PNL cere alegeri anticipate. Gorghiu: E nevoie de un parlament care să tragă în aceeaşi direcţie cu guvernul şi cu preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că organizarea alegerilor anticipate este necesară şi actuală, transmite Mediafax. Pentru declanşarea anticipatelor, Gorghiu a spus că liberalii sunt în stare de orice sacrificiu şi că îi vor cere în fiecare zi demisia lui Victor Ponta.

Gorghiu a spus că este un fapt fără precedent punerea sub acuzare a premierului în funcţie pentru fapte asimilate cu corupţia, ceea ce afectează România şi a constatat "cu stupoare" că Victor Ponta nici nu are de gând să demisioneze.

"Fiecare zi înseamnă capital pierdut. Îl întreb pe Victor Ponta cum poate să se adreseza înalţilor oficiali din afară, cum poate să ceară cetăţenilor şi societăţilor să nu facă evaziune fiscală cât timp el este pus sub acuzare pentru evaziune fiscală şi alte fapte de coruptie. PNL îi va cere în fiecare zi lui Victor Ponta să-şi dea demisia", a spus Gorghiu într-o conferinţă de presă.

Ea a spus că Ponta, în loc să-şi dea demisia, a convocat CeX al PSD abia luni, ţn loc sa o facă imediat.

"Fac apel la responsabilitate către toţi liderii PSD care înţeleg gravitatea momentului să-i ceară lui Victor Ponta să plece de la Palatul Victoria, pentru că înţeleg gravitatea momentului", a mai afrimat Gorghiu. "Constat cât de necesară şi de actuală este încă acea propunere făcută de PNL după alegerile prezidentţale şi anume nevoia de alegeri anticipate. reiau astăzi acea propunere de alegeri anticipate. E nevoie sa ne asumăm şi sa punem punct crizei cu un parlament si un guvern credibil", a arătat Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus că demisia premierului din funcţie creează premisa organizării alegerilor anticipate , acesta fiind scenariul în care să se formeze o majoritate credibilă. Ea a aratat că discuţia pe anticipate nu poate fi facută decât daca sunt de acord şi ceilalţi lideri ai partidelor politice.

Gorghiu a explicat că în momentul în care guvernul a căzut în Parlament este necesar să cadă încă două guverne pentru a se putea face alegerile anticipate.

Întrebată dacă PNL este dispus să accepte să-i cadă guvernele pentru alegeri anticipate, Gorghiu a spus că PNL este dispus să faca orice sacrificiu pentru a da un guvern credibil şi să scoată ţara din criza fără precedent în care se află.

Premise ale unei discuţii mai nuanţate cu UNPR

Alina Gorghiu a adăugat că există şi premise ale unei discuţii mai nuanţate între PNL şi UNPR, arătând că liderul UNPR Gabriel Oprea a avut o "poziţie mai nuanţată"

Întrebată dacă PNL va negocia cu UNPR, Gorghiu a spus:"nu am discutat cu UNPR, dar am văzut poziţia domnului Oprea, că a fost mai nuanţată şi cred că există premisele unei discuţii mai nuanţate cu domnia-sa".

Ea a arătat că nu au avut loc negocieri pe "vot pentru moţiune sau loc în administraţia viitoare" şi nici discuţii referitoare la nume în cabinetul Predoiu. Gorghiu a susţinut însă că sunt membrii ai PSD care "au bătut" la uşa PNL, în vderea constituirii unei majorităţi parlamentare.

Gorghiu: Mi se pare incredibil că Ponta este apărat de Cazanciuc!

Copreşedintele PNL susţine, de asemenea, că este „incredibil“ şi un gest imprudent ca ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc să îi ia apărarea lui Victor Ponta, arătând că un ministru responsabil nu ar fi făcut un astfel de demers. „Mi pare incredibi ca singurul moment de afirmare în spaţiul public al ministrului Justiţiei se întâmplă acum, pe speţa Ponta. Până acum, nimeni nu a auzit de domnia-sa, nici numele nu-l ştiam şi cred că multă lume nu-l ştia, dacă domnul Ponta nu era pus sub învinuire de DNA ca domnul Cazanciuc să-i ia apărarea. Eu sunt surprinsă de îndrazneala pe care a avut-o astăzi domnul Cazanciuc, să iasă în spaţiul public şi să-l apere pe domnul Ponta", a spus Gorghiu.

Ea a arătat că nu se aştepta ca Robert Cazanciuc să facă această imprudenţă din scaunul de ministru al Justiţiei. „Chiar nu mă aşeptam să facă această imprudenţă din scaunul de ministru al Justiţiei. E un gest imprudent, un gest pe care un ministru al Justiţiei nu l-ar fi făcut dacă era un ministru responsabil", a adăugat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, sâmbătă, referitor la faptul că Victor Ponta este urmărit penal, că a fost surprins de acuzaţiile aduse şefului Executivului, el adăugând, însă, premierul nu ar trebui să îşi prezinte demisia. "Am fost surprins de acuzaţiile aduse premierului. Totodată, am constatat că prim-ministrul s-a prezentat, atunci când a fost citat, ca oricare alt cetăţean, ceea ce arată foarte clar că în România nimeni nu este mai presus de lege", a spus ministrul Justiţiei, prezent la alegerile pentru Baroul Bucureşti.

Întrebat dacă premierul ar trebui să demisioneze, ministrul Justiţiei a răspuns: "Nu, categoric, nu".

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă vineri

PNL, prin vicepreşedinţii Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu, a depus la Parlament moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta. Liderul PNL au refuzat să comenteze problemele juridice ale premierului Victor Ponta.

Ce spune moţiunea

În moţiunea cu titlul „Victor Ponta- demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul de vot nu e o lozincă!“, liberalii exploatează pe larg tema asigurării dreptului la vot  de către Guvern şi evocă atât scandalul votului din Diaspora, de la alegerile prezidenţiale, cât şi refuzul Executivului de a organiza alegeri parţiale. 

Toate aceste acuzaţii sunt plasate în contextul scandalului privind votul cetăţenilor din Diaspora, la alegerile prezidenţiale din 2014, asupra căruia liberalii insistă de mai multe ori în cuprinsul moţiunii. PNL a alcătuit în acest sens şi  o listă scurtă a statelor în care au existat probleme în ce priveşte organizarea secţiilor de votare, inclusă în acelaşi text.

Mai mult, liberalii îl acuză cu subiect şi predicat pe Victor Ponta că, prin intermediul Guvernului, „a început să blocheze şi să elimine dreptul politic elementar pentru miioane de români din ţară şi din Diaspora“ şi a „săvârşit abuzuri inimaginabile“. De altfel, chiar din titlul moţiunii, liberalii au ţinut să îl taxeze pe premier pentru una dintre declaraţiile făcute în timpul dezbaterilor dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. „Domnule Ponta, noi trăim într-o ţară democrată. Fiecare cetăţean are dreptul la vot!“, i-a spus atunci Iohannis lui Ponta, iar premierul a replicat imediat: „E o lozincă!“. În cea de-a doua parte a textului moţiunii, liberalii fac apel chiar la decizii ale instanţelor. Când spun că Ponta face „exces de putere“, membrii PNL citează chiar din verdictul Curţii de Apel Cluj care l-a obligat pe şeful Guvernului să organizeze alegeri parţiale.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

 Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Prim-vicepreşedintele CE: Nu sunt în poziţia să comentez discuţiile politice interne din Romania

Calendarul votului pentru ridicarea imunităţii lui Ponta. Cum poate fi amânat „cazul Ponta“ până în toamnă

Klaus Iohannis: Aştept o decizie pragmatică a Camerei Deputaţilor în cazul lui Ponta. Am încredere în ICCJ şi DNA

Ministrul Justiţiei îi sugerează lui Ponta să nu demisioneze. Cazanciuc: „Am fost surprins de acuzaţiile DNA”

Când îşi dă demisia Victor Ponta? Şansele unui guvern de uniune naţională cu Maior premier

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite