Predoiu spune că „important este că Austria și-a schimbat poziția privind Schengen”: „Ne așteptam” VIDEO

0
Publicat:

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că urmează negocieri tehnice pentru intrarea României în „Air Schengen”, după ce Ministerul austriac de Interne a confirmat că Viena este de acord cu ridicarea controalelor de frontieră din aeroporturi, în schimbul unor condiții.

Cătălin Predoiu, ministru Interne
Cătălin Predoiu, ministru Interne FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg

Important este că Austria nu mai are o poziție inflexibilă”, a spus ministrul.

Declarația făcută de Cătăl Predoiu la Digi24 vine după ce ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a spus că este gata să accepte intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen în ceea ce privește aeroporturile, cu condiția ca cele două țări să accepte migranți din Siria și Afganistan și controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România.

Pentru noi, declarația nu a fost surprinzătoare, ne așteptam. Principala relevanță politică a acestei declarații este faptul că Austria și-a schimbat poziția, deci nu a mai fost acea poziție inflexibilă. Au avut loc discuții permanente în lunile prealabile acestei declarații. Contactul a fost permanent, și la nivel de minister de Interne, și la nivel de minister de Externe și în continuare vor fi aceste discuții, pentru că negocierile continuă”, a explicat Predoiu.

Principala relevanță e că avem o schimbare de poziție, cei implicați în acest proces înțeleg foarte bine care este relevanța. De acum înainte se intră pe un teren al discuțiilor tehnice. Vor avea loc aceste discuții și cu ocazia Forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificată această discuție, la nivelul Consiliului JAI și în plan bilateral. Mai departe, tot ce pot să spun este că vom continua, și eu și toți cei implicați în aceste negocieri să muncim și să sperăm că românii vor avea parte de o bucurie de sărbători. Dar încă suntem în plin proces de negociere. Se discută pe mai multe planuri – și în dialog bilateral cu Austria, și trilateral cu Bulgaria, și quadrilateral cu Comisia Europeană, și multilateral cu toate statele UE”, a adăugat el.

Este vorba despre o poziție care vizează această primă frontieră, dar discuția este mult mai amplă. Prima etapă a început la întâlnirea mea din august cu Karner la Viena și primul obiectiv a fost să normalizăm această comunicare și să trecem dintr-o formă de dialog care nu ducea nicăieri la un dialog constructiv reciproc”, a spus Predoiu.

Marele pas a fost să trecem de la „nu” la „da, dar să vedem în ce condiții”.

Este un pas și știu că au fost și declarații, mai ales din opoziție, că e prea puțin și că noi trebuie să obținem automat totul dintr-o dată. Sunt condiții care sunt cunoscute și pe care urmează să le discutăm. Parte din ele sunt chestiuni care ajută inclusiv securizarea României și a teritoriului național, deci ne folosesc și nouă. Mai departe trebuie să discutăm”, a arătat el.

Pentru noi este important să existe o decizie unică în acest an. Important e să ajungem la un compromis. Mai sunt etape de parcurs, prima este votul din parlamentul olandez, mandatul pe care guvernul olandez îl va primi în legătură cu reformele din Bulgaria din domeniul justiției. În paralel se vor desfășura și aceste discuții care îi includ și pe colegii noștri bulgari”, a adăugat ministrul.

Ministrul a mai declarat la B1 TV că sunt „avantaje economice nu numai pentru companiile austriece prezente în România și pentru cetățenii români și pentru companiile românești, ci și pentru companiile unor state terțe din Uniunea Europeană, în alte state partenere ale României care sunt prezente, aici, în România, cu operațiuni economice”.

Întrebat la B1 TV dacă poziția Austriei se poate schimba până marți, ministrul a răspuns: „Nu pot face predicții și nu asta este rostul meu. Vom vedea, în funcție de ce întâlnim în teren. Deocamdată e un progres și sper ca în acest decembrie, românii să aibă o bucurie, dar încă suntem pe calea negocierilor, încă discutăm, sigur, deja într-un alt context”.

Care este poziția actuală a Austriei și ce cere pentru a fi de acord cu aderarea României

Austria a formulat trei condiții pentru acceptarea aderării României pe cale aeriană:

1) Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene - n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.

2) Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.

3) „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” - este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că „s-a spart gheața”, iar Austria și-a „flexibilizat” opinia privind spațiul Schengen.  

Potrivit fostului premier, Nicolae Ciucă, un vot ar putea fi dat într-un Consiliu JAI organizat la finalul anului.

Ministrul Gerhard Karner este pregătit să relaxeze dreptul de veto al Austriei asupra României și Bulgariei în ceea ce privește traficul aerian. Controalele la frontieră ar putea fi astfel ridicate, au relatat ziarele austriece „Kurier” și „Kleine Zeitung”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite