Ponta: Nu renunţ la acciza de 7 eurocenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta a discutat vineri pe margine proiectului de buget pentru 2014, despre decizia CCR de a declara neconstituţional memorandumul cu Rompetrol, dar şi despre importanţa forumului România-China, care va avea loc la începutul sătămânii viitoare.

Principalele declaraţii ale premierului:

Despre bugetul pentru 2014

Vreasu să lămuresc câteva lucruri care ţin de activitatea guvernamentală. A fost transmis bugetul pentru 2014, negociat cu toate instiuţiile cu care România are acorduri. Am luat act de anunţul preşedintelui de a trimite legea bugetului înapoi. Îmi doresc ca anunţul să fie politic. În măsura în care bugetul va fi respins şi întârziat, vreau ca toţi cetăţenii să ştie care sunt efectele.

Nu se va puta acorda indexarea pensiilor, bursele pentru medicii rezidenţi, nu va putea fi crescut salariul minim, nu vor fi plătite titlurile executorii obţinute în instanţă de către profesori, este vorba de tăierile de salarii. Nu va putea fi început niciun nou obiectiv de investiţii. Există un risc major de întrerupere a acordului cu instituţiile internaţionale.

Sunt doar cele mai clare dintre efecte. Explicaţia preşedintelui este ori stric politicianistă, ori lipsită de competenţă. Ar fi un mesaj extrem de rău într-un moment bun pentru România. Nu este în legea bugetului (n.r. taxa de şapte cenţi). Nu iau în considerare. Nu mai poţi renegocia totul cu cu FMI. Să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Bugetul trebuie să aibă numai taxe în vigoare, nu viitoare. Legea bugetului se bazează pe venituri actuale. Dacă se taie o sursă de venit, trebuie să tai şi nişte cheltuieli. Nu ştiu de unde să tai.

Ponta, declaraţie de presă: Efectele unei respingeri a bugetului de către Băsescu sunt pensii neindexate şi nemajorări salarii

Despre memorandumul cu Rompetrol

Rompetrol a plătir în 2012 4,56 mld de lei, are peste 1000 de angajaţi. Este unul din marii contribuabili şi marii angajatori. Guvernul a soluţionat acest litigiu şi obligaţia garantată de Rompetrol de a plăti 220 de ml. de dolari şi înfiinţarea unui fond de investiţii de 2 mld de dolari. A fost trimisă o dată  e preşedinte. CCR în vară a spus că este constituţională, ieri că este neconstituţională. 

Aceiaşi judecători decid altceva decât în iunie. În lipsa bugetului nu vom putea creşte gradul de cofinanţare pentru anul 2014. Nu ştiu ce a decis Curtea, nu avem mai mult decât un anunţ de presă. Îmi doresc ca pericolul unei pierderi a unei companii să fie îndepărtat.


Este o bătălie care se duce de dincolo limita normalului. Putem să ne bazăm pe faptul că am pierdut la Tribunal. Ce semnal mai prost pentru investiţii decât că o companie se înţelege cu Guvernul, apoi CCR spune că legea este constituţională, apoi că nu. Ce poate fi mai grav? Preşedintele ne atacă absolut toate proiectele şi reuşeşte, dacă nu din prima, reuşeşte din a doua sau din a treia. Nici Curtea nu ştie ce a decis.

Eu sunt îngrijorat de faptul că Guvernul pierde 1,2 mld. de dolari. Este de datoria mea pentru a compensa. Să intre în insolvenţă (n.r. Rompetrol).

Despre forumul România-China

Luni va începe un eveniment important. Luni, marţi, vor fi restricţii de trafic. Este un sacrificiu pe care locuitorii în trafic îl fac. Aduce beneficii pe care le consider necesare. Le cer scuze bucureştenilor. Responsabilitatea politică va prevala între bătălia dintre preşedinte şi premier.

Aşa cum am discutat cu preşedintele Barroso este un lucru extrem de important ca România să găzduiască acest forum. Nu este nimic împotrivă, totul este pentru. Mesajul este extrem de pozitiv, am discutat cu preşedintele Barroso. Prin lege promulgată de preşedintele Băsescu s-a încheiat contracte cu marile companii, CCR a zis că este constituţională. De ce nu mai este în noiembrie?  Rompetrol a plătit taxe, accize de peste 1 mld. de euro.

Pe aceeaşi temă:

PSD şi PNL înfiinţează Comisia „Na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie“

Ponta: Băsescu e ca un copil râzgâiat care vrea să strice jucăriile, înainte să i le ia părinţii

Iliescu, avertisment pentru Crin Antonescu: “Când te laudă duşmanul, ia aminte!”



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite