Ponta vrea să meargă la Bruxelles-ul fără Băsescu. Cât de valabil este mandatul lui Ponta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include doar pe primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu

UPDATE 17.00  Lista cu delegaţia României la summit-ul Consiliului European din 28-29 iunie ar trebui trimisă în mod normal Consiliului European, la biroul preşedintelui Herman Van Rompuy, a declarat, pentru Mediafax, Mark Gray, purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

De asemenea, el a precizat că nu are, în prezent, informaţii referitoare la primirea la preşedinţia Comisiei Europene a listei menţionate de premierul Victor Ponta.

UPDATE 16.45 Potrivit unor surse politice, Ministerul Afacerilor Externe este instituţia abilitată să trimită la Consiliul European documentele privind reprezentarea României.
Sursele citate au adăugat că documentul trebuie să aibă trei semnături: cea a preşedintelui, a primului-ministru şi aministrului de externe.
Administraţia Prezidenţială nu a făcut, deocamdată, niciun comentariu.
MAE nu a explicat dacă documentul este semnat şi de preşedintele Traian Băsescu. „Tot ce vă pot spune este să luaţi de bune declaraţiile premierului Victor Ponta", a afirmat Ovidiu Dranga, purtătorul de cuvânt al MAE.

"Astăzi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie şi pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezemtate de situaţia economică şi socială din acest moment în Europa şi Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri", a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă delegaţia României anunţată la CE îl include şi pe preşedintele Traian Băsescu, Ponta a răspuns: "Componenţa este primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene".

El a precizat totodată că vrea să aibă o nouă discuţie cu şeful statului pe această temă.

Premierul a declarat, marţi dimineaţă, că încrederea dintre el şi preşedintele Traian Băsescu este zero, el precizând că va mai avea o întâlnire formală cu şeful statului şi că, dacă nu se va ajunge la o soluţie agreată, atunci va merge el şi la Consiliul European şi la reuniunea PES.

Ponta a spus că are rost să se mai vadă cu preşedintele pe tema reprezentărării la Consiliul European, dar a menţionat că această întrevedere va fi una formală.

Întrebat ce va face dacă nici preşedintele nu renunţă la prezenţa sa la Consiliul European, Ponta a spus: "Atunci voi merge eu”.

Preşedintele şi premierul au avut săptămâna trecută o discuţie privind nivelul de reprezentare a României la următorul Consiliu European, dar nu au ajuns la un acord, ambii dorind să participe la reuniunea CE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite