PNL şi USR, critici la adresa CSM, după excluderea lui Danileţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş şi deputatul PNL Cristian Băcanu FOTO Inquam Photos
Dacian Cioloş şi deputatul PNL Cristian Băcanu FOTO Inquam Photos

Lideri ai PNL şi USR au criticat Consiliul Superior al Magistraturii după decizia de excludere a judecătorului Cristi Dănileţ din magistratură. Dacian Cioloş a acuzat actuala Coaliţie că începe „distrugerea Justiţiei”, în timp ce din PNL a plecat avertismentul că probabil judecătorul exclus va câştiga la CEDO, la fel ca Laura Kovesi, din moment ce comportamentul lui Danileţ era în limitele dreptului la liberă exprimare.

UPDATE - Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat la RFI că decizia CSM de a-l exclude pe judecătorul Cristi Danileţ din magistratură este „inacceptabilă şi nejustificată”. „Mai ales argumentul, mi se pare un pretext, este un argument slab şi nu are nicio legătură cu modul în care şi-a îndeplinit misiunea”, a explicat deputatul european.

***

„PNL, PSD şi UDMR încep distrugerea justiţiei. Puţina reformă realizată va face paşi uriaşi înapoi din cauza coaliţiei girate de preşedintele Iohannis. Ne compromitem iremediabil parcursul european şi ne alăturăm Poloniei şi Ungariei pe lista de ţări-problemă.  Excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură arată rău din orice punct de vedere privim lucrurile. Chiar şi dacă această decizie a CSM va fi întoarsă de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să aibă mare grijă, oricine poate păţi ce a păţit Danileţ. Pe lângă cazul său, am tot primit informaţii în ultimele luni că mai mulţi judecători şi procurori se simt timoraţi şi se află în diferite stadii de cercetări disciplinare”, a scris pe pagina sa de Facebook Dacian Cioloş. 

Preşedintele USR a avertizat că România ar putea ajunge în situaţia Ungariei şi Poloniei dacă începe „timorarea magistraţilor”. „Vă reamintesc doar că fitilul care a destrămat coaliţia cu PNL şi UDMR a pornit tot de la Justiţie şi de la dorinţa foştilor colegi de a scăpa de Stelian Ion, pentru că nu era controlabil. Nu vreau să cred că ne îndreptăm spre scenarii cunoscute, precum cele din Polonia sau Ungaria, cu un DNA fără dinţi şi cu magistraţi timoraţi”, a completat Cioloş.

Şi deputatul Cristian Băcanu, vicepreşedinte al PNL, a criticat decizia luată de CSM. „Statul român riscă să piardă din nou la CEDO după excluderea domnului judecător Cristi Danileţ din magistratură de către secţia pentru judecători a CSM (aşa cum a pierdut şi în cazul Kovesi). Un judecător a fost dat afară pentru că a postat un film în care făcea sport. În acest context, ne putem întreba dacă este cumva greşit ca un magistrat să joace fotbal, tenis sau baschet sau dacă ar fi greşit să posteze imagini realizate în timpul practicării alpinismului. Dacă este permis ca un judecător/procuror să practice aceste sporturi, cu siguranţă trebuie să fie permisă şi exprimarea susţinerii acestora prin exemplul personal. A interpreta legea altfel, ar însemna să acceptam fie că judecătorii şi procurorii nu pot participa la activităţi fireşti, fie că aceste activităţi ar fi ruşinoase sau imorale”, a scris Băcanu, marţi, pe Facebook.

Vicepreşedintele şi-a anunţat solidaritatea cu Danileţ şi ceilalţi magistraţi care au fost sancţionaţi de CSM. „Cred (sau vreau să cred) că lucrurile nu vor rămâne aşa. Şi mai cred că (exact ca şi în cauza Kovesi, unde CEDO a reţinut o încălcare a Convenţiei) genul acesta de cazuri trebuie să schimbe ceva în sistemul judiciar. Sunt solidar cu magistraţii care prin exemplul lor personal vor să dovedească faptul că judecătorii sunt oameni ca noi toţi şi că profesia de magistrat trebuie să devină mai transparentă şi accesibilă pentru publicul larg”, mai spune liberalul.

Cristian Băcanu a punctat că decizia CSM poate fi şi o reacţie la faptul că judecătorul a crticat menţinerea lui Netejoru la Inspecţia Judiciară. „O astfel de acţiune se încadrează în limitele dreptului de liberă exprimare (prevăzut şi protejat de art. 10 din CEDO, dar şi de Constituţie) cu atât mai mult cu cât vizează activităţi din viaţa privată a magistratului ce nu au legătură cu magistratura. CEDO a reţinut în numeroase speţe că statutul de magistrat nu înlătură libertatea de exprimare (Baka c. Ungariei, Kudeshkina c. Rusiei) chiar şi în situaţii în care manifestarea acestei libertăţi ar putea avea implicaţii politice (atunci când este criticat un proces legislativ – de exemplu, cazul României în 2017-2018 când magistraţi – inclusiv domnul Cristi Danileţ – au criticat modificarea legislaţiei penale de către majoritatea de atunci). Aici, sigur, sunt nişte linii destul de fine, dar dreptul la liberă exprimare trebuie protejat, cu atât mai mult cu cât vizează chestiuni străine de exercitarea profesiei sau de sistemul judiciar în general. Nu în ultimul rând, nu pot să nu mă întreb dacă această sancţiune nu a venit cumva ca urmare a opiniilor exprimate de domnul Danileţ în mod repetat cu privire la funcţionarea sistemului de justiţie, de exemplu cu privire la prelungirea nelegală a mandatului domnului Netejoru ca Inspector şef la Inspecţia Judiciară printr-o Ordonanţă iniţiată de Tudorel Toader. Rămâne de văzut”, a conchis liberalul.

USR sesizează Comisia Europeană

Vicepreşedintele USR Dan Barna a anunţat, marţi, printr-o postare, că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ, fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion lucrând deja la textul sesizării. De asemenea, spune Barna, deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Vom sesiza, şi colegul Stelian Ion lucrează deja la text, Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ. La rândul său, deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la care participă astăzi”, a precizat Barna.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite