Ponta: „Robert Cazanciuc este o fire neconflictuală. Acesta este principalul motiv pentru care l-am numit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta s-a declarat „mulţumit” de numirea lui Robert Cazanciuc la şefia Ministerului Justiţiei FOTO Adevărul
Ponta s-a declarat „mulţumit” de numirea lui Robert Cazanciuc la şefia Ministerului Justiţiei FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat în această seară, la B1TV, că l-a numit pe Robert Cazanciuc în fruntea Ministerului Justiţiei pentru că este o fire neconflictuală. Ponta a reiterat că nu intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale din 2014.

Iată cele mai importante declaraţii ale premierului:

Despre noul ministru al Justiţiei:

Sunt mulţumit de faptul că am propus o persoană cu experienţă în magistratură, domnul Cazanciuc, o fire extrem de neconflictuală. Acesta este principalul motiv pentru care m-am gândit la domnul Cazanciuc. Are de gestionat o relaţie destul de grea cu CSM, cu UE şi are de implementat codurile.

Ne cunoaştem din Facultatea, a lucrat la Parchetul General, iar din 2009, a fost secretar general al ministrului de Externe. Suntem rudă prin alianţă, dar nu m-am gândit să-l pun să divorţeze. 

Cred că domnul Băsescu l-a confundat pe domnul Cazanciuc, când a făcut acele remarci. Am discutat cu preşedintele înainte de numire, pentru că nu-mi doream să propun pe cineva care să fie respins.

Coabitarea dintre mine şi preşedinte merge pentru că respectăm nişte reguli de care este nevoie, nu ne iubim Este un lucuru foarte bun că la jurământul domnului Cazanciuc a fost prezent şi domnul Antonescu.

Despre Laura Codruţa Kovesi:

Cu doamne Kovesi am discutat o singură dată prin secretarul de stat, când i-am transimis să-şi depună dosarul.

Domnul Antonescu nu mi-a propus pe nimeni pentru cei doi procurori. Singura discuţia a fost legată de doamna Kovesi, când Antonescu mi-a spus că nu este de acord. Cu Dragnea nu am discutat. Nu am nevoie de sfaturile nimănui.

Domnul Antonescu a avut o supărare pe această temă, este o persoană mai pasională. Eu n-am să-i răspund, i-am spus ce avea să-i spun, chiar dacă a folosit termeni ironici la adresa mea. Niciun moment Crin Antonescu nu a spus că rupem USL-ul.

Nu Bruxelles-ul a propus-o pe domana Kovesi, eu am propus-o. Pentru mine a fost esenţial ca pentru o singură numire, o persoană care în niciun caz nu este omul USL-ului, am închis într-o oră un an de zile de propagandă. Domnul Antonescu nu are ceva personal cu doamna Kovesi, are o problemă cu faptul că este apropiată de Băsescu.

UE rămâne un club în care foarte mulţi şi-ar dori să intre. Principalul lucru care mi-a fost solicitat de partenerii noştri europeni a fost să nu mai avem o nouă criză politică, iar acel acord de coabitare a reprezentat garanţia că eu şi domnul Băsescu putem să ne suportăm.

Despre întâlnirea cu Angela Merkel:

Da, mă voi întâlni cu Angela Mekel. Mă voi vedea în acest an şi cu premierul Poloniei, voi avea o vizită şi în ţările arabe. Mai mulţi bani ar putea să vină din ţările foste sovietice, care vor să vină în România. Adrian Năstase a avut foarte multe astfel de contacte, Călin Popescu Tăriceanu la fel, apoi, Emil Boc a renunţat la toate puterile privind relaţii externe în favoarea lui Traian Băsescu.

Experţii CEDO au avut o listă cu 11 puncte, din care doar unul singur nu a fost inclus în lege noastră, cel legat de inflaţie. Mâine închidem orice portiţă pentru samsarii imobiliari. Eu nu sunt foarte mulţumit de lege, nicio ţară din jurul României nu a dat înapoi toate proprietăţile confiscate. Trei sferturi pe care i-am restituit s-au dus în afara României.

După faimosul acord cu Traian Băsescu a început perioada de pace. Nu aţi auzit nici de la Crin Antonescu că se pune problema suspendării. 

Cu domnul Năstase tot timpul am vorbit, chiar ştie ce înseamnă guvernarea. Adrian Năsatse are dreptul să-mi dea sfaturi. 

Despre alegerile prezidenţiale:

Nu, la alegerile din 2014, nu-mi doresc să candidez. Acel candidat al USL-ului, Crin Antonescu, are prima şansă să câştige. Funcţia de prim.ministru este una foarte serioasă. Liberalii s-au ţinut de cuvânt faţă de mine, au votat Guvernul, îl sprijină în continuare. Nimeni nu poate să spună că Antonescu nu are şanse să câştige, dacă USL-ul rămâne împreună.

Despre Congresul PSD:

Orice partid vrea să fie singur la guvernare. Toată lumea a fost de acord că mergem în USL, nu că rămânem cel mai mare partid din opoziţie. Este o hotărâre a congresului prin care putem face o fuziune. Cu cei de la UNPR avem un singur grup parlamentar, iar în momentul în care se vor îndeplini toate procedurile, vom face şi fuziunea. Domnul Oprea participă la şedinţele PSD. Nu exclud să mai treacă unii parlamentari la UNPR.

Despre Dan Voiculescu:

Nu cred că domnul Voiculescu stă toată ziua şi le suflă în cască jurnaliştilor. Cei de la Antena 3 au bine conturate ideile politice şi m-au criticat în ultima vreme. Sigur că mi se pare o porcărie când intră în viaţa mea personală, în familia mea.

Despre TAROM:

Aeronavele TAROM nu mai pot să zboare pentru că domnul Adamescu, patronul firmei Astra,  s-a plâns la CNSC. Iar eu trebuie să dau o ordonanţă de urgenţă ca să funcţioneze TAROM, pentru că şmecherii din minister aşteaptă să câştige cine trebuie. Cu şmecherii mă lupt şi pentru tronsonul de autostradă Deva-Lugoj.

Despre Oltchim:

Facem tot ce putem pentru a găsi un ajutor de stat. UE ne-a respins cererea de ajutor de stat.Dacă nu se găseşte niciun investitor, se poate întâmpla orice lucru rău, falimentul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite