Ponta, despre viitoarea Constituţie: Preşedintele să nu mai pună premier pe cine vrea el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seară, ca în anul 2013 trebuie reglementate în Constituţie toate punctele care au dus la conflicte între preşedintele ţării şi Guvern, printre care şi numirea premierului, problema reprezentării ţării la Bruxelles şi cea a "depolitizării" judecătorilor CCR.

"La anul, în 2013, cu un nou Parlament şi fără a mai fi considerat că - uite domne îl atacă pe Băsescu - că domnul Băsescu îşi termină mandatul în 2014, deci la anul, în 2013, trebuie să reglementăm în Constituţie toate punctele care ne-au adus la conflicte", a spus premierul, la B1 Tv.

Premierul a dat câteva exemple în acest sens, specificând că noua Constituţie ar trebui să specifice clar că preşedintele nu numeşte un prim-ministru după plac, ci automat pe cel care reprezintă partidul clasat primul.

"Vă dau câteva exemple. Preşedintele poate să pună prim ministru pe cine vrea el, sau aşa acum credem noi, şi va trebui să punem în Constituţie cum se întâmplă de altfel în toate ţările că îl ia pe cel de la primul partid, nu eşti în stare, vine al doilea. Asta este absolut necesar", a susţinut preşedintele PSD.

"Doi, ca să nu mai avem conflicte. Politica europeană, inclusiv Consilii Europene sunt considerate până la urmă de politică internă şi de competenţa Guvernului, sau de competenţa preşedintelui? Ca să nu ne mai certăm cine merge (n.r. - La Bruxelles), preşedintele, Guvernul (...)", a completat primul ministru.

Victor Ponta a precizat că trebuie găsită o soluţie prin care judecătorii de la CCR să nu mai fie politizaţi "atât de mult".

"Trei. Ce facem cu judecătorii de la CCR? (...) Găsim o soluţie ca să nu îi mai politizăm atât de mult? Şi aşa mai departe. Bun, ce facem cu cvorumul ( n.r. - de la referendum), ca să nu ne mai certăm să mergem la CCR. Avem cvorum sau nu avem cvorum?",a punctat pesedistul.

Premierul a subliniat faptul că dacă există prevederi neclare "inevitabil" apar probleme între primul ministru şi preşedinte, susţinând că anul 2013 reprezintă momentul pentru a le elucida.

"Dacă avem prevederi neclare, inevitabil, la un moment dat între un preşedinte şi un prim ministru vor fi probleme. Aşa încât cred că 2013 este momentul în care elucidăm, pe baza experienţelor din ultimii ani din 2007 încoace", a opinat el.

"Eu cred că România trebuie să aibă în continuare un preşedinte ales direct de popor, dar trebuie să aibă un guvern care răspunde nu în faţa preşedintelui, ci în faţa Parlamentului, aşa cum de altfel se întâmplă în cam toate ţările europene, cu excepţia Franţei", a conchis Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite