.ro
Premierul Florin Cţu. FOTO gov.ro

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, faptul că în următoarele săptămâni nu o să aibă loc un lockdown generalizat, adică o carantinare la nivel naţional. Precizarea vine după ce secretarul de stat de la Sănătate, Andreea Moldovan, a vorbit de posibilitatea unei carantine naţionale pentru două săptămâni.

Şeful Guvernului a venit cu precizări referitoare la măsurile pentru combaterea pandemiei, în urma declaraţiilor unei persoane din conducerea Ministerului Sănătăţii privind posibilitatea unei carantinări naţionale: „Am avut o discutie cu doamna secretar de stat. Vă dădea un exemplu teoretic. Nu era o propunere in acest sens. Nu luam in calcul o noua carantinare, eu m-am opus din primul moment. Nu va exista in Romania un lockdown generalizat, nu va exista nicio carantinare. Vrem să mergem în direcţia relaxării până la 1 iunie. Relaxarea poate avea loc doar dacă ne vaccinăm”, a declarat Florin Cîţu

Andreea Moldovan a fost secretarul de stat care a declarat că ea ar vrea o carantinare pentru două săptămâni, ca să mai scadă cazurile de coronavirus din România. 

Florin Cîţu a declarat, întrebat miercuri de ce întârzie aprobarea de către Guvern a proiectului de lege care dă posibilitatea suspendării activităţii operatorilor economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei, că avea toate avizele necesare adoptării, mai puţin avizul CES. El a adăugat că este necesară o reformă a CES şi că cel târziu săptămâna viitoare acest proiect va fi aprobat.

„Avea toate avizele proiectul respectiv, dar la CES astăzi, deşi practica permitea să fie luat direct în discuţie, a fost întârziat proiectul şi nu are avizul CES. CES, aşa cum ne-a obişnuit în alte dăţi ori vine cu propuneri să creştem salarii, să creştem cheltuieli, eu v-am spus că e nevoie de reformă şi la CES. Avem chiar în PNRR nişte bani incluşi pentru reformă în acest sector. Mi se pare o obstrucţionare ciudată, dar nu ne vom opri aici. Vom veni cu acest proiect de lege. Avem şi mâine şedinţă de Guvern. Dacă se poate mâine, dacă nu, săptămâna viitoare cu siguranţă vine proiectul de lege. A ajuns la CES. Putea să fie direct pus în plen, nu s-a dorit acest lucru. Dar îl vom avea de săptămâna viitoare”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat de ce întârzie aprobarea proiectului de lege prin care poate fi suspendată activitatea unui operator economic care nu respectă restricţiile.

Şeful Guvernului a afirmat că în Monitorul Oficial va fi publicată şi constituirea comitetului interministerial privind „revenirea la normalitate”. „Am prezentat decizia de premier care va fi publicată azi în Monitorul Oficial prin care se constituie comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate a României de la 1 iunie. Vreau să pornim această discuţie, să ne pregătim, să ne asigurăm că avem cele mai bune măsuri, mai ales după vestea bună pe care a dat-o FMI ieri. FMI, după cum bine ştiţi este un critic al tuturor economiilor, în special al economiilor în dezvoltare, dar a venit cu o veste foarte bună pentru România, ceea ce arată că are încredere în măsurile pe care ia acest Guvern şi în programul nostru de guvernare. O creştere economică estimată la 6% anul acesta, cu mult peste ceea ce estimau chiar cei de la Comisia Naţională de Statistici şi Prognoză sau instituţiile internaţionale. Acest Comitet va începe imediat după ce va fi aprobat”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite